De week van Berthy


Beste Trefpunt-lezer: mijn naam is Berthy Jenner

Trefpunt Azie ken ik al lange tijd als lezer. Nu ik wekelijks een bijdrage ga leveren wil ik mij voorstellen:

Mijn naam is Berthy Jenner en ik woon in een dorp in Noord-Thailand, zo’n 20 km van de stad Chiang Mai, Ik ben 5 jaar getrouwd met Thaise Yui en sinds 3,5 jaar hebben wij een prachtige dochter: Narinthara, Maria met roepnaam Robin.

Berthy Jenner, User, Profiel
Vader Berthy met Robin naar school
(Facebook foto)

Yui komt uit Sukhothai. Ik kom uit den Haag en Robin is geboren in het McCormick ziekenhuis in Chiang Mai city. Yui heeft enkele jaren in Kanchanaburi gewoond bij een tante. Toen die overleed  verbleef zij bijna 2 jaar in een tempel in die stad. Daarna studeerde zij in Bangkok en was via de high-school semi-prof beachvolleybalster.

De eerste ontmoeting…

Laat ik bij deze kennismaking meteen antwoord geven op de vraag die vaak aan me wordt gesteld: hoe kom jij aan je Thaise vrouw? Wel aardig om te vertellen. Ik ontmoette haar in Sukhothai, bij haar ouders thuis. Het toeval kwam eraan te pas! Een vriend van mij keerde terug naar Nederland. Hij wilde zijn Thaise vriendin in Sukhothai afzetten, dat is vanuit Chiang Mai zes uur per bus. Hij had niet zo’n zin in die busrit, Ik bracht ze per auto, want ik wilde toch al het Historical Park in de stad bezoeken. 

De vriendin vertelde me dat ze een oudere zus zonder verkering had en liet me een foto zien. Hmmm, zei ik, ziet er leuk uit. Niet alleen was de farang (Thais voor blanke buitenlander) benieuwd naar de zus, de zus was, zo bleek uit telefoontjes tussen beiden, dat ook naar de farang! Eenmaal in Sukhothai verliep de eerste ontmoeting stroef. Dat verbeterde de volgende dag. We gingen met zijn vieren naar het Historical Park en sloten onze bezoek aan dit prachtige park af met eten kopen en gezamenlijk dineren thuis  Daarna ik terug naar mijn hotel. De volgende morgen op weg terug naar Chiang Mai werd ik gebeld door Yui. Ik beloofde haar eenmaal thuis terug te bellen.

Yui liet in dat gesprek blijken dat ze mij wel leuk vond en wilde de kennismaking  in Sukhothai voortzetten. Dat zag ik wel zitten. Wel vroeg ik haar of zij na mijn 2e bezoek met mij terug wilde gaan naar Chiang Mai, om te zien waar ik woon en haar beter te leren kennen. Je mag je zus of je moeder meenemen, vulde ik aan, want steeds heen en weer naar Sukhothai rijden, daar had ik niet veel trek in.

Eerst trouwen!

Maar Ma weigerde. Eerst trouwen, stelde ze voor. Dat ging mij iets te snel en ik liet het maar even afkoelen. Na een dag of 2 belden Yui en ik elkaar meerdere malen per dag. Een paar dagen verstreken, tot Yui belde met de mededeling:  ‘Ik kom morgen met de bus en zus naar Chiang Mai, kun je ons bij het busstation ophalen?’  Graag gedaan natuurlijk, de zussen bleven bij mij slapen. Na een weekje ging de zus terug naar Sukhothai. Yui is, tot op de dag van vandaag, gebleven. Na precies 2 jaar samenwonen zijn we getrouwd. Elf 1maanden later werd onze dochter Robin geboren.

Behalve van vrouw en dochter heb ik ook vaak plezier met en over de schoonfamlie in Sukhothai, zowel mijn eigen ervaringen met hen als wat mijn vrouw vertelt na het dagelijks tenminste een uur lang telefoongesprek met haar moeder. Het levert vaak een leuk verhaal op.

Ik schrijf niet alleen over gebeurtenissen in de familie, maar ook over dagelijkse belevenissen in en rond Chiang Mai en wat ik elders in dit land meemaak. Ik voel mij trouwens heerlijk in Thailand. Aan
één ding heb ik behoorlijk de pest: al die verplichtingen die de Dienst Immigratie je als buitenlander oplegt.


Berthy Jenner
Over Berthy Jenner 41 Artikelen
Berthy Jenner is Haagse pensionado en blogger. Woont met Yui en dochter Robin in Chiang Mai, Thailand en geniet van elke dag. Meer van en over Berthy is te lezen op zijn blogsite www.sifaa.nl

15 Comments

 1. Fijn, Berthy, dat je de kring komt verrijken
  met authentieke Thaise verhalen.
  Je start is al meteen raak
  en wekt veel nieuwsgierigheid.

 2. Welkom Berty. Hoe meer mooie, leuke of vreemde verhalen en verhaaltjes uit Thailand hoe mooier. Zelf woon ik midden in de Randstad en dan ontsnap ik graag even naar Thailand.

  En ja, de mooiste dingen gebeuren per toeval. Zo ben ik ook in Thailand beland (mijn vader kwam er per toeval, nadat een reis naar Indonesië niet door ging, en via hem ben ik er ook op vakantie gegaan), en liep ik per toeval in een dorpje in het noord oosten mijn lief tegen het lijf. Het leven loopt zoals het loopt, met veel moois, soms wat minder mooi tot ronduit tragisch. Laat ons meegenieten van wat op jouw pad langs komt zetten. Dank. 🙂

 3. Zeer welkom, Berthy. Een wekelijks verhaal uit de kop van het land stel ik op prijs en het houdt me op de hoogte nu ik ook regelmatig in NL vertoef.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.