Regio. Wat betekent het handelsverdrag EU-Vietnam voor Thailand?

Thaise export, Erik Kuijpers

Voor Thaise werkgelegenheid en export betekent dit niet veel goeds, vreest men….

De Thaise export staat onder druk door de koers van de nationale munt, de baht. Met de euro kun je nu minder Thaise producten kopen dan vroeger, en als je uit Thailand importeert naar de EU komen er invoerheffingen op. Thailand heeft nog geen handelsverdrag met de EU.

De verdragen tussen de EU en Vietnam

Regiobuur Vietnam daarentegen wel; sinds 30 juni 2019 hebben de EU en Vietnam een Free Trade Agreement (EVFTA) en een EU-Vietnam Investment Protection Agreement (EVIPA).

De EVFTA verlaagt de invoerheffingen wederzijds; van 71 procent van alle Vietnamese producten worden de heffingen direct verlaagd, voor de andere 29 procent vindt dat plaats in 7 jaar. Voor de handel in omgekeerde richting zijn vergelijkbare regelingen afgesproken. En de EVIPA bepaalt dat de EU Vietnam gaat bijstaan in het ontwikkelen van investeringen en het opleggen van eenduidige regels bij het aantrekken van buitenlandse investeringen.

Dit betekent dat Vietnam nu veel gemakkelijker toegang heeft tot de Europese markt en de voorsprong die het al had op de Thaise export door de lagere lonen kan uitbouwen. De lonen liggen in Vietnam rond de 40 procent lager dan in Thailand.

Thaise export, Erik Kuijpers

Gaan Thaise producenten de wijk nemen naar Vietnam?

De Thaise overheid observeert middels haar Trade Policy and Strategy Office de ontwikkelingen voor Thailand met zorg. De grootste risico’s lopen de Thaise export van automobielen, computers en elektronica. Maar vooral auto-onderdelen!

Vietnam wil de productie en assemblage van auto’s sterk bevorderen en heeft per decreet invoer van afgemonteerde auto’s extra belast; daarentegen wordt de invoer van onderdelen bevorderd, uiteraard om de eigen industrie een ‘boost’ te geven en de werkgelegenheid te bevorderen.

De Thaise overheid doet er een schepje bovenop; de directeur-generaal van het Trade Policy and Strategy Office zegt zelf ‘Automotive suppliers in Thailand should prepare for many car makers to relocate manufacturing facilities to Vietnam’.

En nu Vietnam de hogere productie blijkt aan te kunnen ondanks de enorme instroom van Chinese bedrijven (vanwege Trump’s handelsoorlog; zie hiervoor op deze site https://www.trefpuntazie.com/trump-azie-handelsoorlog/ ) loopt ook de Thaise productie van computers en elektronica gevaar. Door de lagere lonen in Vietnam geldt dit ook voor de Thaise productie van textiel en kleding, blingbling en visconserven.

Maar het bureau houdt het in de gaten, zegt mevrouw de directeur-generaal. En bovendien moet Thailand ‘hoger opgeleide arbeiders hebben en hoogstaande techniek en innovaties gebruiken om producten van hogere kwaliteit te maken om zo concurrerend te blijven’.

En de plannen voor een verdrag met de EU?

Thailand hoopt met de EU te gaan praten over een verdrag; de EU heeft belangstelling getoond voor Thaise medicijnen, auto’s en alcoholhoudende dranken.

Maar vooralsnog heeft Vietnam de buit binnen…….

Bron:

Bangkok Post nr 1707886

Foto’s en prenten

Logo Laem Chabang haven; wikipedia, 67866544.

CSCL Globe; wikimedia, 37741003

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 814 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

2 Comments

  1. Vietnam is al sinds 2015 in het voordeel t.o.v. Thailand, in de handelsrelatie met de EU. In dat jaar verloor Thailand de voordelen van het EU Generalized System of Preferences dat voor vele goederen een rechtenvrije toegang tot de EU inhoudt. Overigens werden de onderhandelingen met Thailand over een vrijhandelsverdrag al in maart 2013 gestart, maar werden ze in 2014 na de coup van de militairen stilgelegd. Lang daarvoor, in 2007, werden al de eerste onderhandelingen gevoerd voor één verdrag tussen de EU en het ASEAN blok, maar die strandden op de onderlinge verdeeldheid binnen dat blok èn de politieke situatie in Myanmar.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.