Thailands diepe Zuiden en de terreur

De Correspondent, logo
©De Correspondent
© 2013 Momkai All Rights Reserve

‘In dit wereldberoemde toeristenparadijs woedt een oorlog waar wij niets van horen’

De kop die Lennart Hofman van De Correspondent koos boven zijn verhaal over een bezoek aan de drie meest zuidelijke provincies van Thailand.

Hofman schrijft voor De Correspondent over ‘vergeten oorlogen’. In Zuid-Thailand heerst zo’n oorlog waar de rest van de wereld niet wakker van ligt.  Bijna zevenduizend doden in vijftien jaar tijd, gereduceerd tot routineberichtjes in de media, ook de Thaise, over bomaanslagen, moordpartijen en executies.

Correspondent, Lennart Hofman, Oorlog
Foto die de wereldpers haalde: het Tak Bai-incident in 2004. Tachtig moslimdemonstrnaten werden door nietsontziend militair ingrijpen gedood. De toenmalige premier Thaksin beloofde een officieel onderzoek, maar bleef achter de militairen staan. Het onderzoek pleitte jaren later de militairen vrij. Tak Bai heeft diepe wonden geslagen en het gewelddadig verzet alleen maar aangewakkerd.

Hofman bezocht de drie provincies dit voorjaar en publiceerde zijn verhaal in april. Afgelopen augustus verwerkte hij het nieuws over een reeks bomaanslagen buiten het ‘oorlogsgebied’ waarbij ook de zgn. koninklijke badplaats en toeristenoord Hua Hin.  Die explosies toonden Thailand en de wereld dat het geweld niet langer binnen de grenzen van de drie zuidelijke provincies kon worden gehouden. Plotseling was de oorlog tot in Bangkok voelbaar, dezer dagen nog eens geaccentueerd door verhoogde staat van paraatheid in de Thaise hoofdstad. De politie zegt aanwijzingen te hebben dat bomaanslagen worden voorbereid op het centrum en luchthaven Suvarnabhumi.

Ook omdat speculaties over invloed van terreurbeweging Islamitische Staat op moslimjongeren in dat vergeten oorlogsgebied toenemen hebben de waarnemingen en interviews van Hofman in zuidelijk Thailand niets aan actualiteit ingeboet. Het kan worden gelezen door op deze link te klikken.

 

De Correspondent, Lennart Hofman
Lennart Hofman
© 2013 Momkai
All Rights Reserved

Lennart Hofman is oorlogscorrespondent en reist samen met fotograaf Andreas Stahl naar bekende en minder bekende brandhaarden in de wereld. Hij studeerde antropologie en religiestudies en volgde de postdoctorale opleiding journalistiek aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij schreef verhalen in Syrië, Irak, Soedan, Zuid-Soedan, Mali, West-Papoea, Djibouti, Westelijke Sahara, de Filipijnen en Birma voor verschillende (buitenlandse) media.

De Correspondent, logo
© 2013 Momkai All Rights Reserved