Geen Thais amulet zonder Thaise logica


Loes Modderman, Amulet, Thailand
Foto Wikipedia

Toevallig kwam ik op een website van een Thai die zijn zelfgemaakte magische amuletten te koop aanbiedt.  Voor wie niet in Thailand woont misschien een optie, hoewel zijn prijzen om rijk te worden, wel, alleen voor de rijken zijn. Maar mijn belangstelling was gewekt. In de achtergrond van het Thais amulet, wel te verstaan.

De Thai zijn een magisch volk. Ze leven met Boeddha, maar in een vorm (Theravada Boeddhisme) die veel ruimte laat voor magische praktijken, en daar zijn goede en kwade geesten een wezenlijk deel van. Dat leven met geesten uit zich privé op heel veel manieren: in dagelijkse offertjes, huisaltaren, geestenhuisjes, magische formules, en in het dragen van amuletten.

Loes Modderman, Amulet, ThailandHoewel er in Bangkok en elders amuletmarkten zijn, is de ene amulet de andere niet. Er is de massa -productie, en er is de speciaal gezegende amulet. De duursten – dat kan in de duizenden dollars lopen – liggen niet op de markt maar worden verkocht in winkels vergelijkbaar met onze juweliers.

Amuletten zijn handel, en in hoeverre die zegeningen hebben plaatsgevonden en of de ouderdom klopt zal wel net zo iets zijn als bij ons: alleen de echte kenner komt er misschien achter.

Die kenners zijn er genoeg: Thailand heeft veel verzamelaars, en die komen met hun loep naar de markt om de amuletten te inspecteren.

Thais amulet met baby-magie

Er zijn talloze vormen, hoewel boeddha waarschijnlijk het meest voorkomt. Een Thais amulet dat  je ook heel veel en in talloze vormen ziet is Kumantong, een baby, soms zelfs met navelstreng en al. De geschiedenis van die baby luidt dat een man, Koon Paan, zijn baby toen die stierf in een glazen flesje deed en het bleef voeden alsof het nog in leven was. Zo bleef de ziel van het kind bij de vader om hem te beschermen. De Thai geloven dat iedereen die zo’n baby-amulet heeft beschermd wordt, maar er zit een ritueel aan vast: het kind moet eten. En dus wordt er bij iedere maaltijd een heel klein beetje apart gezet voor Kumantong.  Als iemand zo’n amulet bezit kan het zijn dat hij een baby door zijn huis ziet kruipen; dan is Kumantong uit de amulet gekropen, zeggen de ware gelovigen.

Loes Modderman, Amulet, ThailandWelk amulet je ook kiest, er zijn altijd voorwaarden aan verbonden. Voor een Thai is het geen grapje. Een amulet leeft, en stelt eisen. Een rozenkrans laten wij ook niet in de WC bengelen. Zo doet een Thai zijn amulet op de rug als hij een WC bezoekt, en hij doet hem af als hij seks bedrijft.

Amuletten zijn een serieuze zaak. Niemand krijgt het in z’n hoofd om er respectloos mee om te gaan.

Een geliefd type amulet is dat van een bekende priester. Die laten een gedetailleerd portret van het gezicht zien. Soms beelden ze de hele figuur uit, soms ook alleen het hoofd. Op de achterkant is meestal een gebed geschreven.

Loes Modderman, Amulet, ThailandVeel priesters maken hun eigen amuletten. Die zijn speciaal krachtig. Vaak schilderen ze er dan hun eigen portret op.

Zegeningen van amuletten vinden soms massaal plaats, in een tempel met heel veel urenlang reciterende monniken, of door een enkele priester die met zijn magische zegen de amuletten tot leven wekt.

Een populaire amulet is die van een zittende figuur die de handen voor zijn gezicht houdt (boven). De legende erachter is dat die man veel op Boeddha leek, en daarom zijn gezicht verborg om mensen niet op een dwaalspoor te brengen. Nu beschermt dat amulet je tegen negatieve krachten, want omdat de figuur zijn ogen heeft bedekt kan de zwarte magie je niet bereiken.

Begrijpt u dat niet? Voor de Thai is de logica duidelijk.

Meer Thais bijgeloof op Trefpunt? Bescherming zoeken tegen kwade geesten


Loes Modderman
Over Loes Modderman 18 Artikelen
Loes Modderman is geboren en getogen in Amsterdam. De liefde voor boeken, taal en schrijven kreeg ze van huis uit mee. In haar tienerjaren raakte ze geïnteresseerd in wereldculturen, mythologie en religies. Loes werkte vele jaren in de gezondheidszorg en als zelfstandig micro-fotograaf, studeerde Engels en Hebreeuws. Ze schreef de boeken 'Dubbelklik' en 'Bergen stenen, korrels zand en publiceert tevens op haar eigen website scienceart.nl. Modderman is medewerkster van magazine Bres, dat het kompas richt op universele spiritualiteit.

2 Comments

  1. Een tijdje terug las ik een verhaal in de krant over een man die een bizar ongeluk overleefd had. Een pick-up truck was van een viaduct getuimeld en vier meter lager beland op het dak van de personenauto waarin de bofkont reed, De man was behangen met amuletten en schreef zijn mirakuleuze geluk uiteraard toe aan zijn amuletten.
    Wacht even, dacht ik. Hoe groot is de kans dat een pick-up van de weg raakt van de viaduct boven je en uitgerekend op het dak van JOUW auto terechtkomt? Da’s geen geluk, da’s VETTE PECH.

    • Ik vermoed dat het nog veel erger is Cor. Had deze man zonder amuletten door het leven gegaan dan was de pickup niet van het viaduct getuimeld. …

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.