Thailand, zeezout winnen uit de zee

Zout winnen uit de zee in Phetchaburi

In vele landen, waaronder China en India, was zeezout vroeger de enige bron van zout. Rond 110 v.C. werd in China door de toenmalige heerser Wu van Han het monopolie op de zouthandel opgeëist. Hierdoor kreeg hij een grote bron van inkomsten. Illegale handel werd toen met de doodstraf bestraft. Veel landen, waaronder ook veel Europese, voerden een zoutbelasting in.

In 1930 stelde het Britse bestuur van India een belasting in op zout. Dit leidde tot de beroemde zoutmars van 12 maart tot 5 april die werd aangevoerd door Mahatma Gandhi. Heel demonstratief liepen Gandhi en zijn aanhangers naar de oceaan om eigen zeezout te winnen, liever dan de Britse zoutbelasting te betalen.

Lode Engelen, zeezout.

Een liter zeewater bevat ongeveer 35 gram zout. Om het zout uit het zeewater te halen worden lage aarden wallen aangelegd rond grote rechthoekige “zoutpannen”. Langzaam stroomt het zeewater van de ene pan naar de andere, waarbij door verdamping van het water, de concentratie van het zout in het water stijgt. Zodra de oplossing verzadigd is, ontstaat een zoutneerslag, en kunnen de zoutkristallen worden verzameld. In het droge seizoen werkt dit proces zeer goed, tijdens het regenseizoen word het water in de pannen door de neerslag telkens opnieuw verdund. Hierdoor duurt het langer voordat de concentratie zout hoog genoeg is.

Lode Engelen, zeezout.

Aarden wallen scheiden de grote rechthoekige pannen. Een ingewikkeld systeem van kanalen, buizen en afsluitingen zorgt voor de aanvoer van zeewater. Om alles vlot te laten werken is er veel onderhoud nodig. De aarden wallen worden opgehoogd met de zware modder die uit de kanalen geschept word . Tegelijkertijd worden hierdoor de kanalen open gehouden.

Lode Engelen, zeezout.

Lode Engelen, zeezout.

Het zout verzamelen

Zodra er voldoende zout gekristalliseerd is, wordt het water afgesloten en word het zout op hopen geschept.

Lode Engelen, zeezout.

Een klein legertje mannen en vrouwen beginnen dan het zout in draagmanden te scheppen en naar de opslagplaats te brengen.

Lode Engelen, zeezout.

Na het opdrogen wordt eerst de bovenste laag zout opgeschept, dit levert het zuiverste zout op. De volgende laag is niet meer zo zuiver en moet aan een lagere prijs verkocht worden. De meeste mensen reinigen het zout zelf door het te wassen in water met een hoge zoutconcentratie. Het zout wordt dan aan fabrieken verkocht die er vooral sojasaus en vissaus mee maken.

Lode Engelen, zeezout.

Het bedrijf waar deze foto’s gemaakt zijn heeft een oppervlakte van 2400 are en kan in een normaal jaar acht keer zout verzamelen. Per winning levert dit ongeveer 1.4 miljoen Baht op (ongeveer 40000 €).

Lode Engelen, zeezout.

Lode Engelen, zeezout.

Lode Engelen, zeezout.

Zoutkristallen van de onderste laag, niet mooi wit en zuiver. Dit zout moet eerst nog gereinigd worden.

Lode Engelen, zeezout.

Lode Engelen, zeezout.

Lode Engelen, zeezout.

Lode Engelen, zeezout.

De werkdag zit erop, blijft alleen nog het reinigen van de manden en werktuigen met zoet water.

 

© Lode Engelen. Foto’s genomen op 28.09.2019 en 28.12.2019 in Phetchaburi.

Lode Engelen
Over Lode Engelen 249 Artikelen
Lode Engelen, jaargang 1952. Hield zich in actieve carrière bezig met röntgenapparatuur. Onmiddellijk na zijn vervroegde pensionering in 2013 is hij met levensgezellin Pat, een Thaise antropologe, permanent in Thailand gaan wonen. Lode is amateur-fotograaf, en probeert leven en cultuur van de Thai vast te leggen. Pat is de perfecte partner om hiervoor deuren te openen. Meer werk van Lode op LodeEngelen.be

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*