Thailands laatste gorilla

Als het om diervriendelijkheid gaat scoort Thailand niet al te best. Er is al veel gezegd over de olifantenparken, de tijgertempels, de smokkel van vaak bedreigde diersoorten en de handel in afrodisiaca gewonnen uit de lichaamsdelen van wilde dieren.

Voormalige premier Thaksin, initiatiefnemer van de Night Safari in Chiang Mai had zelfs het originele idee daar een restaurant bij te zetten met leeuwen- en pantersteaks op een peperdure spijskaart. Het probleem was dat die geïmporteerd moesten worden uit Afrikaanse landen.

Daar staken lokale en internationale organisaties destijds een stokje voor tot groot ongenoegen van de premier. Hij had trouwens de grootste moeite om de verzameling kooien, die met de misleidende naam Night Safari worden aangeduid,  te vullen met de aankoop uit Afrikaanse en andere landen.

Geld maken wint van diervriendelijkheid

Tot op heden is er in in Thailand nog geen partij voor de dieren. Of tv-reclame die oproept te doneren aan organisaties die een uit het nest gevallen reigerkuiken of een moederloos katje willen redden zoals in Nederland veelvuldig te zien is.

Maar ook in Thailand weet men: met dieren is geld te maken. Zeker in betonstad Bangkok, waar heel wat mensen nog maar nauwelijks weten hoe een boom er uit ziet. Het recept? Zet een dierentuintje op in een shopping mall, zodat de klanten toch nog een stukje onverbloemde natuur te zien krijgen. Uitgekookte one stop shopping.

Gorilla in ijzeren kooi

Op de hoogste verdieping van de inmiddels aardig vervallen Pata Pinklao Department Store is zo’n dierentuintje. Daarin woont Bua Noi, een vrouwtjes gorilla van 28 jaar oud in een veel te kleine ijzeren kooi zonder een sprankje groen. Het merendeel van de tijd ligt zij lusteloos op de betonnen vloer met een afgeknaagde bal te spelen. Ze werd gekocht in Duitsland toen ze 1 jaar oud was. Tijdens de hoogtijdagen van dit winkelcentrum was Bua Noi er de grootste attractie. Nu is zij net als de andere dieren die er verblijven, gedoemd haar leven uit te zitten tussen ratten en kakkerlakken zonder veel publieke aandacht.

Door dieractivisten werd er al meerdere malen op gewezen dat de gorilla er maar triest bijlag. Ze werden terecht gewezen door de verzorger, die volhield dat haar tranende ogen een natuurlijk verschijnsel zouden zijn.  De dierentuin claimt maandelijks 100.000 Baht te besteden aan de verzorging van deze gorilla. ‘Uitzetten in de natuur is geen optie’, zei de verzorger. ‘Zij is gevangenschap geboren en zou niet weten te overleven. Maar ze zullen haar niet zomaar laten gaan. Ze is nu zeker 10 miljoen waard’.

Klik hier voor informatie en foto’s over het lot van andere dieren in dit dierenverblijf.

Lees ook: Edwin Wiek en protesten over tijgertempel en André van Leijen: zijn wij slimmer dan olifanten

Bron Khaosod English

Redactie
Over Redactie 585 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

3 Comments

  1. Zo zie je maar Partij voor de Dieren is ook daar onmisbaar. Wereldwijd moeten er PvdD’s opgericht worden. Thailand, met al haar tempels, heilige ceremonies, prevelende monnikken. Gouden kooien en de dieren kunnen verotten erin.

  2. Dit moet stoppen en deze Horror wat zich zogenaamd dierentuin noemt moet gesloten worden. Deze dieren daar zijn nog erger aan toe dan de gevangenen in een gevangenis. De bewaarders moesten zich wat schamen en ook de bezoekers van deze triestheid.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*