Thais jongerenprotest groeit, ondanks intimidaties en arrestaties


Redactie, Jongerenprotest groeit,
Foto gezien op alternatief nieuwsagentschap Prachatai

Het jongerenprotest groeit meer en meer in Thailand. In veel plaatsen is dinsdag en woensdag op universiteiten en middelbare scholen opnieuw gedemonstreerd tegen de door militairen gedomineerde  regering-Prayuth en voor democratische hervormingen. Thaise media maakten melding van schoolprotesten in Bangkok en provincies als Ratchaburi, Udon Thani, Khon Kaen, Surat Thani en Nakhon Sawan.

Het jongerenprotest groeit ondanks intimidaties en arrestaties. Gisteren werd advocaat Arnon Nampha voor de tweede maal in hechtenis genomen.  Tegen nog eens twaalf andere activisten van de pro-democratie beweging zijn arrestatiebevelen uitgevaardigd.

Nampha was na arrestatie tien dagen terug op borgtocht vrijgelaten. Hij had in een toespraak op de Thammasat universiteit een lijst van tien eisen voor hervorming van de democratie en beperking van de macht van de huidig vorst gepresenteerd.

Redactie, Protestbeweging groeit
De leider op de heilige top van het belaagde Democratie Monument
Cartoon op site Prachatai

Hij is nog niet van majesteitsschennis beschuldigd, maar met anderen wel van opruiing en overtreding van de beruchte Wet op Computer Misdrijven. Die wet wordt ook ingezet tegen critici van de in Thailand heilige monarchie en kan gevangenisstraffen tot maximum zeven jaar opleveren.

Met de traditie breken

De studenten van de Mahidol Universiteit in Nakhon Pathom kwamen dinsdagavond bij elkaar op een voetbalveld om sprekers die de regering bekritiseerden toe te juichen. Daar en bij andere protesten werden tevens handtekeningen verzameld voor een petitie tot wijziging van de huidige, ondemocratische grondwet.

De protestbeweging voelt de wind in de zeilen nadat in het weekeinde meer dan vijftienduizend mensen naar het Democratie Monument in Bangkok kwamen om tegen de regering te demonstreren. Activisten voorspelden dinsdag verdere groei van de beweging. Ook spraken zij van een breuk net het verleden.

Hans Geleijnse, Thaise protestbeweging, Portret
‘Lang leve de democratie’ staat op het gezicht van deze activiste.
Foto afkomstig van Facebook pagina’s

‘Sommige studenten durven zich nog niet vrijuit uit te spreken, omdat de Thaise samenleving hen leert dat ze naar volwassenen moeten luisteren en hun bevelen opvolgen,’ zei een van de sprekers, de 18-jarige Athiya Pornprom. ‘Maar wij geven vandaag ronduit onze mening en maken een einde aan deze oude traditie.’

Eerder riepen ongeveer 30 middelbare scholieren op de Samsen Wittayalai-school in Bangkok ‘Weg met de dictatuur, lang leve de democratie’ en hielden vellen blanco papier omhoog om over het voetlicht te brengen dat ze hun mening over het hoogste instituut van het land niet openlijk mogen geven.

Blijkens op sociale media geposte video’s kwam het op verschillende vooral staatsscholen tot confrontaties tussen docenten en scholieren, die tijdens de ook heilige en verplichte ochtendceremonie van zingen van het volkslied en nationale vlag hijsen het drie-vingersaluut brachten. Dit protestgebaar is overgenomen uit filmserie Hungergames en door de autoriteiten verboden, maar sinds Prayuths staatsgreep van mei 2014 populair bij de oppositie.

Regering wacht af

Prayuth en de zijnen lijken vooralsnog te twijfelen over hardhandig ingrijpen  en zijn door royalistische groepen al bekritiseerd. In dat kamp ziet men niet hard optreden als zwakheid en uitnodiging tot meer protesten. Prayuth verklaarde na een kabinetsvergadering de ‘zuivere intenties’  van de scholieren te herkennen, maar ook dat hij gelooft dat jongeren door activisten onder druk worden gezet om aan de protesten deel te nemen.

Redactie, Mondkapjes, Gerontologische profilering, Wuhanvirus,
Foto: sociale media

Hij gaf zijn zoveelste waarschuwing dat protesteren is toegestaan, mits men zich aan de grenzen van de wet houdt, een eufemisme voor de monarchie erbuiten te houden. De regeringsleider verkeert na ruim vijf jaar relatieve politieke rust in het land in een moeilijk parket door economische rampspoed als gevolg van de corona-pandemie. Ook is zijn imago duchtig aangetast door corruptieschandalen in regeringskringen waarvoor nooit iemand ter verantwoording is geroepen.

Eisen protestbeweging

De door studenten geleide protestbeweging heeft drie kerneisen gesteld: nieuwe verkiezingen, de grondwet wijzigen en een einde maken aan de intimidatie van critici van de regering. Tijdens de manifestatie zondag in Bangkok werden drie eisen toegevoegd: geen staatsgrepen meer, geen regering van nationale eenheid en het handhaven van Thailand als een democratie met de koning als staatshoofd volgens de grondwet.

De eis geen regering van nationale eenheid was blijkbaar een waarschuwing voor alle politieke partijen om geen achterkamertjesakkoord te sluiten in plaats van verkiezingen te houden, De verwijzing naar de koning leek bedoeld als geruststelling dat ze niet naar omverwerping van de monarchie streven. Het tien punten manifest over hervorming van de democratie had ook binnen de protestbeweging tot de  nodige discussie geleid.

 

Eerder op Trefpunt Azië: Jongerenprotest groeit, verbreedt zich

 


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Redactie
Over Redactie 791 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

5 Comments

  1. De ultra-nationalisten zijn blij en niet blij. Niet blij met de protesten tegen de gevestigde macht (hetgeen betekent zijzelf) maar zijn maar wat blij met de kritiek op het staatshoofd. Er worden hele vuile spelletjes gespeeld hier. De ‘tegenstanders’ van de protesterende studenten zijn ook hun handlangers. Vandaar de impasse in de regering.

    • Wat zielig nou voor die ultra-nationalisten en de regering.Die hebben stress en kunnen niet slapen. Allemaal de schuld van die jongelui.

  2. Een recent spandoek bij een protest: ‘The first dictatorship is school’.
    En op een school in Sakon Nakhorn (betekent ‘Universele Stad’) kwam de Border Patrol Police even langs om de leerlingen te leren dat het drie-vinger saluut staat voor: ‘Natie, Religie, Monarchie’.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*