Opsteker voor Thaise junta: nieuwe tabakswet oogst applaus

Geen wet van kracht geworden onder de militaire junta in Thailand kan op zoveel instemming rekenen als de nieuwe anti-tabakswet. Staatsopiniepeiler NIDA noteerde maar liefst 89,68% positieve reacties op het verbod tot verkoop van tabaksproducten aan mensen onder de 20 jaar, één van de onderdelen van de Wet op de Tabak Controle. De wet werd 4 juli van kracht.

De bedoeling van dit anti-tabaksbeleid is jeugdigen te weerhouden van het aanleren van een slechte gewoonte. Ook moet de gezondheid van niet-rokers beter worden beschermd. Er geldt thans een ban op alle vormen van reclame voor tabakswaren. In winkels wordt rookwaar van onder de toonbank verkocht. Pakjes sigaretten moeten uit het zicht van de klant worden gehouden (81,2% van de 1250 geënquêteerden vindt dat een goed idee),

Geen verbazing zal wekken dat 91,2% instemt met het verbod op tabaksverkoop in tempels, ziekenhuizen en nationale parken. Opvallend daarentegen zijn de 84.88% ondervraagden die geen problemen hebben met verhoging van de boete op overtreding van een geldend rookverbod. Was 2000 is nu 5000 baht (ongeveer €125). Het minimum dagloon in Thailand is 300 baht.

De boetes zijn ook heftig op overtreding van andere maatregelen uit de wet. Rookwaar zichtbaar uitgesteld in de winkel:  40.000 baht. Ook het zeer populaire verkopen van sigaretten per stuk (afhankelijk van het merk kost een pakje van 20 sigaretten tussen 45 en 125 baht) is thans verboden. De betrapte verkoper kan rekenen op 40.000 baht boete. Op een aantal overtredingen staat tevens drie maanden gevangenisstraf.

De Thai blijven wel realist. Slechts 18,8% van de ondervraagden gelooft dat de wet betekenisvol effect zal hebben op rookgedrag en tabaksverkoop. De grote meerderheid (50.56%) twijfelt met een ‘zou kunnen’ en 25.84% voorspelt dat de nieuwe wet geen sikkepit zal helpen.

Volgens het ministerie van gezondheid sterven er jaarlijks in Thailand meer dan 50.000 mensen aan ziektes direct of indirect veroorzaakt door rokertjes.

 

Foto: Khaosod English

Bronnen: Khaosod, Bangkok Post

 

 

 

 

Redactie
Over Redactie 585 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

2 Comments

  1. Die laatste opmerking is prachtig Erik! En zelf denk ik dat de toevoegingen aan tabak veel gevaarlijker zijn voor de roker dan de tabak zelf. Sigaretten zitten vol rotzooi die niets met tabak, maar alles met je verslaafd houden te maken hebben. Zoals ammoniak, dat er voor zorgt dat de nicotine nog sneller in je lichaam opgenomen wordt. En ben het met je eens dat het roken nooit helemaal zal verdwijnen, of verboden worden, al was het maar omdat de staat dan al die miljoenen misloopt.

  2. Dus, gij verstokte roker, steek jouw neus onderzoekend in de lucht, snuif de frisse lucht op met dikke sporen verkeerwalm, en ruik waar tabak wordt verbouwd in dit land. Zeker in de voormalige uiterwaarden van de Mekong in mijn woonregio waar men niet alleen kool maar ook tabak verbouwt. Want aan tabak is niets mis! Het zit in veel producten; je moet het alleen niet aansteken en in de longen zuigen.

    Waarmee ik wil zeggen dat er een tweede circuit is; het ‘vers’ circuit. Pure onbewerkte tabak ligt hier op de markt te koop in halve ponden en meer. Met namen als ‘No name’, ‘Mekong puur’ en ‘Uiterwaard fris’ koop je voor een prikkie verse tabak zonder toegevoegde chemie. Om te pruimen of om aan te steken.

    Maar ik hoor ook tot die zoveel procent die het eens is met de maatregel doch ik ben evenmin overtuigd dat je het hele circuit ooit uitbant. Wat met verboden snoepjes niet lukt gaat met tabak ook niet lukken. Ik ben gelukkig van het roken af en denk er ook niet meer aan, al zes jaar, drie maanden en twee dagen…….

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.