Thailand en het nationale zorgplan

Thailand, zorgplan, Erik Kuijpers

Het grote succes van het 30 baht systeem.

Thai Rak Thai care? Thaksin care? Nee, het Universal Coverage Scheme, het nationale zorgplan, is beter bekend als het ’30 baht’ schema.

Aan die naam ligt het verhaal ten grondslag van een arme vrouw die de dokter bezoekt en bang is dat ze zijn rekening niet kan betalen….. Wat ze kan missen, vraagt de arts. ‘Als ik maar 30 baht overhoud voor de bus’ is haar antwoord. Het is die 30 baht geworden als eigen bijdrage tot de coup in 2006 het gratis maakte.

Andere peilers van de nationale zorg in Thailand zijn de verzekering voor ambtenaren en de social security voor werknemers.

Thailand, zorgplan, Erik Kuijpers

Waar in de USA Obamacare het land ernstig verdeelt, is het plan in Thailand goed gevallen en Thailand is toch bepaald niet het rijkste land ter wereld.

Het plan is ingevoerd in 2001 door de populistische partij Thai Rak Thai (‘Thais houden van Thais’) onder leiding van de afgezette, veroordeelde en gevluchte premier Thaksin Shinawatra.

Immense vooruitgang voor de bevolking

Medische verzorging van wieg tot graf; overigens het enige sociale vangnet in Thailand: bij werkloosheid of invaliditeit bestaat geen vangnet in de vorm van een uitkering of bijstand. Daar moet de familie in bijspringen.

Het resultaat is er niet minder om! Thailand is een affiche voor wat een nationaal zorgplan kan betekenen. Kindersterfte is gedecimeerd; HIV-remmers zijn beschikbaar en een aantal nier- en kankerbehandelingen zijn in het pakket opgenomen hetgeen veel levens heeft gered. Belangrijk is ook dat mensen niet langer voor grote medische kosten komen te staan zodat armoede door een medische ingreep minder vaak voorkomt.

Thailand, zorgplan, Erik Kuijpers
Nongkhai General

Staatsziekenhuizen en lokale hulpposten

Thans heeft vrijwel 100% van de Thaise bevolking toegang tot dit zorgplan zowel in de stedelijke staatsziekenhuizen als in lokale klinieken en in hulpposten die soms alleen maar open zijn op markttijden in afgelegen gebieden. Ze zijn voor iedereen toegankelijk waardoor de relatie ‘armoede = kindersterfte’ vrijwel is verdwenen en verzuim van arbeid door ziekte sterk is teruggedrongen.

Thailand heeft een grote farmaceutische industrie die tegen aanzienlijk lagere prijzen levert dan op de wereldmarkt gangbaar is. Uiteraard heeft dat een prijskaartje ten laste van de belastingbetaler die zo opkomt voor de armsten in de samenleving. De kosten van behandeling zijn in de jaren 2000 tot en met 2015 gestegen van 62 tot 217 dollar per persoon vooral door uitbreiding van het aantal ziekenhuizen en het vergrote hulpaanbod.

Vragen bij de kwaliteit?

Lees de niet-Thaise internetmedia er maar op na. Vaak worden staatsziekenhuizen beschreven als ‘opstapje naar de dood’ maar de andere kant van het verhaal komt gelukkig meer en meer naar voren.

Recent onderzoek heeft aangetoond dat de vaak opgehemelde particuliere ziekenhuizen tot honderden procenten teveel rekenen voor hun diensten en het is een kwestie van tijd voordat de internationale verzekeraars gaan piepen over overdreven facturen indachtig de ‘Nepal diarree affaire’ (zie daarvoor https://www.trefpuntazie.com/diarree-nepal-baking-soda-erikkuijpers/ )

Thailand, zorgplan, Erik Kuijpers

Thailand timmert aan de weg en begeleidt thans Kenia naar een vergelijkbaar systeem.

Al moet je als buitenlander soms wennen aan woorden als labolatory…..

Bron:

The European Sting; https://tinyurl.com/y5hpndp5

Meer lezen?

https://en.wikipedia.org/wiki/Healthcare_in_Thailand

Foto’s en prenten

Stethoscoop; wikimedia, 4045290.

Thai Rak Thai poster; wikimedia, 23289278 (foto bewerkt).

Twee eigen foto’s van het Nongkhai General.

 

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 687 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*