Thailand. Wereldwijd bekende grot weer open

 

De Tham Luang grot in Chiangrai die in 2018  wereldbekendheid kreeg, werd vrijdag opnieuw opengesteld voor toeristen en trok meteen meer dan 2000 bezoekers. De heropeningsceremonie werd verricht door ambtenaren van het Departement van National Parks, Wildlife and Plant Conservation en leden van de provinciale overheid, die gebeden en offers brachten aan de geesten die de grot bewaken.

Het Tham Luang grottencomplex dat zich uitstrekt over acht kilometer onder een bergketen die Myanmar scheidt van Thailand, kwam wereldwijd in het nieuws, toen er in 2018 twaalf jonge voetballertjes en hun trainer vast kwamen te zitten. Ze waren na de training voor een routine uitstapje de grotten ingetrokken, toen de enige uitgang plotseling door hevige regens werd geblokkeerd.

De grot in boeken, films en documentaires

Door het wassende water werden ze gedwongen dieper de tunnels in te trekken naar een ondergrondse kamer op ruim drie kilometer van de uitgang. Na meer dan twee weken werden ze op spectaculaire wijze door een team van 90 Thaise en buitenlandse duikers gered. Een van de duikers liet hierbij door zuurstofgebrek het leven. Na de reddingsoperatie werd het grottencomplex gesloten.

Bezoekers kunnen nu over een afstand van honderd meter de tunnels van de grot weer in tot aan de eerste ondergrondse kamer, waar een gedeelte van het materiaal dat bij de reddingsoperatie werd gebruikt is achtergebleven. Er zijn over die reddingsoperatie inmiddels verschillende boeken verschenen en vorige maand ging in het Busan International Film Festival in South Korea de eerste film in première.

Ook komt er een documentaire uit genaamd The Cave die op 21 november in Thailand haar première heeft. In deze film spelen verschillende duikers die aan de reddingsactie deelnamen zichzelf. Genoeg publiciteit om van de grot een internationale trekpleister te maken vindt het  Tourism Authority of Thailand (TAT), dat naar verluidt plannen heeft een speciale pakketreis samen te stellen om aan te bieden aan reisagenten. Waaruit die gaat bestaan is tot nu toe niet duidelijk.

Bron: TTR

Redactie
Over Redactie 574 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*