Thailands rijkste man koopt noodlijdende hotels op

Asset World Corporation, de vastgoedtak van TCC Group, het bedrijf van de rijkste man van Thailand, miljardair Charoen Sirivadhanabhakdi, is van plan om noodlijdende hotels te gaan kopen in Thailand. Het bedrijf verwacht dat het toerisme in Thailand snel zal opleven zodra de grenzen open gaan voor buitenlandse bezoekers.

Links Charoen Sirivadhanabhakdi met naast hem de Thaise premier Prayut Chan-o-cha

Op dit moment staan er minstens 100 hotels te koop in Thailand, en dat aantal wordt met de dag groter aldus Stephan Vanden Auweele, chief hospitality group officer van het bedrijf. De eerste aankoop is al gedaan, een hotel in Pattaya en er wordt gekeken naar meer potentiele overnames.  

De toeristensector in Thailand heeft zwaar geleden onder de afwezigheid van toeristen gedurende de Covid crisis. In 2019 werden er in Thailand nog een kleine 40 miljoen aankomsten van toeristen geregistreerd. In 2020 is dit met meer dan 80% teruggelopen.  

Veel hotels zijn gesloten of draaien op zeer beperkte capaciteit. Personeel is ontslagen en en men verwacht dat veel hotels niet meer open zullen gaan als de toeristen weer terug komen.

Al’s Laemson Resort op Koh Samui is een van de vele te koop staande hotels in Thailand.

Maandag zei Vanden Auweele dat de kloof tussen vraagprijs en geboden prijs kleiner geworden is: “Als de juiste producten, de juiste hotels voor de juiste prijs komen, zullen we zeker naar elke mogelijkheid kijken.” Hij beschreef de huidige situatie situatie als een sanering: ”Het gaat over het opruimen en misschien elimineren van degenen die het al niet goed deden voor de crisis. Als mensen toen al geen geld verdienden, zouden ze dan nog moeten bestaan?”

Stephan Vanden Auweele, chief hospitality group officer Asset World Corporation

Interessant aan het nieuws van vandaag is dat vorige week de Thaise regering bekend maakte met een reddingsplan bezig te zijn voor de hotelindustrie in het land. Dit reddingsplan is een samenwerkingsverband van het ministerie van Financiën, de Thaise Centrale Bank en commerciële banken. Het plan biedt kredietlijnen voor de noodlijdende bedrijven als deze hun activa (bijvoorbeeld gebouwen, grond, machines of investeringen in andere bedrijven) tijdelijk ‘parkeren’ bij de banken of andere instellingen, om deze dan na een bepaald aantal jaren weer terug te kopen. Het doel van het regeringsplan is te voorkomen dat bedrijven hun bezittingen tegen bodemprijzen moeten verkopen of zelfs failliet gaan. Het plan is nog niet goedgekeurd door de regering. Het lijkt erop dat Asset World sneller kan handelen dan de regering op dit moment en gebruik maakt van de huidige economische situatie om hun hotel portfolio uit te breiden. 

Het onroerend goed dat Asset World in Asset World in Pattaya heeft aangekocht wordt omgebouwd tot een merkhotel, zei Vanden Auweele. “Het bedrijf kan ook percelen grond en eigendommen verwerven uit de privé portefeuille van Charoen’s TCC Group”, zei hij. Voor de komende jaren heeft Asset World voor meer dan 50 miljard baht aan projecten gepland. Een project om de hoogste toren van Thailand te bouwen, gaat naar verwachting in het eerste kwartaal van 2023 van start.

Lees ook: Nieuw reddingsplan voor hotelindustrie, toeristen- en onroerend goed sector

 
Over Redactie 798 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*