Het Verhaal van de Week. Korte verhaaltjes uit Zuid-Thailand (1)


Zuid-Thailand, koe en waterbuffel, Erik Kuijpers

De koe en de waterbuffel

Heel lang geleden. De wereld is nog hagelnieuw. Isawara, een god, wil een paar ‘praktische’ dieren op de wereld zetten. Hij besluit dan om de koe te scheppen voor melk en vlees, en de waterbuffel als extra spierkracht voor de mensen die de wereld gaan bevolken.

Hij acht het verstandig eerst schaalmodellen te maken van de nieuwe dieren want hij wil voorkomen dat er nog meer vreemde snuiters gaan rondlopen op aarde!

Zuid-Thailand, koe en waterbuffel, Erik Kuijpers
Vogelbekdier

Ja, hij moet steeds weer lachen als hij de platypus ziet, het vogelbekdier, en zegt dan bij zichzelf ‘Dat is vast het resultaat van een groepsgesprek… Dit soort geklungel wil ik niet met mijn koe en mijn waterbuffel.’

Dus maakt Isawara nauwgezet plannen, wijzigt en wijzigt nogmaals, tot hij eindelijk tevreden is.

Tenslotte maakt hij een schaalmodel van de waterbuffel van bijenwas want dat is ruim voorhanden en de bijen vragen niet veel geld daarvoor. Maar de koe, dat geeft problemen want hij kan de uiers maar moeilijk maken van die was want die is te zacht. Isawara laat de bijenwas dan maar zitten en maakt de koe uit klei. Want klei is gratis!

Isawara is tevreden maar loopt achter op zijn schema. Het is nu zomer en dan is het veel te heet om dieren te ontwerpen. ‘Ik wacht tot het koeler is’ zegt Isawara en gaat als een oprechte Thai een dutje doen.

Zuid-Thailand, koe en waterbuffel, Erik Kuijpers

Maar dan gaat de hitte parten spelen

Isawara schrikt wakker. ‘Het is te heet. Dan smelt de waterbuffel tot een walgelijke klodder bijenwas. Dat kan ik niet hebben hoor!’ Hij sjouwt de waterbuffel naar de poel waar het water lekker koel is. En net als hij ook de koe in de poel wil zetten bedenkt hij zich: ‘Nee, dan zal de klei ontdooien en smelten en zit ik nog met een enorme troep!’ Het probleem wordt heel eenvoudig opgelost: Isawara bouwt een stal. Daar blijft de klei koel in de schaduw en valt er ook geen regen op.

Dan komt de herfst en neemt Isawara koe en waterbuffel in productie. En ze gaan gelijk aan de slag! De waterbuffel werkt en de koe geeft melk.

Zo is het echt gegaan! En daarom zie je waterbuffels ploeteren in de modder en staan de koeien lekker droog als het regent.

Bron:

Internet.

Foto’s en prenten

De waterbuffel in de modder; wikimedia, 18451680.
Vogelbekdier, Platypus; wikimedia, 2970659.
Melkkoe; wikimedia, 808501.


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 862 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

6 Comments

  1. Mogelijk een vertelling uit het hindoeisme Ishvara of Iishvara (Sanskriet: de bestuurder van alle bestuurders) is een filosofisch concept voor God in het hindoeïsme in de betekenis van het Wezen dat de associatie van alle deeltjes in het universum bestuurt door Zijn controle over de Kosmische Geest, waarin de materie een projectie is.

  2. geachte berthy, wat is de reden dat jouw dochtertje naar een chinese school gaat. hoe bevalt dat trouwens. mijn pleegzoon heeft een dochtertje van ongeveer dezelfde leeftijd. gaarne een objectief antwoord, gerrit bokhove.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.