Thailand. De witte olifant in de Thaise cultuur


Thailand, witte olifant, Erik Kuijpers

 

Een koningsgeschenk!

‘De glorieuze koning bezit zeven zaken:

een volmaakte echtgenote,
een toegewijde schatbewaarder,
een wijze minister,
een snel paard,
een rol met wetten,
een waardevolle edelsteen en
de edelste van alle witte olifanten.’

Zo luidt de tekst in de Traibhumikatha (Thais ไตรภูมิกถา ), ‘de drie werelden van het leven’, toegeschreven aan Koning Lithai, ook Phra Maha Thammaracha I, 14e eeuw, Sukhothai.

Thailand, witte olifant, Erik Kuijpers, de koning
Monument Sanam Luang.

De witte olifant, die vaak lichtroze van kleur is, wordt gekoppeld aan de verwekking van Boeddha omdat deze olifant kon vliegen en drie keer om zijn moeder Maya heen vloog alvorens Boeddha te verwekken. In Thailand wordt de witte olifant, in het Thais ช้างเผือก, om die reden gezien als een dier dat de koning toebehoort. Koning Bhumibol Adulyadej bezat 21 witte olifanten en dat wordt gezien als buitengewoon.

Een olifant tot last…..

Niet iedere witte olifant kan ‘koninklijk’ worden; de koning zal alleen de beste dieren voor zichzelf houden en andere weggeven. Omdat de witte olifant heilig is mag het dier niet werken en vormt daarom een stevige last om te dragen als een minder draagkrachtig persoon eigenaar werd. Vaak werd daarom ook land in eigendom gegeven om de kosten van het dier te dragen.

Thailand, witte olifant, Erik Kuijpers, De koning,

De kleur van de olifant is het gevolg van leucisme, een verminderde hoeveelheid pigment. Hij moet wel een huid hebben die aanmerkelijk bleker is dan van andere olifanten en verder wordt geoordeeld op andere kenmerken zoals ogen, lippen, huid rond de slagtanden, kleur van de geslachtsdelen en de nagels en meer. Dan volgt indeling in vier categorieën en de koning zal alleen de beste dieren zelf houden.

Thailand, witte olifant, Erik Kuijpers
Vlag van Siam.

De witte olifant heeft op de vlag van Siam gestaan in de periode 1855 tot 1916.

Maar niet alleen in Thailand heeft de witte olifant een bijzondere betekenis. In Myanmar geldt de witte olifant ook als symbool van macht en voorspoed. Laos kende tot 1975 de orde van de Miljoen Olifanten en de Witte Parasol.

Foto’s en prenten

Hanno, de witte olifant van paus Leo X. Hij leefde van 1510-1516. Schets van Rafaël (1483-1520). Wikimedia, 717764.

Monument ter ere van Koning Rama IX, foto Puja1984; wikimedia, 8/87/elephant_monument at Sanam Luang.

Witte olifant; wikimedia, 16151948.

Vlag van Siam, in gebruik van 1855 tot 1916; wikimedia, 2587664.


Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 862 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

1 Comment

  1. Wie geboeid is door de olifant, zal veel lees- en kijkplezier ontlenen aan:
    The elephant on Thai life and legend, met foto’s van Ping Anranand en tekst van de Thailandkenner William Warren, en uitgegeven bij Monsoon.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.