Thailand. Witte rook van crematie en ‘rituele diefstal’

NO WORDS

Geplaatst door Pattaya One Media Group op Donderdag 26 oktober 2017

De eigenlijke crematie van het stoffelijk overschot van Zijne Majesteit koning Bhumibol werd gisteravond niet live op de nationale tv-zenders getoond. Een reden daarvoor werd niet gegeven. Deze amateurvideo, gepubliceerd door de Pattaya One Media Group, geeft wel beelden van dit gebeuren, dat tussen 10 en 11 uur gisteravond plaatsvond.

Opmerkelijk voor de geïnteresseerden in de rituelen waarmee de koninklijke crematie werd voltrokken is een bericht dat nieuwsagentschap Khaosod English gisteren publiceerde. De Engelse tekst is hier te lezen. Samengevat stelt die dat de avond voor de crematieceremoniel eveneens volgens oude traditie ‘de diefstal van het koninklijk lichaam’ plaatsvond, een gebruik dat Luk Phra Sop wordt genoemd. Khaosod:  Het stoffelijk overschot wordt in het geheim en op een tijdstip dat niet wordt bekendgemaakt overgebracht naar de plaats van de crematie. Vandaar de sinister klinkende naam ‘diefstal van het koninklijk lichaam’.

Khaosod vermeldt verder dat enkele journalisten dit gebruik woensdagavond om acht uur hebben waargenomen. Van officiële zijde wordt geen commentaar gegeven. Thaise rouwenden ter plekke die doorhadden dat zij getuige waren van Luk Phra Sob wierpen zich uit eerbied ter aarde, aldus deze journalist.

Redactie, Crematie, Urn, Diefstal
De Urn Foto Khaosod

Thailand-kenner Tino Kuis, die de Thaise live-stream van de crematieceremonie thuis in Nederland volgde, schreef er dit over: ‘De urn die vandaag in een optocht langs verdrietige toeschouwers van de Troonzaal naar het crematorium werd gebracht was leeg. De doodkist met het stoffelijk van koning Bhumibol was de avond tevoren al in alle stilte naar Sanam Luang overgebracht. Om 10 uur Thaise tijd zou de eigenlijke crematie plaatsvinden. Ik zag op alle zenders vanaf dat moment alleen allerlei dansen zoals khon, poppenkast en verder muziek. Geen crematie. Pas om een uur of 11 werd er een witte rookkolom zichtbaar boven Sanam Luang.
Het bleek dat de crematie niet, zoals iedereen wel had verwacht, zou worden uitgezonden. Daar werd geen mededeling over gedaan. Het ging van mond tot mond. Op Facebook pagina’s gaven mensen blijk van hun teleurstelling, sommigen waren boos ‘ik wilde het afscheid zien, daar kwam ik voor’.

 

Over Redactie 797 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

3 Comments

 1. Het gerucht dat het om een lege urn ging, heb ik ook via een andere bron vernomen.
  De waarheid zullen we echter nooit kennen, en het is ook beter dat de lokale bevolking daarover niets verneemt…

  • toch nog even…. ik heb de hele afloop via streaming gevolgd, en iets wat mij bij de Engelse commentator opviel, was dat hij altijd over de “Symbolic” cremation sprak…, vrij vertaald heet dat symbolische crematie, dus geen echte…

   En commentator, overdag was een mannelijke spreker, die heel goed werk leverde, ook in diverse details ging die voor niet-Thais moeilijk te begrijpen zijn.
   En s’avonds was een vrouw van dienst, ik had ze de 25 ste. al gehoord, toen ze de 26 ste. weer aan de beurt was heb ik gelijk op het Thaise commentaar teruggeschakeld, zoveel versta ik er ook van om het te kunnen volgen.

 2. Ik was daar gisteren aanwezig en een Thaise journalist vertelde mij dat de verbranding om 22.30 uur zou plaats vonden. Het was een zeer indrukwekkende en erg lange gebeurtenis, en heb vele mensen op straat en trottoirs zien slapen om nog een glimp van hun immens geliefde Koning op te vangen.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.