Buitenlanders in Thailand via nieuwe simkaart gevolgd

Hans Geleijnse, Big Borhter, Sim-kaart
Big brother speicaal voor buitenlanders.
Foto actorsgreenroom.com

De Thaise autoriteiten willen een ‘speciaal voor buitenlanders’ simkaart verplichten die hen in staat stelt de locaties van buitenlanders, toeristen of expats, te volgen. De maatregel wordt gepresenteerd als ‘nodig in de strijd tegen internationale criminaliteit’ en in het belang van ‘de nationale veiligheid’.

Voorzover bekend is Thailand het enige land ter wereld dat dit big brother sim-apartheidssysteem invoert. Volgens Takorn Tantasith, de secretaris-generaal van het Bureau van de National Broadcasting en Telecommunicatie Commissie, wordt de maatregel verplicht voor iedereen in Thailand die geen Thais paspoort bezit. De autoriteiten kunnen op deze manier op elk moment dat zij dat gewenst achten controleren waar een bepaalde buitenlander zich bevindt. Uitschakelen van deze mogelijkheid door de gebruiker van een mobiele telefoon of tablet zou onmogelijk zijn.De locatie van de eigenaar is op elk gewenst moment in te zien, al bezweert Takorn dat het alleen mag nadat de rechter een verzoek daartoe van politiezijde heeft ingewilligd. Oneigenlijk gebruik van de trackinggegevens zou worden bestraft.

Takorn verwees in zijn aankondiging naar Singapore en Maleisië, waar eveneens speciale sim-kaarten voor buitenlanders zouden zijn geïntroduceerd. Maar hij voegde daar aan toe dat het ‘trackingsysteem’ alleen in Thailand wordt toegepast. Het enige argument dat nog niet werd gebruikt is dat de nieuwe sim-kaart in het belang van de eigen veiligheid van buitenlanders in Thailand is.

Hoewel het op deze wijze tracken van privé-personen strijdig is met internationaal geldende privacy-regelingen maken de Thaise autoriteiten zich daar geen enkele zorg over. Volgens Takorn is er geen wezenlijk verschil met het schriftelijk verstrekken van informatie over de verblijfplaats die buitenlanders, toerist of expat, moeten opgeven bij de dienst Immigratie. Gemakshalve zag hij over het hoofd dat dit een eenmalige adresopgave is die geen mogelijkheid biedt continue alle bewegingen van betrokkene te volgen.

Met de bijzonderheden over de beperkingen die aan de politie worden opgelegd onderstreepte Takorn feitelijk dat het tracken van buitenlanders een pure Big Brother-Onderneming is, bedoeld voor andere veiligheidsorganen dan de politie. De gaten in het trackingsysteem zijn ook makkelijk aan te wijzen. Buitenlanders mogen in Thailand hun sim-kaart uit het land van herkomst blijven gebruiken, waarop de locatievoorziening wel uit te schakelen is. Aangezien de maatregel niet voor Thaise burgers geldt zal het effect op misdaadbestrijding uiterst beperkt blijven. Bovendien zullen buitenlanders die om welke reden dan ook niet door de autoriteiten gevolgd willen worden of geen Thaise simkaart aanschaffen of via Thaise relaties makkelijk aan een nationale sim-kaart kunnen komen.

Minder leuk voor buitenlanders die Thailand geregeld bezoeken is een eveneens discutabele maatregel zij het van een andere orde. Takorn wil om het aantal prepaid/sim only mobiele nummers te beperken de geldigheid ervan bij niet gebruik van 90 dagen naar 15 dagen terugschroeven. Dit  eveneens Thailand-only plan zal ongetwijfeld ook rumoer gaan opleveren vanwege vervallen verklaarde beltegoeden en extra kosten om bij elk bezoek een nieuwe Sim-kaart aan te vragen. Met tracking systeem uiteraard.

De Thaise junta kwam al eerder in het nieuws met plannen voor controle op het internetverkeer met het buitenland en visumformulieren waarin buitenlanders om het verstrekken van privé=gegevens wordt gevraagd.

De Thaise VVV heeft nog niet op de aankondiging van Takorn, die onmogelijk kan worden beschouwd als toerisme-vriendelijk,  gereageerd. Dat is wel gebeurd op diverse buitenlandse Thailand-promotie en informatie fora, waar kennelijk wat schellen van de ogen beginnen te vellen.

Hieronder links naar het originele nieuwsbericht van Khaosod Engels en een overzicht van buitenlander berichtgeving en reacties.

www.khaosodenglish.com/plan-track-foreigners

Thaivisa:

Hier is Thailand

Thailandforum

Thailandblog

 

 

Hans Geleijnse
Over Hans Geleijnse 339 Artikelen
Hans Geleijnse (1944, Zaandam). Voormalig beroepsmilitair en dienstweigeraar. Passie voor reizen, schrijven en muziek. Belandde in journalistiek, leerde het vak in de praktijk. Werkte twee decennia als buitenlands correspondent voor persbureau GPD en div. andere Nederlandse media. Hij woonde met partner en dochter ruim tien jaar in Thailand.

