Thaise bewind zet kinderen in als ‘cyberspionnen’


Redactie Trefpunt Thailand, Cyber Scouts, Privacy International
website Cyber Scouts

De Thaise regering zet zijn eigen burgers aan elkaar te bespioneren. Het militaire bewind heeft een speciaal programma opgezet om kinderen te ronselen met de naam ‘Cyber Scouts’. De opzet is dat deze scouts het internet en meer speciaal de zgn. sociale media patrouilleren teneinde gebruikers die kritiek het Thaise koningshuis publiceren op te sporen en aan te melden bij de overheid.

Dat meldt Privacy International, een mensenrechtorganistie die zich met bescherming van privacy op het internet bezighoudt, in een gisteren gepubliceerd rapport over de Cyber Scouts. In het rapport wordt het ‘zeer verontrustend’ genoemd dat kinderen worden aangezet de activiteiten van vrienden en familieleden op de sociale media te bespioneren.

Wie in Thailand betrapt wordt op als belediging gekwalificeerde uitlatingen over de monarchie en leden van het koningshuis kan tegen een veroordeling van maximaal 15 jaar oplopen wegens Lèse Majesté (majesteitsschennis), Elke Thaise burger kan een medeburger van majesteitsschennis beschuldigen en aan de politie rapporteren. Indien gegrond bevonden volgt berechting, waarbij de beschuldigde tegen een maximumstraf van vijftien jaar kan oplopen.

De Cyber Scouts bestaan overigens al langer; in December 2010 nam de regering-Abhisit het initiatief.  Abhisit verkocht de Scouts destijds als een project voor ‘fatsoenlijk internetverkeer’, dat ten doel had ‘de kloof tussen Thai zonder toegang tot internet en internet-gebruikers te overbruggen’. Er was toen al veel kritiek vanwege het ‘spionage-gehalte’, ook tijdens de mei 2011 aangetreden regering Yingluck. Aan de kant geschoven werd het project echter nooit en thans wordt het volgens Privacy Internatonal weer opgepoetst. Niettemin ziet de website er nog oubollig uit, de Facebook pagina oogt beter en is met veel Engelse tekst duidelijk op een internatonaal publiek gericht.

Klikspanen beloond met zakcentje

In de beginjaren van de Cyber Scouts kregen rapporteurs van ‘onfatsoenlijk’ internetgedrag 500 baht (€14) beloning uitgekeerd door de Royal Thai National Police. Tegenwoordig worden er geen geldelijke beloningen meer gegeven maar krijgen de kinderen punten, waarmee ze een eervolle vernoeming op de website van Cyber Scouts kunnen verdienen.

Buiten de officieel gesanctioneerde cyberbewakers, zijn ook ander ultra-royalistische organisaties actief met het aanbrengen van ‘majesteitsschenners’. Een van die groeperingen noemt zich de SS, wat staat voor Social Sanction groep.Toen er onlangs een student van de Kasetsart werd gearresteerd op beschuldiging van majesteitsschennis,  plaatste de SS een foto en allerlei persoonlijke gegevens van de man op haar website met de tekst: ‘Another one is down.’ Kennelijk heeft dit tot doel om andere royalisten aan te moedigen de man of zijn familie bedreigende e-mails te sturen of te bestoken met hatelijke telefoontjes.

Scherpe toename LM-zaken onder junta

Volgens iLaw, een groepering die beperkingen van vrijheid van meningsuiting in Thailand aan de kaak stelt, werden de afgelopen twee jaar onder junta-verantwoordeljkheid 527 mensen wegens majesteitsschennis gearresteerd. 167 werden berecht in militaire rechtbank, en 68 in staat an beschuldiging gesteld. In 21 zaken ging het om uitlatingen die de veroordeelden op Facebook hadden geplaatst. In vijf zaken werd de FB-chatservice Messenger gebruikt. Alleen al in de Bangkok Remand Prison bevinden zich op dit ogenblik 11 mensen voor het overtreden van de wet op Lèse Majesté. Het is onduidelijk hoeveel mensen voor dit delict in andere gevangenissen worden vastgehouden. Onder hen bevindt zich een kok, die werd opgepakt met een CD over de de Thaise koninklijke familie. De documentaire werd uitgezonden door de Australische TV en door tienduizenden mensen bekeken.

Binnen- en buitenlandse critici van de junta stellen dat de wet naar willekeur wordt gebruikt om opposanten van het bewind op te pakken. Ook de berechting door militaire rechtbanken in besloten zittingen is zwaar bekritiseerd. De junta heeft recentelijk aangekondigd dat LM-zaken weer door de burgerrechter worden behandeld. Volgens woordvoerdster Blum-Dumontet van Privacy International is dat geen reactie op de kritiek, maar gevolg van het grote aantal LM-zaken: de militaire rechtbanken kunnen volgens haar het werk niet meer aan.

Die toename volgde op verscherping van de zgn. National Computer Crime Act, waarmee de junta zichzelf vergaande bevoegdheden toekende om online activiteiten te controleren.
 In mei dit jaar tekenden Amnesty International, Privacy International en het Thaise Netizen Network protest aan tegen nieuwe wijzigingen van de Cyberwetgeving. Zij wezen daarbij op wetsartikelen die de autoriteiten toestaan om volstrekt legale informatie van websites te verwijderen onder de pretext van aanzetten tot ordeverstoringen, de nationale veiligheid of ‘aanstootgevend voor de goede zeden’.

 

Bronnen: Privacy International, Khasod, Prachatai, Asian Correspondent


Redactie
Over Redactie 662 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.