Thailand: welke wijn past bij Thaise curry?

André van Leijen, wijn, Thaise curry
Bier moeten we hebben

De meeste mensen verkiezen een koud biertje bij een pittige maaltijd. De binnenbrand die onze mondholte teistert, moet immers stante pede geblust worden. Ook belendende percelen zoals daar zijn keelholte, strottenhoofd, stembanden en slokdarm, dienen nat gehouden te worden. Oh wee, als het bedienend personeel geen oog heeft voor onze signalen en weigert op te draven met het koele vocht.

Bier zullen we hebben. En wel nu. En als het brouwsel ons dan eindelijk wordt aangereikt, zijgen wij neer, de verlossing nabij, wachtend op het signaal uit de meldkamer van onze hersenen. Brand meester.

En desondanks kiezen steeds meer mensen voor een wijntje bij gerechten die onze inwendige krochten in vuur en vlam zetten. Wat vermag een wijntje in deze zo penibele situaties? En welk wijntje mag dat dan wel wezen? Nou, daar is door vinologen goed over nagedacht.

In de eerste plaats moet dat wijntje natuurlijk koud zijn. Net als dat biertje. Ten tweede moet dat wijntje niet al te veel alcohol bevatten. Onwetenden denken dat capsaïcine, de stof die ons zo pijnigt, in alcohol oplost en dat daarom een hoog alcoholpercentage gunstig is. Integendeel, alcohol versterkt juist het brandend gevoel.

André van Leijen, wijn, Thaise curry
Een bouquet dat doet denken aan wegwerkzaamheden

Koud en een laag alcoholpercentage dus. Als dat alles is, dan komen er genoeg wijnen die in de Thaise schappen liggen, in aanmerking. Er is echter een probleem: het bouquet van die wijnen doet sterk denken aan wegwerkzaamheden aan de A20. Maar er is meer.

De wijn moet niet al te veel tannine bevatten, want ook dat versterkt het brandende gevoel. Tannine is de stof die je speekselklieren droog trekt en die in de schilletjes, pitten en steeltjes van de druiven zit. Bij het maken van witte wijn worden die bestanddelen verwijderd, bij rode wijn niet. Rode wijn bevat dus meer tannine. Ook al zijn er onverlaten die een koude rode wijn bij een Thaise curry drinken, de meesten kiezen voor een witte wijn.

André van Leijen, wijn, Thaise curry
Tannine zit in de schil, in de pit en in de steeltjes

Koud, weinig alcohol en wit, onze queeste naar de juiste wijn begint vorm te krijgen. Liefst willen we een wijn die een verfrissende smaak heeft. Eentje die een tegenwicht biedt aan de fire and fury van een Thaise curry. Dat betekent een wijn, die voldoende zuren bevat en niet gerijpt is op eiken.

André van Leijen, wijn, Thaise curry, Capsaïcine
Capsaïcine komt voor in pepers en geeft een brandend gevoel

Een droge witte wijn dus? Nou nee. Een beetje residusuiker moet, om het leed dat onze  smaakzintuigen is aangedaan enigszins te verzachten. Geen droge wijn dus met minder dan 10 gram suiker per liter. Maar ook geen zoete wijn, met meer dan 30 gram suiker per liter. Nee, precies er tussenin. Een off-dry wine met 10 -30 gram suiker per liter.

We zijn er bijna: koud, weinig alcohol, wit, voldoende zuren, geen eiken en off-dry. Nog één  stapje. De wijn moet een bouquet hebben dat het kan opnemen tegen de rijkdom aan smaken (zoet, zuur, bitter en zout) die de Thaise keuken eigen is. Zijn er zulke wijnen?

Jawel, die zijn er. Wijnen als Riesling, Chenin blanc, Grüne Veltliner en Gewürtztraminer worden geregeld door sommeliers genoemd. Maar er is één wijn die vrijwel nooit genoemd wordt en die toch uitstekend voldoet aan de eisen die we gesteld hebben. Dat is de Torrontés.

Deze week zag ik hem bij de groothandel staan. Een wijn uit de Calchaquí-vallei in Argentinië. Op het etiket een symbool -ik vermoed van de Quilmes indianen- en een cactus. Ik herkende hem direct, omdat ik een aantal jaren geleden in het gebied heb rondgereisd en er de wijngaarden heb bezocht.

Mocht u vermoeden dat het een cactuswijn is gemaakt door indianen, dan moet ik u teleurstellen. Ook al staat op de fles Amaru -naar de God van het water, dat van de Andes afstroomt-, zo exotisch is deze wijn ook weer niet. De wijn is gewoon van druiven gemaakt door Argentijnen. Wat wel bijzonder is, is het gebied waar de wijngaard ligt, namelijk op 1800 meter hoogte. Niet bepaald een terroir waar je een wijngaard zou verwachten.

André van Leijen, wijn, Thaise curry, Torrontes wijn
Torontés wijn
André van Leijen, wijn, Thaise curry, Cactus in wijngaard
In de wijngaard staan reusachtige cactussen

Intense bestraling door de zon, grote verschillen in dag- en nachttemperatuur, niet meer dan 100 millimeter neerslag per jaar, er zijn niet veel druivenrassen die daar tegen kunnen. Cactussen kunnen daar wel tegen. Her en der tussen de wijnranken staan reusachtige cactussen. Eigenlijk staan ze in de weg, maar ze mogen niet gekapt worden, omdat ze heilig zijn bij de indianen. Soms sterft er een en zorgt voor voedingsstoffen in de grond.

De Torrontés Riojano-druif  is een van de weinige rassen, die tegen dergelijke extreme omstandigheden kan. De dikke schil biedt ze bescherming. Het is een ras, dat speciaal voorkomt in Argentinië en vrijwel nergens daarbuiten. En juist de wijn van deze druif is zo geschikt om te combineren met de curries, die gegeten worden aan de andere kant van de wereld, in Thailand dus. Weinig alcohol, wit, voldoende zuren, geen eiken en een complex bouquet van perzik, lychee en roos zijn precies de eigenschappen die nodig zijn om een hem bondgenoot te maken van pittige gerechten. Weliswaar bevat de wijn weinig suiker, maar dat wordt gecompenseerd door het zoete vruchtenaroma. En ijskoud serveren uiteraard.

André van Leijen, wijn, Thaise curry, Torrontés-druif
De Torrontés Riogano druif heeft een dikke schil

In Nederland kost een fles Torrontés rond de tien euro. In Thailand heb ik de Torentés nooit gezien. Ik vermoed dat hij nergens te krijgen is en als hij al te krijgen is, dan zult u er flink voor moeten dokken. Misschien dan toch maar weer dat biertje?

 

André van Leijen
Over André van Leijen 165 Artikelen
André van Leijen (1947) is schrijver en bioloog. Hij heeft les gegeven aan de Hogeschool Rotterdam en aan een middelbare school in Spijkenisse en in Vlaardingen. Hij ontwikkelde er lesmateriaal voor de natuurwetenschappelijke vakken en publiceerde in diverse bladen. Na zijn pensionering reisde hij met zijn Slowaakse vrouw vijf jaar over de wereld. Inmiddels zijn ze terug in Schiedam, waar André een boek heeft geschreven over zijn belevenissen. Het is te bestellen via bol.com, via alle boekhandels in Nederland en via het redactieadres van Trefpunt Azië: post@trefpuntazie.com Titel: Beste Reizigers ISBN: 978-94-6345-888-7 Prijs: 14,95.