Thailands diepe Zuiden: Bommen. haat en wegversperringen


Bommen, haat en wegversperringen

Door Ate Hoekstra

Het is misschien de twintigste wegversperring die we tegenkomen. Maar het is de eerste waarbij we uit moeten stappen. De soldaat in het zwart vindt het maar verdacht, een buitenlander in het diepe zuiden van Thailand. Dit is immers geen plek voor toeristen. Hier gaan bommen af, hier maken soldaten jacht op rebellen en vice versa. Mijn kennis van de Thaise taal is slecht, maar de vraag is duidelijk: wat moet die buitenlander hier?

Hij is een journalist uit Nederland, antwoordt een van mijn reisgenoten kalm. Mijn reisgenoot, een doorgewinterde fixer, heeft het allemaal al eerder gezien. Hij woont en werkt hier. Hij begrijpt de realiteit van Zuid-Thailand beter dan voor een buitenstaander ooit mogelijk zal zijn. Hij is al tientallen keren, misschien wel honderden keren, door een zwaarbewapende militair aan de kant gezet. Hij kent de regels van het spel.

Voor mij is het de eerste keer in Zuid-Thailand. Ik wilde het conflict tussen islamitische separatisten en het Thaise leger met eigen ogen zien. Ik wilde weten wat de mensen drijft om voor onafhankelijkheid te vechten en hoe diep de wonden van het vechten inmiddels zijn. Ik weet nu dat het antwoord op die vragen niet voor iedereen gelijk is. Sommigen willen direct een einde aan de gevechten, zodat ze in vrede kunnen leven. Anderen willen pas opgeven als Thailand hen onafhankelijkheid heeft verstrekt, zodat het gevoel van bezetting verdwijnt.

AT, Ate Hoekstra, bommen
Mensen die ook slachtoffer van geweld zijn. Foto Asia Pacific Studies

De drie zuidelijke provincies hebben twaalf gewelddadige jaren achter de rug. Sinds 2004 vielen er meer dan 6.500 doden en 12.0000 gewonden. Er zijn bomaanslagen, vuurgevechten en moorden. Burgers klagen dat onschuldigen van hun bed worden gelicht, naar een politiecel worden gebracht, worden gemarteld en soms zomaar verdwijnen. Goedwillende politiemensen die monniken en leraren willen beschermen zeggen dat ze het doelwit zijn van schietgrage rebellen.

Diepe wonden

Ate Hoekstra, AT, wegversperringen
Routine-controle in de zuidelijke provincies
Foto Prachatai

Wie niet oplet ziet alleen de wegversperringen als teken van de onrust. Wie aandachtig kijkt en op pad is met een lokale gids ziet meer. Een hotel waar kortgeleden een bom bij de voordeur afging. Een woning die na een aanslag is uitgebrand.

Maar de diepste wonden zitten, zoals altijd, in de harten van de mensen. Zoals bij de jonge student die, mits ik zijn naam niet noem, graag wil dat ik de wereld vertel dat geweld met geweld bestraft moet worden en dat aanslagen op politiemensen volkomen rechtvaardig zijn. Als ik hem zeg dat meer geweld waarschijnlijk alleen maar tot meer geweld leidt, haalt hij zijn schouders op.

Bij de wegversperring lijkt de soldaat niet onder de indruk. Weer zo’n journalist die verwacht dat hij de complexiteit van het Zuid-Thaise conflict kan begrijpen, lijkt hij te denken. Hij voelt eens aan mijn rugzak. De inhoud is zacht. Ik bied aan om de rugzak open te maken, en zie hem al met zijn geweer door mijn kleren gaan, op zoek naar iets wat er niet is. Een pistool? Een bom? Een handgranaat?

Dan keert de soldaat ons de rug toe. We mogen verder. Die ene Europese journalist vormt blijkbaar geen gevaar.

 

Foto homepage: Prachatai

Ate Hoekstra werkt sinds juni 2012 als correspondent in Cambodja, Thailand, Myanmar, Vietnam en Laos. Sinds april 2016 publiceert hij iedere laatste vrijdag van de maand een column bij De Aziatische Tijger.  Ate werkt als correspondent ondermeer voor het dagblad Trouw.

 

De column van Ate Hoekstra wordt gevolgd door een reportage van Lennart Hofman van de Correspondent over oorzaak en radicalisering van de onafhankelijkheidsbeweging in zuid-Thailand. Een tweede verhaal van Hofman tekent de opmars van Islamitische Staat in de Filippijnen.