Thaise boom die tot de hemel moet groeien: de geldboom

Geldboom

 

De geldboom, in Thailand de meest gebruikte manier om geld aan een tempel te schenken. Indien een tempel geld nodig heeft, om een reparatie uit te voeren, of een nieuw gebouw te bouwen, word er steeds beroep gedaan op de lokale bevolking, die dan een boom opzet om geld in te zamelen.

Meestal kom je ze tegen in winkels en dergelijke, maar heel vaak ook word het in familie verband opgezet, en ieder lid van de familie steekt dan een stokje met een bankbiljet bij aan de boom. Vrienden die binnenlopen kunnen uiteraard ook bijdragen aan de groei van de boom. Het opzetten van een boom geeft meer boen (verdienste) dan gewoon een omslag met geld afgeven, het vraagt tenslotte heel wat meer inspanning om een boom vol te krijgen.

Het is leuk te zien dat deze traditie met zoveel overgave in stand gehouden wordt. De bomen worden in optacht, als een processie, naar de tepel gebracht. Het kan gaan om een processie van honderden mensen, met verschillende wagens waar de bomen op vervoerd worden tot een ‘mini-optocht’ van enkele familieleden die samen te voet naar de tempel lopen en de boom gewoon meedragen. Onze kleine processie bestaat uit 3 personen en 1 boom….

IMG_9661NN1024

 

De weg naar de tempel loopt door het hart van het dorpje, en onderweg komen we de buren tegen, die maar wat graag bereid zijn om een praatje te maken.

de buren

 

De klassieke begroeting is niet “goede morgen” of iets dergelijks, de mensen spreken elkaar aan met “pai nai?”,  vrij vertaald “waar ga ja naar toe?” Dat kan in het begin een beetje vreemd ovekomen op Europeanen, maar het went snel en op die manier blijven de buren ook op de hoogte van waar je mee bezig bent.

IMG_9664NN1024

Oui Moon, ons kranig grootmoedertje, loopt een beetje achter de processie aan, maar ze blijft vlot doorlopen tot de tempel is bereikt.

In de tempel

De monnik neemt de geldbomen in ontvangst, waarbij hij een paar gebeden uitspreekt over de bomen, en een zegening geeft.

IMG_9676NN1024

Tempel, Wat Pa Dua in Khua mong, Saraphee Thailand. Geldinzameling voor het afwerken van een nieuw tempelgebouw.

Lode Engelen
Over Lode Engelen 237 Artikelen
Lode Engelen, jaargang 1952. Hield zich in actieve carrière bezig met röntgenapparatuur. Onmiddellijk na zijn vervroegde pensionering in 2013 is hij met levensgezellin Pat, een Thaise antropologe, permanent in Thailand gaan wonen. Lode is amateur-fotograaf, en probeert leven en cultuur van de Thai vast te leggen. Pat is de perfecte partner om hiervoor deuren te openen. Meer werk van Lode op LodeEngelen.be