Thailands nationalistische royalisten hebben het op buitenlanders gemunt

Hans Geleijnse, Royalisten, Thaise protestbeweging
…. van dik hout zaagt men planken….

Het zat er aan te komen, samenwerking van diverse kleine ultra-royalistische en nationalistische groepen als antwoord op de acties van de pro-democratie beweging van voornamelijk studenten en scholieren. Afgelopen zondag presenteerde Thai Phakdee (Loyale Thai) zich in Bangkok. Ruim duizend vorst en vaderland dienende Thai waren er bijeen om de natie tegen ondermijning te beschermen. Het was in het Din Daeng-stadion van dik hout zaagt men planken.

Van het spreekgestoelte werd kwistig gestrooid met complottheorieën en beschuldigingen aan het adres van buitenlandse provocateurs. Zo zouden de Verenigde Staten en non-gouvernementele organisaties als Human Rights Watch de protestbeweging financieel, materieel en politiek steunen.  Doel: Thailand destabiliseren, de monarchie omverwerpen. En niet alleen vanuit het buitenland, maar ook in Thailand zelf. Gebrandmerkt werden het alternatieve nieuwsagentschap Prachatai, Thaise Advocaten voor Mensenrechten  en de Foreign Correspondents Club. Bewijzen werden niet aangevoerd. Zo verklaarde directeur Verhin Chartkul van de conservatieve denktank Thai Move Institute dat Amerika de slag om Hongkong had verloren en nu een tweede front in Thailand opende.  ‘Er moeten wel buitenlanders achter die demonstranten hier staan,’ redeneerde hij.

Dit soort beschuldigingen waren gebaseerd op een infographic die de belagers van de Thaise natie in kaart bracht. Het stuk informatie was ook op sociale media verspreid en afkomstig  van Siam Vision, een groep felle royalisten die met Phakdee samenwerkt. Ondanks het ontbreken van bewijzen reageerde de Amerikaanse ambassade gisteren met een ontkenning. ‘De regering van de Verenigde Staten financiert of biedt op geen enkele andere manier steun aan de protesten in Thailand. Als vrienden van Thailand moedigen we alle partijen aan om met respect en terughoudendheid te handelen en een constructieve dialoog aan te gaan over hoe het land vooruit te helpen. Wij steunen geen partijen, wij steunen het democratische proces,’ aldus de verklaring.

Royalisten ten strijde

Het was zondag de grootste demonstratie tot nog toe van tegenstanders van de jongerenbeweging voor democratie en bedoeld als antwoord op de aan kracht winnende acties van het anti-regeringskamp. Het regende beschuldigingen van ‘landverraad’. Hoe kunnen we hier leven terwijl degenen die de natie haten onder ons zijn. Waarom verlaten zij het land niet, oreerde de vijftienjarige Kochayotee Chiebplan onder luid gejuich van het overwegend oudere publiek. Hij kreeg als dank van Phakdee-leider Warong Dechgitvigrom een mooi t-shirt, maar liet een dag later zijn ware aard zien: ‘leve de dictatuur, weg met democratie’ schreeuwde hij op een Facebook-video.

Hans Geleijnse, Royalisten,
Phakdee-leider Warong huldigt Kochayotee
Foto Voice TV op Khaosod E.

Een andere activiste beweerde dat ‘kwaadwillenden’ via Facebook proberen de monarchie te vernietigen. ‘Hun doel is een zwak Thailand,’ zei ze. Militante royalisten hebben al gesteld geweld niet uit te sluiten als ‘de aanvallen op de hoekstenen van de Thaise natie’  blijven doorgaan. Na afloop van de manifestatie voegden enkele deelnemers de daad bij het woord: ze sloegen buiten het stadion een 60-jarige schoonmaker in elkaar omdat hij een rood t-shirt droeg.

Sukhon Phuttan, slachtoffer geweld royalisten
Foto Prachatai

Premier Prayuth en de zijnen hebben zich tot nog toe niet volledig achter de ‘beweging van royalisten’ geschaard. Zo probeerde de premier recentelijk de indruk van boven de partijen staand te vestigen. Hij waarschuwde de studentenbeweging voor het gevaar van burgeroorlog. ‘Ze moeten maar eens goed kijken naar wat sinds 2006 is gebeurd met de leiders van de Redhirts en zelfs de Yellowshirts’ zei hij. Dat was een hint naar het roodhemdenprotest in 2010 dat – na regeringsingrijpen – zeker negentig doden eiste en voor grote verwoestingen in het zakencentrum van Bangkok zorgde. Maar ook een verwijzing naar de maandenlange demonstraties van de geelhemden 2010, die de opmaat waren voor de staatsgreep tegen de gekozen regering van Yingluck Shinawatra door Prayuth en zijn militairen. Dat laatste scenario lijkt op dit moment nog ver weg. Vooralsnog volgen de autoriteiten de lijn van intimidatie: arrestatie en schaduwen van op de voorgrond tredende leden van de protestbeweging. Recentelijk werden opnieuw twee activisten aangehouden waarmee  het aantal gearresteerden sinds de grote demonstratie in Bangkok twee weken geleden is opgelopen tot meer dan tien. Het precieze aantal is overigens niet bekend. Activisten klagen dat zij permanent door agenten in burger in de gaten worden gehouden en vrezen in de cel te belanden.

