Thailand wil Tom Yam Gung door UNESCO erkend als immaterieel cultureel erfgoed

Het Thaise ministerie van cultuur wil dat Tom Yam Gung, een pittige friszure soep met garnalen, wordt opgenomen op de UNESCO lijst van immaterieel cultureel erfgoed. Regeringswoordvoerster Traisulee Traisoranakul noemt het gerecht een afspiegeling van het eenvoudige boerenleven dat zich afspeelt langs de oevers van Thailands rivieren en andere waterwegen. Het is volgens haar een culinaire traditie met diepe wortels in de natuur en de Thaise plattelandscultuur.

De soep wordt gemaakt met verse garnalen, die veelvuldig voorkwamen in het waterrijke Thailand maar nu moeten worden gekweekt, en verse kruiden uit de tuin zoals limoenblaadjes, citroengras, laos wortel en natuurlijk chili pepers. 

Volgens Traisulee is Tom Yam Gung ook een goed voorbeeld van een Boeddhistisch gerecht omdat, zo zegt ze “Boeddhisten het eten van vlees proberen te vermijden, zeker op religieuze feestdagen. Daarnaast is de soep niet alleen lekker, maar ook gezond”. Tom Yam Gung bevat weinig vet en de gebruikte kruiden zouden medicinale eigenschappen hebben.

Een paar jaar geleden heeft Thailand de UNESCO lijst van immaterieel cultureel erfgoed al aangevuld met Traditionele Thaise massage en Khon dansvoorstellingen. 

In Nederland is onlangs de Chinees-Indische restaurantcultuur door UNESCO erkend als immaterieel cultureel erfgoed.

Ook op Trefpunt Azië: Chinees-Indisch restaurant erkend als immaterieel erfgoed

Over Redactie 798 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

3 Comments

  1. Geweldig! Na de duimen stukgedraaid te hebben komt er weer een dinosaurus op het MvC met een brain fart van jewelste.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*