Thailand. Zonne-energie uit de stuwmeren

Thailand, zonne-energie, Erik Kuijpers

 

‘Floating solar farms’, het drijvend alternatief.

De energiebehoefte van Thailand groeit naar verwachting met 2,67% per jaar tot in het jaar 2036 en verantwoordelijk voor productie en doorlevering van elektriciteit is de EGAT, het staatsbedrijf ‘Electricity Generating Authority of Thailand’.

De EGAT produceert ruim een derde van de energieconsumptie in Thailand met gas- en bruinkool gestookte centrales, stroom uit waterkracht, zonnecellen, windturbines en biomassa; twee derde wordt geproduceerd door andere leveranciers in Thailand en wordt ingekocht.

Maar protesten van de bevolking tegen kolengestookte centrales nemen toe. Men kan ook niet ongebreideld natuur- en landbouwgronden inzetten. Daarom heeft de EGAT het plan ontwikkeld om drijvende platformen met zonnecellen te bouwen op de Thaise stuwmeren.

Ontwikkeling van drijvende solar farms

16 Drijvende projecten staan in de planning die samen 2,7 gigawatt uit zonne-energie moeten toevoegen aan de huidige capaciteit in Thailand. Een dergelijk plan is niet uniek in de wereld. China heeft thans het grootste drijvende  project met een capaciteit van 150 megawatt. De wereldproductie van drijvende platformen is thans 1,3 gigawatt, slechts de helft in omvang van de EGAT plannen. Na realisatie vormt zonne-energie 10 procent van Thailands bronnen.

Thailand, zonne-energie, Erik Kuijpers
Sirikitdam, Uttaradit.

Het grootste plan van Thailand wordt het 325 megawatt project in de Sirikitdam gelegen in de Nan rivier in de provincie Uttaradit.

Duurder in aanleg dan op de grond

Drijvende projecten zijn aanmerkelijk duurder dan aanleg op de grond; het prijsverschil is 18 procent. Weliswaar worden de zonnepanelen steeds goedkoper maar de aanleg vereist een drijvend platform met installaties die tegen waterdamp kunnen en die kunnen meebewegen met de waterstand. Het voordeel van deze projecten is dat de aansluiting op het hoogspanningsnet nabij is: aan de stuwdam zelf.

Thailand, zonne-energie, Erik Kuijpers
Egat, Bangpakong

Bijkomend voordeel is dat zonne-energie niet vervuilt en geen natuur- en landbouwgronden in beslag neemt. De bouw net boven het wateroppervlak betekent bovendien extra koeling voor de zonnecellen en dat verhoogt de efficiency.

De EGAT heeft ambitieuze groene plannen om op een schone wijze te voorzien in de groei van Thailands energiebehoefte.

Helaas is het nog niet zo ver dat de bruinkoolgestookte centrales dicht kunnen. Maar wie weet…..

Bron:

The Straits Times; https://tinyurl.com/y43zjqbx
EGAT op facebook; https://www.facebook.com/EGAT.Official/

Foto’s en prenten

Sirikit dam in Thailand; facebook EGAT.official
Sirikit dam power station; wikimedia, 2062498.
EGAT Bangpakong; wikimedia, 10664865.

 

Meer over alternatieve energie op Trefpunt: Groene bedrijven klagen

 

Over Erik Kuijpers 862 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland