Juntaleider komt met opvallende benoeming burgemeester Pattaya


Premier en juntaleider Prayuth heeft dinsdag stof doen opwaaien met het per decreet benoemen van een nieuwe burgemeester van Pattaya. De benoeming valt ook op omdat de nieuwe burgervader, Sontaya Khunpluem, minister was in regeringen van de naar het buitenland gevluchte ex-premiers Thaksin en Yingluck Shinawatra. Sontaya is een zoon van de wegens moord veroordeelde ‘Godfather van Chonburi’, Somchai Khunpluem. Een van Sontaya’s voorgangers is zijn broer Ittipol, die tien jaar burgervader van Pattaya was.

De nu 81-jarige Somchai werd veroordeeld tot in totaal 30 jaar gevangenisstraf wegens moord op een politieke rivaal en corruptie bij verkoop van land. Hij zat sinds de jaren negentig vorige eeuw in tal van bestuurlijke functies in Chonburi-stad en omgeving. Zijn drie zonen gaf hij later ook politieke baantjes, onder andere als gemeenteraadslid in Chonburi-stad. De Khumpluem-clan had de bijnaam ‘heersers van het Oosten’.

Redactie, Godfather, Burgemeester Pattaya
Prayuth en Sontaya
Foto Khaosod English

Prayuth maakte gebruik van de speciale volmachten die de junta zichzelf heeft toegekend in art. 44, opgenomen in de vorig jaar van kracht geworden grondwet. Volgens hem heeft de zgn. Oostelijke Handelszone (van Chonburi tot Pattaya en Rayong) een ervaren bestuurder nodig heeft. Sontaya was in 2001 minister van technologie en sport in de regering-Thaksin Shinawatra.  Yingluck Shinawatra haalde hem in haar kabinet als minister van cultuur. Vorig jaar april benoemde Prayuth Sontaya (57) en de tien jaar jongere Ittipol al tot zijn ‘politieke adviseurs’.

Vader Somchai vluchtte in 2006, drie jaar nadat hij een politieke rivaal door een huurmoordenaar om het leven had laten brengen,  naar Cambodja. Zijn rechtszaak liep toen nog in hoger beroep.  Jaarlijks kwam hij de grens over om met zijn grote familie verjaardagen en andere hoogtijmomenten te vieren. Zelfs toen hij nog voortvluchtig in een staatsziekenhuis in Bangkok werd opgenomen volgde geen arrestatie, en de familie bezocht hem daar. Zijn zoons door politie of nieuwsmedia gevraagd naar de vader beweerden altijd niets over hem of zijn verblijfplaats te weten. In 2015 kreeg Somchai vijf jaar strafvermindering, vorig voorjaar werd hij wegens ziekte en hoge leeftijd op vrije voeten gesteld.

Redactie, Godfather, Burgemeester Pattaya
Archieffoto Somchai in 2005 bij gerechtshof

Ittipol verklaarde bij zijn afscheid als burgemeester in 2016 dat Pattaya onder zijn bestuur een maffia-vrije, welvarende stad was geworden. In de media en door Pattaya-kenners werd deze mededeling met een flinke korrel zout genomen. Ittipol haalde in 2009 in elk geval de internationale pers toen roodhemden in Pattaya ongestoord door beveiliging en politie een bijeenkomst van regeringsleiders van Asean-landen konden opbreken.

Somchai en familie golden als aanhangers van Thaksin, maar zoon Sontaya stond bij de vorming van de regering-Yingluck aan het hoofd van een eigen kleine politieke partij. Geruchten willen dat de burgemeestersbenoeming onderdeel is van een deal met de familie die de premier-juntaleider politieke steun in de regio Chonburi moet opleveren. Eerder deze week verklaarde Prayuth  ‘politieke interesse’ te hebben. Hij blijft echter nog geheimzinnig doen over voor welke functie en welke partij hij gaat bij de voor volgend voorjaar beloofde verkiezingen.

Bronnen: Khaosod English, The Nation, Bangkok Post, Bangkok Pundit in Asian Correspondent


Redactie
Over Redactie 632 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

1 Comment

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.