Fricties in de oppositie

De vraag is nu of de protestbeweging door de groeiende tegenstand kan volstaan met een spontane lappendeken van talloze lokale groepen of een strategie vindt om eensgezind het protest te verbreden naar andere lagen van de bevolking. Fricties over de te volgen tactiek zijn er zeker, bijvoorbeeld tussen de twee landelijk georganiseerde bewegingen Vrije Volk (Free People) en Studentenunie van Thailand. Daarbij gaat het vooral om de kwestie van het eisenpakket van democratische hervorming uitbreiden met de ‘tien eisen voor hervorming van de monarchie’. De presentatie van dit eisenpakket tijdens een demonstratie op de Thammasat-universiteit was wereldnieuws maar bovenal veroorzaakte een schokgolf in Thailand (waar discussies over monarchie en vorst taboe zijn op straffe van vervolging en jarenlang achter slot en grendel).

Fricties zijn er eveneens tussen protestbeweging en gevestigde politieke partijen zoals de (verboden) Future Forward Party en Pheu Thai. Vooral de laatste partij, het vroegere bastion van aanhangers van de in zelfgekozen ballingschap naar het buitenland uitgeweken Shinawatra’s probeert in gesprek te blijven met regering en regeringsgetrouwe partijen.  Zo liet Pheu Thai recentelijk het streven sinds 2006 is gebeurd met de leiders van de Redhirts en zelfs de Yellowshirts vallen. Dit  door de militairen samengestelde hogerhuis biedt hen de mogelijkheid politieke en parlementaire besluitvorming te blokkeren. De omslag van Pheu Thai veroorzaakte irritatie in pro-democratie kringen omdat de protestbeweging juist onmiddellijke opheffing van die Senaat, een nieuwe grondwet en nieuwe verkiezingen eist. Pheu Thai wil door wijzigingen van de grondwet streven naar inperken van de bevoegdheden van de Senaat, iets wat door activisten wordt beschouwd als typisch voorbeeld van ‘establishmentpolitiek’,

Die fricties spelen door tussen bekende criticasters van het bewind als Khaosod-columnist Pravit Rojanaphruk en de in Japan woonachtige republikeinse publicist Pavin Chachavalpongpun, initiatiefnemer van de onlangs verboden Facebookpagina Royalist Marketplace die ruim een miljoen volgers had. Pavin richtte een nieuwe op onder een andere naam maar blokkeerde vervolgens een posting van Pravit. Woedend herinnerde Pravit eraan dat terwijl de wereld de Thaise regering bekritiseerde wegens onderdrukken van de vrijheid van meningsuiting Pavin ‘als alleenheerser in zijn domein’ precies hetzelfde doet. Aan het einde van zijn uithaal komt Pravit enigszins bij zinnen en looft Pavin voor diens bijdrage aan openlijke discussie en debat over een instelling waar de gevestigde media alleen in besmuikte termen over durven schrijven. Fricties begraven is inderdaad verstandig in benarde tijden…

 

Bronnen: Khaosod, Prachatai, Bangkok Post

Eerder op Trefpunt Azië:
FB-pagina verboden
Thais jongerenprotest groeit
Studentprotest mist samenhangende strategie
Mag buitenlander zich met Thaise politiek bemoeien?
Over Hans Geleijnse 346 Artikelen
Hans Geleijnse (1944, Zaandam). Voormalig beroepsmilitair en dienstweigeraar. Passie voor reizen, schrijven en muziek. Belandde in journalistiek, leerde het vak in de praktijk. Werkte twee decennia als buitenlands correspondent voor persbureau GPD en div. andere Nederlandse media. Hij woonde met partner en dochter ruim tien jaar in Thailand.

2 Comments

  1. Wat betreft de ultra royalisten nog dit: dat die alles bij het oude of ‘zoals vroeger’ (toen was alles vast beter?) willen houden snap ik nog. Ze staan daarmee niet open voor het argument dat om met de tijd mee te gaan ook de wetten rondom het huis een update nodig hebben. Een huis dat echt onder de grondwet valt en daardoor breed of breder geaccepteerd kan worden en dus behouden kan blijven. Nu zijn ze het niet eens slechts oneens met aanpassing van de regels, maar zien daar een complot in het huis af te breken of vernietigen… hoe hard de demonstranten ook mogen roepen dat dat niet het geval is. Okay, dan ben je in mijn ogen niet echt kritisch aan het denken, of sta je überhaupt open voor kritiek, maar star denken en vasthouden aan een opgehemeld verleden hebben wel meer mensen last van.

    Maar dat ze dan ook meegaan in allerlei complottheorieën… In Line chat groepen binnen families enzo gaan de meeste vreemde beschuldigingen langs. De demonstranten willen Thailand verzwakken, vernietigen, haten hun land en wie daar achter zit is o.a. communisten, Thaksin, George Soros, de CIA enzovoort. Waarom een CIA of een Soros voordeel zou hebben bij een zwak Thailand vraag ik me dan af… Tot nu toe lees ik alleen maar dat verzwakken van het land het doel is, dat is niet logisch tenzij je denkt dat Thailand het middelpunt van de wereld is en alles en iedereen uit jalousie of dergelijke negatieve gevoelens simpel weg je onderuit wil trappen… ja hoor *zucht*

    https://thisrupt.co/current-affairs/sai-charoenpura-right-to-protest/
    https://thisrupt.co/current-affairs/global-conspiracy-against-thai-kingdom/

  2. De trieste ironie is dat de schoonmaker uit traditie rood droeg. Zondag is de kleur rood (maandag is geel, de geboortedag van Rama 9 en 10). Deze mensen die verlangen naar een sprookjes verleden en het bewaren van traditie vallen iemand aan die ook een oude traditie volgt…

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.