Thailand. Wat Phra Fang in Uttaradit


Volgens de Tourism Authority of Thailand, werd deze tempel gebouwd in de Sukhothai-periode voorafgaand aan het bewind van koning Ramkhamhaeng (ca. 1279-98). Het was de tempel van mueang (stad, เมือง) Sawangkaburi. De Phra Mahathat pagode is het belangrijkste deel van de tempel. De pagode werd gebouwd om relikwieën van de Boeddha te bewaren.

Wat Phra Fang of Wat Phra Fang Sawangkaburi Muninat ligt in Ban Fang, Amphoe Mueang district, provincie Uttaradit.  Het is de enige overgebleven archeologische vindplaats in  Mueang Fang Sawangkaburi.

De pagode ligt in het midden van Wat Phra Fang. Er is een verslag van Simon de La Loubere, een Franse diplomaat in het Ayutthaya-tijdperk, waarin staat dat de pagode en de voetafdruk van Boeddha in de provincie Saraburi zeer werden gerespecteerd door de lokale bevolking. Hierdoor kunnen we aannemen dat de tempel in de Sukhothai periode gebouwd is.

Lode Engelen, Wat Phra Fang.

Chao Phra Fang.

Een boeddhistische monnik, die bekend werd als Chao Phra Fang, had tijdens zijn jonge leven in de 18e eeuw zijn residentie in de tempel. Koning Boromakot benoemde hem tot hoofdmonnik van Sawangburi. Na de instorting van het Ayutthaya-rijk, promoveerde Ruan zichzelf tot Prins, en verzamelde een leger bestaande uit voormalige monniken. Toen koning Taksin bezig was heel Thailand te verenigen was het kleine legertje niet tegen hem opgewassen. Taksin heeft hen verslagen en bij zijn rijk gevoegd in 1770. Daarna vierde Taksin  drie dagen feest in de tempel en bracht hulde aan de phra mahathat pagode.

Lode Engelen, Wat Phra Fang.

Renovatie door Rama IV.

Koning Rama IV (ca. 1851-68) heeft de tempel halverwege de negentiende eeuw gerenoveerd. Hij bouwde de pagode om in de stijl van Sri Lanka. Dit is de pagode die er nu nog staat. De houten gebouwen rond de pagode zijn in die tijd waarschijnlijk ook gerenoveerd. De belangrijkste onder hen zijn de ubosot in het westen, twee kleine viharn in het zuiden en een grote viharn in het oosten van de pagode. De ubosot huisvestte vroeger een belangrijk boeddhabeeld, bekend als de Phra Fang Boeddha. Koning Rama IV heeft het beeld meegenomen naar Bangkok. Het was de bedoeling het te kopiëren en, nog voor het regenseizoen, terug te brengen naar Wat Phra Fang.  Dit is nu helaas na meer dan honderd jaar nog niet gebeurd.

Lode Engelen, Wat Phra Fang.

Lode Engelen, Wat Phra Fang.

Lode Engelen, Wat Phra Fang.

Lode Engelen, Wat Phra Fang.

Deze prachtige houten deur van de Ubosot is een replica. De originele deur wordt in Wat Thammathippatai bewaard sinds 1951.

Lode Engelen, Wat Phra Fang.

Lode Engelen, Wat Phra Fang.

Lode Engelen, Wat Phra Fang,

Lode Engelen, Wat Phra Fang.

Lode Engelen, Wat Phra Fang.

Lode Engelen, Wat Phra Fang.

Lode Engelen, Wat Phra Fang.

In Thailand is het al sinds de oudheid zo dat de Boeddha ook beschouwd wordt als een machthebber. Niet enkel geestelijk maar ook wereldlijk. Het boeddhabeeld van Wat Phra Fang stelt de Boeddha voor die wonderen verrichtte en vereerd werd als een keizer. Daarom heeft hij een kroon en keizerlijke kleding. Het maken van een  boeddhabeeld  vereist een bekwame vakman en kost veel geld. Hoe moeilijker het beeld te maken is hoe meer aanzien de opdrachtgever er door krijgt. De koningen steunden het boeddhisme, en lieten Boeddhabeelden bouwen naar het vermogen dat ze er in konden investeren.

Meer werk van mij vind je hier.

© Lode Engelen. Foto’s genomen in Uttaradit op 01.03.2020.

 


Lode Engelen
Over Lode Engelen 259 Artikelen
Lode Engelen, jaargang 1952. Hield zich in actieve carrière bezig met röntgenapparatuur. Onmiddellijk na zijn vervroegde pensionering in 2013 is hij met levensgezellin Pat, een Thaise antropologe, permanent in Thailand gaan wonen. Lode is amateur-fotograaf, en probeert leven en cultuur van de Thai vast te leggen. Pat is de perfecte partner om hiervoor deuren te openen. Meer werk van Lode op LodeEngelen.be

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*