Thailand: Nieuwe weg Nan-Luang Prabang halveert reistijd


Het moet alweer meer dan tien jaar geleden zijn. Vanuit Luang Prabang in Laos besloot ik over land terug te reizen naar Nan in Thailand. De eerste etappe ging in de slakkengang in een raamloze bus over bochtige, smalle wegen. De ondermaatse pk’s van de bus waren duidelijk niet opgewassen tegen het forse stijgingspercentage van de bergwegen.

Daarna in de bak van een pick-up truck die ergens in een dorp onderweg twee trapnaaimachines moest afleveren. Met een pontje staken we de Mekong over. Het laatste stuk in een aftandse Toyota met chauffeur, die ik met het geluk van de improviserende reiziger wist in te huren.

Het was een forse aanslag op de schokbrekers, want de laatste vijftig kilometer waren onverhard. Er waren ingrijpende wegwerkzaamheden aan de gang. In de bergen werden enorme sleuven uitgegraven, waar de nieuwe weg, die Luang Prabang een veel directere verbinding met Nan ging geven, in aanleg was.

De grens met Thailand in Huay Kon ging om vijf uur dicht, wist ik. Ik was in alle vroegte vertrokken uit Luang Prabang, maar we haalden het maar net. Drie minuten voor vijf meldde ik me bij het hokje van de douane, waar een eenzame beambte, hongerig geworden na een dag van ledigheid, ongeduldig op zijn horloge keek. Te verwachten is echter, dat hij binnen afzienbare tijd wat meer aanloop zal krijgen.

Antony Cee, Nieuwe weg Nan-Luang Prabang

Want, zo werd vorige week aangekondigd door Perames Vudthitornetiraks, president van de Neighbouring Countries Economic Development Cooperation Agency, de weg Nan-Luang Prabang is nu officieel in gebruik genomen. Het is een aardig alternatief voor mensen die vanuit Thailand Luang Prabang willen bezoeken. Dat gaat nu nog veelal per boot vanuit Huay Xai gelegen aan de Mekong rivier tegenover Chiang Kong in Thailand. De geschatte reistijd naar Luang Prabang vanaf Huay Kon aan de Thaise grens bedraagt nu nog maar een uur of vijf. Of er al een reguliere en veilige busverbinding is wist de president van het agentschap niet te melden.


Antonin Cee
Over Antonin Cee 185 Artikelen
Antonin Cee woont sinds eind jaren tachtig in Chiangmai en voerde themareizen uit. Hij studeerde filosofie aan de Universiteit van Montpellier in Frankrijk en werkte enige tijd als redacteur bij The Nation in Bangkok. Ook schreef hij artikelen voor verschillende Nederlandse, Belgische en Engelstalige magazines. Met zijn achttienjarige dochter vormt hij een eenoudergezin en brengt elk jaar enige tijd door in Zuid-Frankrijk. Hij publiceerde een verhalenbundel getiteld 'Inheems Kruid'. Onlangs bracht hij zijn tweede boek 'Thailand tegen het Licht' uit. Beide boeken zijn zonder verzendkosten te bestellen bij www.amazon.de.