Geen Thais amulet zonder Thaise logica


Toevallig kwam ik op een website van een Thai die zijn zelfgemaakte magische amuletten te koop aanbiedt. Voor wie niet in Thailand woont misschien een optie, hoewel zijn prijzen om rijk van te worden, wel alleen voor de rijken zijn. Maar mijn belangstelling was gewekt. In de achtergrond van het Thais amulet, wel te verstaan.

De Thai hebben een hang naar magie. Ze leven met Boeddha, maar in een vorm (Theravada Boeddhisme) die veel ruimte laat voor magische praktijken en daar zijn goede en kwade geesten een wezenlijk deel van. Dat leven met geesten uit zich privé op heel veel manieren: in dagelijkse offertjes, huisaltaren, geestenhuisjes, magische formules en… in het dragen van amuletten.

Hoewel er in Bangkok en elders amuletmarkten zijn, is de ene amulet de andere niet. Er is de massa -productie en er is de speciaal gezegende amulet. De duurste – dat kan in de duizenden dollars lopen – liggen niet op de markt maar worden verkocht in winkels vergelijkbaar met onze juweliers.

Amuletten zijn handel, en in hoeverre die zegeningen hebben plaatsgevonden en of de ouderdom klopt zal wel net zo iets zijn als bij ons: alleen de echte kenner komt er misschien achter.

Die kenners zijn er genoeg: Thailand heeft veel verzamelaars, en die komen met hun loep naar de markt om de amuletten te inspecteren.

Thais amulet met baby-magie

Er zijn talloze vormen, hoewel boeddha waarschijnlijk het meest voorkomt. Een Thais amulet dat  je ook heel veel en in talloze vormen ziet is Kumantong, een baby, soms zelfs met navelstreng en al. De geschiedenis van die baby luidt dat een man, Koon Paan, zijn baby toen die stierf in een glazen flesje deed en bleef voeden alsof het nog in leven was. Zo bleef de ziel van het kind bij de vader om hem te beschermen. De Thai geloven dat iedereen die zo’n baby-amulet heeft beschermd wordt, maar er zit een ritueel aan vast: het kind moet eten. En dus wordt er bij iedere maaltijd een heel klein beetje apart gezet voor Kumantong.  Als iemand zo’n amulet bezit kan het zijn dat hij een baby door zijn huis ziet kruipen; dan is Kumantong uit de amulet gekropen, zeggen de ware gelovigen.

Welk amulet je ook kiest, er zijn altijd voorwaarden aan verbonden. Voor een Thai is het geen grapje. Een amulet leeft, en stelt eisen. Een rozenkrans laten wij ook niet in de WC bengelen. Zo doet een Thai zijn amulet op de rug als hij een WC bezoekt, en hij doet hem af als hij seks bedrijft.

Amuletten zijn een serieuze zaak. Niemand krijgt het in z’n hoofd om er respectloos mee om te gaan.

Een geliefd type amulet is dat van een bekende priester. Daarop is een gedetailleerd portret afgebeeld. Soms wordt het hele lichaam uitgebeeld, soms ook alleen het hoofd. Op de achterkant is meestal een gebed geschreven.

Veel priesters maken hun eigen amuletten. Die zouden speciale krachten bezitten. Vaak zetten ze er hun eigen portret op.

Zegeningen van amuletten vinden in tempels soms massaal plaats met een groot aantal urenlang reciterende monniken. Soms ook door een enkele monnik die met zijn zegen op magische wijze de amuletten hun kracht geeft. 

Een andere populaire amulet is die van een zittende figuur die de handen voor zijn gezicht houdt. De legende erachter is dat die man veel op Boeddha leek en daarom zijn gezicht verborg om mensen niet op een dwaalspoor te brengen. Dit amulet biedt bescherming tegen negatieve krachten. Omdat de figuur zijn ogen heeft bedekt kan de zwarte magie je niet bereiken.

Begrijpt u dat niet? Voor de Thai is de logica duidelijk.

Eerder geplaatst op 10 oktober 2019.

Meer Thais bijgeloof op Trefpunt? Bescherming zoeken tegen kwade geesten

 


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Loes Modderman
Over Loes Modderman 18 Artikelen
Loes Modderman is geboren en getogen in Amsterdam. De liefde voor boeken, taal en schrijven kreeg ze van huis uit mee. In haar tienerjaren raakte ze geïnteresseerd in wereldculturen, mythologie en religies. Loes werkte vele jaren in de gezondheidszorg en als zelfstandig micro-fotograaf, studeerde Engels en Hebreeuws. Ze schreef de boeken 'Dubbelklik' en 'Bergen stenen, korrels zand en publiceert tevens op haar eigen website scienceart.nl. Modderman is medewerkster van magazine Bres, dat het kompas richt op universele spiritualiteit.

2 Comments

  1. Een tijdje terug las ik een verhaal in de krant over een man die een bizar ongeluk overleefd had. Een pick-up truck was van een viaduct getuimeld en vier meter lager beland op het dak van de personenauto waarin de bofkont reed, De man was behangen met amuletten en schreef zijn mirakuleuze geluk uiteraard toe aan zijn amuletten.
    Wacht even, dacht ik. Hoe groot is de kans dat een pick-up van de weg raakt van de viaduct boven je en uitgerekend op het dak van JOUW auto terechtkomt? Da’s geen geluk, da’s VETTE PECH.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*