6 Comments

 1. Ik ben het met alle commentaren eens, een onzinnig voorstel.
  Maar laat ik er iets aan toevoegen. Ik weet zeker dat de meeste lezers bij het woord ‘buitenlander’ denken aan ‘westerse buitenlander’ en misschien ‘tourist’.
  Maar de grootste groep buitenlanders in Thailand zijn natuurlijk de werkmigranten vooral Birmezen en Cambojanen. Het is deze groep die in de Thaise pers voortdurend wordt omschreven als ‘gevaar voor de nationale veiligheid’. ‘Ze zijn verkrachters, brengen ziekten en criminaliteit mee en stelen banen. (Waar hoorde ik dat meer?) . Prayut schreef er zijn scriptie over. Het zijn mi deze mensen waarover het gaat.

  • Tino, je kunt gelijk hebben, maar wellicht heb je de bbc-weergave van vandaag nog niet gelezen (http://bbc.in/2bf541u) ‘Overstay’ wordt als belangrijkste reden voor dit waanzinnige plan gegeven. Ook wordt gesteld dat hier werkenden er niet onder vallen. Of het moet de bedoeling zijn een signaal naar Asean af te geven…..
   Voor opsporing van criminelen of terroristen zijn uiteraard andere tracking-methoden.
   In het beste geval houd ik het erop dat dit een poging is buitenlanders andere beltarieven voor te schotelen dan Thaise sim-kaarthouders. Zou me gelet op bestaande praktijken van dual pricing niet eens verbazen.
   Een big brother-aanpak is en blijft het. Thailand haalt opnieuw de internationale media voor de verkeerde redenen.

 2. ‘ Dead on arrival’ zoals de Engelsen zo mooi zeggen. De levensvatbaarheid van dit halfbakken voorstel is nul. Gewoon weer een overheidsdienaar die zijn naam al weer een tijdje niet in de krant heeft gezien en denkt ‘laat ik weer eens een ballonnetje oplaten met een onpractisch en onuitvoerbaar idee er op geplakt. Kijken of ik daarmee het respect van mijn kinderen kan terugwinnen’. Hier horen we over een maand niets meer over. Op naar het volgende ondoordachte. halfbakken en onuitvoerbare idee.

  • Cor, ik denk dat je het bij het rechte eind had.. En dit komt dus van de hoogste Telecom-baas van het land. Allemachtig. Over het kinderachtige gedoe met Pokemon (toah al een kinderachtig spel voor volwassenen die niks beters te doen hebben) zullen we het maar niet hebben. Of wacht, misschien een aardig idee om Pokemons met een tracking sim-kaart het veld in te sturen. Toch even aan drs. Onno Peilbaar vragen of er plannen zijn in die richting.

 3. 90 dagen is al vrij kort. 6-12 maanden is logischer (is een jaar niet vrij gangbaar internationaal gezien?). Als je in Thailand woont als Thai of buitenlander en dan 3 maanden op vakantie gaat naar Europa of waar dan ook zonder je Thaise sim daar te gebruiken ben je nu al je nummer kwijt? Bespottelijk. 15 dagen is simpelweg niet serieus te nemen.

  En die sim track en trace, tja de redenen waarom dit niet werkt om criminelen te pakken zijn evident (andere sim, een sim door een Thai laten halen etc.) en privacy schending zijn overduidelijk. Het eerste wat zo’n ambtenaar zich af moet vragen is ‘zouden we dit voor alle mensen in dit land willen laten gelden? ook voor mij?’. Als het antwoord is ‘nee zot, welke idioot gaat nu aan al haar inwoners vragen om elke 3 maanden door te geven waar men online en offline rond hangt en alle personen via hun simkaart te kunnen traceren’ dan moet dat toch een lichtje doen branden…

 4. Die 15 dagen, dat wordt ‘lachen’. ‘Lachen’ voor de nieuwe bezitter van die kaart want die krijgt alle contacten van de vertrekkende witneus aan de lijn, mensen die het oude nummer bellen. Dit is een onzalige termijn en die zal wel worden bijgesteld.

  De rest schrijf ik bij onder het hoofdstuk De la Fontaine. In dit land werken al drie miljoen gastarbeiders uit buurlanden en daar komen wij nog bij en dan 25 miljoen toeristen. Ga er maar aan staan! Dat wordt een puinhoop. Registratie van de bestaande voorraad sim-kaarten moest al in twee keer met maandenlang uitstel.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.