Thaise kunstenaar brengt oude zwart-wit foto’s tot leven (2)

De Thaise kunstenaar S. Phormma restaureert en kleurt minutieus oude zwart-wit foto’s. De resultaten zijn verbluffend, de afgebeelde personen stappen uit de grijze schaduw zo in het gekleurde licht. Kleine details, vaak haast onzichtbaar op de originele foto’s, zijn weer te zien. De bewerkte foto’s laten prinsen, koningen, notabelen en andere hoogwaardigheidsbekleders zien, maar zeker zo interessant zijn de foto’s met het leven van alledag. Klik op de foto’s voor een groot beeld.

Prinses Yandana Nat-Mei

Prinses Yandana Nat-Mei werd geboren in Rangoon op 1 juni 1932, haar moeder was een Birmese prinses en haar vader een Australische orchideeën verzamelaar. Ze trouwde in 1976 met de Birmese generaal Ni Win. Win was na een coup in 1962 de leider van een militaire dictatuur in Birma. Het huwelijk was tumultueus en van korte duur, al na 5 maanden scheidde het paar. De prinses werd door de dictator ervan beschuldigd een Amerikaanse spion te zijn. Prinses Yandana Nat-Mei overleed op 1 december 2020 in Italie. 

Thaise diplomaten in Londen

Een koninklijk gezelschap gefotografeerd tijdens het bewind van koning Chulalongkorn (Rama V) op de Thaise ambassade in Londen. Van links naar rechts: prins Benbadhanabongse, geboren in 1882 als het 41ste kind van koning Chulalongkorn. De prins had een groot interesse in Thaise traditionele muziek, hij richtte zelfs een muziekgezelschap op, de ‘Prince Ben’s band’. Hij componeerde het nummer ลาวดวงเดือน (Lao Duang Duen) voor zijn onbereikbare liefde prinses Chomchuen uit Chiang Mai.

Tweede van links, prins Paribatra Sukhumbandhu, geboren in 1881 als 36ste kind van koning Chulalongkorn. Admiraal van de Thaise marine en minister in de kabinetten van koning Vajiravudh (Rama VI) en Koning Prajadhipok (Rama VII).

Zittend prins Vajiravudh, geboren op 1 januari 1881 als 33ste kind van koning Chulalongkorn en de latere koning Rama VI. Behalve het land regeren schreef Vajiravudh romans, gedichten en toneelstukken. Ook vertaalde hij de werken van William Shakespeare, Alexandre Dumas en Agatha Christie in het Thais. In 1914 schreef hij het minder fraaie werk “De Joden van het Oosten ‘ยิวแห่งบูรพาทิศ’ waarin hij handig Europees antisemitisme combineerde met het Aziatische wantrouwen van Chinezen. Hij beschuldigde de Chinese immigranten in Thailand ervan alleen oog voor geld te hebben: “Geld is hun God. Het leven zelf is van weinig waarde vergeleken met de magerste bankrekening.”

Helemaal rechts prins Chakrabongse Bhuvanath in 1883 geboren als 43ste kind van koning Chulalongkorn. De prins stond samen met zijn broer prins Purachatra Jayakara aan de wieg van de Thaise luchtvaart.

Sao Nang Vaendip

Prinses Sao Nang  Vaendip werd geboren in 1912. Ze was de dochter van Sao Kawng Kiao Intaleng, de 53ste heerser over de Shan staat Kengtung. In 1933 werd ze uitgehuwelijkt aan de heerser van een naburige Shan staat. Het om politieke redenen gearrangeerde huwelijk eindigde in tranen. 

Kaartspel

Het precieze jaar wanneer deze foto is genomen is niet bekend, waarschijnlijk 1911. Wel weten we dat de foto is genomen door Robert Lenz, een bekende fotograaf die werkzaam was aan het begin van de 20ste eeuw in het toenmalige Siam. Lenz kwam oorspronkelijk uit Duitsland. Deze foto is geënsceneerd, de achtergrond is geschilderd op doek en de foto is waarschijnlijk genomen in de studio. De foto’s van Lenz werden vaak gebruikt als ansichtkaart.

Dit is het tweede deel met de ingekleurde foto’s van S. Phormma op Trefpunt Azië. Deel 1 staat hier.

Ook op op Trefpunt Azië: Thailand. Een fotografische hulde aan handenarbeid

Over Redactie 798 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

3 Comments

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*