Thaise dissidenten vrezen voor hun leven

Thaise dissidenten vrezen voor hun leven

Thaise dissidenten die naar Laos en Vietnam zijn gevlucht moeten vrezen voor hun leven. Ook kritische musici zoals de leider van de band Faiyen, Worravut Thueakchaiyaphum, bijnaam Tito. De 30-jarige zanger en activist is een van de tientallen Thai die na de staatsgreep van 2014 naar Laos vluchtten om te ontkomen aan het leger. Daar is hij niet langer veilig. Onlangs zijn de lijken van acht vluchtelingen uit de Mekong Rivier gevist. Dat meldt Persbureau Reuters.

De groep Faiyen, dat ’koud vuur’ betekent in het Thais, ageert met zijn muziek en via internet tegen de militaire junta en de dictatuur. Ook uiten ze kritiek op het Thaise koningshuis, waar celstraffen tot vijftien jaar op staan. Onlangs plaatsten de bandleden een bericht op Facebook waarin ze zeggen te vrezen voor hun leven en roepen om hulp met de hashtag #savefaiyen.

Thaise dissidenten vrezen voor hun leven
Faiyenband

Gezochte dissidenten

Sinds december zijn er aanwijzingen dat er vanuit Thailand actie wordt ondernomen om Worravut en andere Thaise dissidenten te ontvoeren. Volgens hem circuleert er een lijst met namen van gezochte dissidenten. Volgens persbureau Reuters zijn drie activisten twee weken geleden verdwenen. Ze waren vanuit Laos naar Vietnam gevlucht, daar gearresteerd en in mei overgedragen aan Thailand. De autoriteiten ontkennen dit echter.

Maleisië stuurde vorige maand een vrouwelijke activist terug naar Thailand. De 58-jarige Praphan Pipithnamporn, door de VN erkend als vluchteling, zit vast in de vrouwengevangenis van Bangkok. De vrouw voerde met een groep actie voor een republiek in Thailand in een winkelcentrum in Bangkok. Ze is aangeklaagd voor onder meer opruiing. In december werden twee dissidenten in ballingschap dood gevonden op de oevers van de Mekong-rivier tussen Thailand en Laos. Hun magen waren volgespoten met cement. Eerder verdwenen drie anderen, onder wie de 76-jarige Surachai Danwattananusorn, een prominente politiek activist die vanuit Laos online programma’s maakte.

Kritiek op leger en koningshuis

Na vijf jaar van militair bewind mochten de Thai eind maart naar de stembus. Maar de grondwet en verkiezingsregels zorgen ervoor dat het leger een stevige greep houdt op de politiek. Begin deze maand werd koning Maha Vajiralongkorn gekroond in uitgebreide driedaagse ceremonies. En kritiek wordt op leger en koning wordt steeds harder onderdrukt, zoals bij Worravut die Politieke Wetenschappen studeerde op de universiteit. Nadat de generaals de macht hadden gegrepen moest hij zich met zes andere studenten melden bij het leger voor het organiseren van acties tegen de coup. De dissidenten hadden spandoeken opgehangen op hun universiteit en brandden kaarsen uit protest tegen de staatsgreep.

Thaise dissidenten vrezen voor hun leven
Militairen blijven aan de macht

Majesteitsschennis

Enkele maanden later werd Worravut beschuldigd van het verspreiden van flyers met kritiek op het leger en moest hij zich melden. Thuis ontving hij doodsbedreigingen en begrafenisbloemen. Hij ging naar het kantoor van de Verenigde Naties, die stuurde hem naar de Amerikaanse ambassade die hem vervolgens naar huis stuurde. Ook bij de Franse ambassade kreeg hij nul op rekwest, waarna het bandlid naar Laos vluchtte waar hij nu vreest voor zijn leven. Ook is hij aangeklaagd voor majesteitschennis, net als de andere bandleden.

Bron: Persbureau Reuters

Bert Vos
Over Bert Vos 162 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekstproducent, Azië-liefhebber, publicist en ZZP'er in Amersfoort.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*