Thailand. Der Fisch beginnt am Kopf zu stinken

Thailand, zakken vullen, Erik Kuijpers

Kan dat, straffeloos je zakken vullen?

Wel, het lijkt er op. En hoe hoger op de maatschappelijke of politieke ladder, des te meer kun je je zakken vullen en ook nog ongestraft. Een Duits spreekwoord zegt ‘Der Fisch beginnt am Kopf zu stinken‘ oftewel ‘Corruptie begint aan de bovenkant’.

Het heeft er alles van dat een parlementslid van de partij Palang Pracharat ofwel People’s State Power Party, lid van de huidige coalitie, er mee wegkomt dat ze 682 rai, 109 Ha, landbouw- en bosgrond heeft ingepikt voor een kippenfarm in de provincie Ratchaburi. Van die grond ligt 48 rai, bijna 8 Ha, in beschermd bosgebied.

Mevrouw Parina Kraikupt doet, zegt de overheid, aan zakken vullen waar dat niet mag. Zij ontkent uiteraard na eerst te hebben toegegeven dat het inderdaad land is dat ze niet mag gebruiken. Het land daar is bedoeld voor arme, landloze boeren die het kunnen huren om hun boterham te verdienen.

Hollen de autoriteiten nu om mevrouw op haar plichten te wijzen en deze vorm van zakkenvullen aan te pakken? Wat denk je? Nee, de departementen vallen over elkaar heen over wie nu eigenlijk (niet) bevoegd is mevrouw aan te klagen. Landbouw? Bosbouw misschien? Of toch maar natuurbescherming? Nu ligt het bij de Thaise Raad van State voor advies…..

Mevrouw heeft natuurlijk recht op een fatsoenlijke rechtsgang met de garanties die zoiets biedt. Maar zou mevrouw een arme sloeber zijn uit een familie die al honderden jaren woont in een thans beschermd stukje bos, dan was ze allang opgepakt en veroordeeld. Waag het niet in Thailand een mandje champignons te plukken in een stukje bos als je niks te eten hebt. Ze zijn in staat je af te knallen……

Witte boorden, tja…

Maar deze hoge tante met haar pluche zetel in het parlement mag alle regels aan haar laars lappen, lijkt nu wel. En het oude ‘noblesse oblige’ dan? Heb je een hoge rang of stand dan geldt naleving van de wetten extra voor jou. Doch dit lijkt op witte-boorden-criminaliteit; word je gepakt dan kom je er gemakkelijk vanaf. Dure advocaten en invloedrijke vriendjes tellen mee. Zo wordt zakkenvullen wel erg aantrekkelijk.

Het zal mij niet verbazen als mevrouw er mee weg komt en haar kippenhokken gewoon blijven staan…..

Bron:

Bangkok Post en Khaosod English.

Foto’s en prenten

Vis. Freepik.com, food photo created by brgfx

Redactie
Over Redactie 593 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*