Thaise kunstenaar brengt oude zwart-wit foto’s tot leven.

De Thaise kunstenaar S. Phormma restaureert en kleurt minutieus oude zwart-wit foto’s. De resultaten zijn verbluffend, de afgebeelde personen stappen uit de grijze schaduw zo in het gekleurde licht. Kleine details, vaak haast onzichtbaar op de originele foto’s, zijn weer te zien. De bewerkte foto’s laten prinsen, koningen, notabelen en andere hoogwaardigheidsbekleders zien, maar zeker zo interessant zijn de foto’s met het leven van alledag. Klik op de foto’s voor een groot beeld.

Koning Vajiravudh, Rama VI.

Op deze foto staat de koning in Engels uniform in de kenmerkende rode kleur. De koning was net door de Engelse koning George V tot generaal bevorderd in het Britse leger. De Thaise koning had eerder in Engeland de Sandhurst militaire academie doorlopen en verdere militaire training bij het Durham Light Infantry corps gekregen. Aan dit legeronderdeel doneerde hij tijdens de Eerste Wereldoorlog een som geld en als dank daarvoor kreeg hij de rang van generaal.

Vissers in Udon Thani

Op deze foto uit 1906 drie vissersmeisjes met in hun handen de kheng, een bamboe zeef waarmee schaaldiertjes, kikkervisjes en andere kleine waterdieren opgeschept worden. Op hun rug een bamboe korf om de vangst te bewaren. De korte haardracht is in sommige Thaise kringen weer helemaal modern.

Amerikaanse ambassadeur George W. P. Hunt voor de Wat Phra Singh tempel in Chiang Mai

Op deze foto uit 1920 staat links de Amerikaanse ambassadeur George W. P. Hunt en rechts Prins Boworadet. De laatste was een kleinzoon van koning MongKut, Rama IV, en de Thaise ambassadeur  in Frankrijk voor koning Chulalongkorn, Rama V. Hij is ook een van de leiders van de contra-revolutie in 1933 om de eerste democratische regering van Thailand weer omver te werpen. Dat mislukt en Thailand wordt definitief een constitutionele monarchie.

Postbode bezorgt de post

Het precieze jaar wanneer deze foto is genomen is niet bekend. Wel weten we dat de foto is genomen door Robert Lenz, een bekende fotograaf die werkte tijdens het bewind van koning Chulalongkorn, Rama V. Lenz kwam oorspronkelijk uit Duitsland. Tientallen malen zette hij de koning op de foto, maar hij trok er ook op uit om het dagelijks leven van de onderdanen vast te leggen. De foto’s werden vaak als ansichtkaart gebruikt en wie weet brengt de postbode hierboven zo’n kaart.

Dit is de eerste reeks ingekleurde foto’s van S. Phormma op Trefpunt Azië, binnenkort meer.

Ook op op Trefpunt Azië: Thailand. Een fotografische hulde aan handenarbeid

Over Redactie 798 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

2 Comments

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*