Columnist Pravit: Spreek, zwijgende meerderheid!


Thailand, zwijgende meerderheid, Pravit

Van beide kanten van de politieke scheidslijn komen radicale ideeën van hun leiders naar buiten. Afgelopen vrijdag zei, op de bekende social media, de invloedrijke groep Free Youth uit de protestbeweging dat het idee van een republiek maar eens besproken moet worden.

Thailand, zwijgende meerderheid, Pravit

Twee dagen later kwam de ‘tegenaanval’ op Facebook van de leider van de royalistische Thai Phakdee groep, de politicus Warong Dechgitvigrom (1961).

Hij stelde voor om tijdelijk de absolute macht van de Koning te herstellen. Zijn woorden: ‘Wordt het niet tijd om de macht van de Koning tijdelijk te herstellen om een nieuw politiek systeem te ontwerpen. Een systeem vrij van steenrijke politici, voor het welzijn van het volk en voor ware democratie?’

Maar het zijn niet alleen Free Youth en Warong die de verbeeldingskracht over de politiek wat oprekken. Veel mensen, aan beide zijden van het politiek spectrum, worden steeds onrustiger na bijna vijf maanden van protesten en de patstelling van nu.

Wat weet de zwijgende meerderheid?

Men ziet dat geen van de drie eisen van de protesterende jeugd zijn ingewilligd. Generaal Prayuth Chan-ocha is nog steeds eerste minister. Een democratische grondwet is nog steeds onzeker en er kwam geeneens antwoord op het tienpuntenplan om de monarchie te hervormen.

Hoewel, niet helemaal. Een van de eisen, het afschaffen van het draconische en ouderwetse artikel over lese majeste gaf wel degelijk een reactie. Vanaf afgelopen maandag zijn 23 mensen, vooral leiders van de protestbeweging, beschuldigd van het belasteren van de koning. Dit aantal in zo korte tijd is ongekend. Het is nu wel duidelijk dat die wet niet wordt afgeschaft maar juist nieuw leven wordt ingeblazen en nu verontrustend vaak wordt toegepast.

Thailand, zwijgende meerderheid, Pravit

Onder de mensen die beschuldigd zijn van het beledigen van de vorst is een voorman van de protesten, Arnon Nampa (1984), jurist mensenrechten. Hij schreef maandag op zijn Facebookpagina dat de protestleiders die onder deze wet beschuldigd zijn, waaronder hij, mogelijk de gevangenis in zullen gaan.

Arnons andere voorspellingen gaan over verhevigde conflicten in het land die kunnen leiden tot de roep de monarchie af te schaffen. Dat, volgens Arnon, zal leiden tot harde politieacties, eventueel een militaire staatsgreep die alleen maar tot wijdverbreide tegenstand van de bevolking zal leiden.

Arnon voorspelt dat de rijke elite uiteindelijk met zijn vermogen Thailand zal verlaten en dat na vijf jaar militaire overheersing Thailand een echte democratie zal worden.

Wanneer spreekt de zwijgende meerderheid?

Aan wiens kant je ook staat, hou één ding vast: de zwijgende meerderheid heeft nog niet gesproken. Ondanks de opkomst heeft de protestbeweging nooit meer dan 50.000 mensen op straat gekregen en de ultraroyalisten niet meer dan 10.000.

Laat ik eens ruim tellen: zeg dat de protestbeweging 500.000 actieve aanhangers heeft en de ultraroyalisten 300.000. Dat is dan nog altijd minder dan een miljoen terwijl Thailand 67 miljoen inwoners heeft. Het is wel duidelijk dat de overgrote meerderheid van het Thaise volk nog geen mening heeft gegeven over de patstelling van nu.

Het is nu tijd dat zij zich uitspreken en er ook naar handelen. Je mond blijven houden betekent dat je het recht verbeurt om de toekomst van de Thaise gemeenschap mede te bepalen. Als de zwijgende meerderheid niet snel spreekt of optreedt dan kan er wel eens geen andere optie zijn dan dat de demagogen, de volksmenners van de politieke partijen de leiding nemen en Thailand nog dieper in de conflicten duwen.

Beschouw dit als een wake-up-call voor het te laat is om je uit te spreken. Als we nu de mond blijven houden zitten we vroeger of later met de gebakken peren.

Bron:

Column Pravit Rojanaphruk. Met toestemming van ©Khaosod English overgenomen. Vertaling en bewerking Erik Kuijpers.

Meer lezen?

Over de royalisten in Thailand; column van Pravit.

Foto’s en prenten

Hoofdfoto van Khaosod English over het treffen tussen voor- en tegenstanders nabij het parlementsgebouw. Overige foto’s van Facebook.


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Pravit Rojanaphruk
Over Pravit Rojanaphruk 35 Artikelen
Pravit Rojanaphruk was vele jaren in dienst van het Engelstalige dagblad The Nation en een gezien columnist. Direct na de staatsgreep in mei 2014 demonstreerde tegen de nieuwe machthebbers. Hij werd opgepakt voor ‘attitude adjustment’ (oftewel heropvoeding). Direct na zin vrijlating in september 2014 nam hij ontslag bij The Nation om, zoals hij zei, ”mijn krant verdere druk van buitenaf te besparen”. Pravit werkt thans voor het nieuwsagentschap Khaosod.

1 Comment

  1. Pravit heeft gelijk. De zwijgende meerderheid kan zijn stem laten horen in verkiezingen. Dan moet de huidige regering aftreden. Nieuwe partijen kunnen dan het stichten van een republiek in hun programma opnemen. O wacht, mag dat?

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*