Thailandganger Theo over mediahype in de polder

Cruyff of Van der Laan?

 

Ik heb wel meer cruciale vragen. Bijvoorbeeld; waarom draagt vrijwel iedereen in de wereld een jeans, of beter, in gewoon Nederlands, een spijkerbroek? Iets wat mij al jaren bezighoud en blijft verbazen.

Over verbazen! Ik hoorde voor het eerst van Van der Laan enkele jaren geleden tijdens Koningsdag of Koninginnedag, weet ik niet meer. Onder zijn gezag als hoofd van de politie werd een aantal anti-monarchie-protesteerders vroegtijdig opgesloten terwijl ze stonden op een plek die ze vooraf was toegewezen. Ze stonden er met een bord ‘weg met de koning’ of zoiets, gedroegen zich voorbeeldig verder.

Theo van der Schaaf. Mediahype, Van der Laan
2013. Oopdracht Van der Laan? Weg met die twee dwarsliggers op het Oranjefeestje

Ze werden vroegtijdig, voor alle festiviteiten aanvingen afgevoerd, opgesloten en ’s avonds na achten zonder vorm van proces weer vrijgelaten. Van der Laan werd hierover geïnterviewd in het NOS-journaal en ontkende dat ie er ook maar iets van wist. De leugen droop van zijn gezicht. Maar over de doden niets dan goeds moet iedereen die aan verslaggeving doet deze week gedacht hebben.

Even voor de goede orde: Van der Laan was burgemeester van Amsterdam, niet van Nederland, toch? Ik wed dat half Nederland geen idee had wie Van der Laan was voor zijn ziekte enkele weken geleden, en zijn overlijden deze week werd aangekondigd via alle nationale media.

Vanaf woensdagavond tot ver in de vrijdag werden alle radio- en tv-zenders vrijwel volledig bezet door Van der Laan. Het Ajax-Nouri effect in het kwadraat. Ook dat werd door de media tot een nationale gebeurtenis verheven. Een zielig verhaal, natuurlijk, zeker, maar hoezo heel Nederland hier wekenlang mee bombarderen? Ben benieuwd wat er zou zijn gebeurd als Nouri een speler van FC Groningen was geweest.

Ook Van der Laan ging er nog eens dunnetjes nouriend overheen in het VPRO tv programma Zomergasten dat gisteren werd herhaald. Nog eens drie uur Van der Laan op nationale TV. Wat is dat toch met de NPO radio en tv? Donderdagavond spande de kroon. De Wereld Draait Door, het hele uur Van der Laan. NOS journaal; Van der Laan. Nieuwsuur; Van der Laan, en dan, Pauw; Van der Laan, UIT de tv!

o van der Schaaf. Mediahype, Van der Laan
Foto: Archiefbank

Cruyff was WEL een held in heel Nederland, wat? In heel de wereld! Van der Laan heeft hem op alle fronten verslagen in nieuwsaandacht. Ajax-Nouri kwam al heel ver, maar van der Laan is winnaar op alle fronten. Het was een beste vent denk ik, Van der Laan, maar ik heb hem nooit gekend, voor mij was ie van weinig betekenis.

Ik woon niet in Amsterdam.

Theo van der Schaaf
Over Theo van der Schaaf 36 Artikelen
Theo van der Schaaf woont sinds acht jaar de meeste tijd in Hua Hin in Thailand, maar in de zomer ook wel in Aalsmeer. Hoewel ooit begonnen als timmerman bracht hij het grootste deel van zijn werkzame leven door in het exploiteren van muziek en film. Tegenwoordig is Theo van der Schaaf als columnist verbonden aan Trefpunt Azie, een blogsite voor Nederlanders en Belgen met een Aziatische connectie. Theo is auteur van Thaise Perikelen, een boek over zijn huidige leven in Thailand. Ook schreef hij De Herniafabriek, een onweerstaanbaar ziekenhuis verhaal.