Thailand, Wat Pa Sak in Chiang Saen, een bijzonder bouwwerk

Wat Pa Sak (Thais: วัด ป่า สัก, “Tempel van het Teak bos”) ligt net buiten de muren van het oude stadje Chiang Saen. De naam Pa Sak komt van de 300 teak bomen die rond de tempel zijn geplant rond de tijd dat de tempel is gebouwd. Wat Pa sak is ergens tussen 1295 en 1340 gebouwd, de juiste datum is niet terug te vinden.

De oprichting van de tempel viel samen met de ontwikkeling van Chiang Saen als de belangrijkste stad van Lanna door koning Saen Phu, die van 1325 tot 1334 regeerde. Chiang Saen is vernoemd naar Saen Phu zoals in het vorige stukje over de stad zelf beschreven wordt.

Lode Engelen, Wat Pa sak

Een mooi voorbeeld van de vroege Lanna bouwstijl

Wat Sa Pak is een goed voorbeeld van de vroege Lanna-stijl, maar bevat ook een aantal andere stijlen, waaronder Sukhothai, Hariphunchai en Bagan.

Het best bewaarde deel van het tempelcomplex is de mooie stoepa van 12,5 meter hoog. De stoepa was voorzien van veel decoratieve stucwerken. Bijzonder belangrijk zijn de stucwerk afbeeldingen van Gautama Boeddha, die één van de weinige overgebleven voorbeelden zijn uit de vroeg-klassieke periode. Deze afbeeldingen hebben ook aureool- en halo-kenmerken, vaak gevonden in deze en eerdere perioden, maar afwezig na de 14e eeuw. Sommige afbeeldingen zijn afbeeldingen van de wandelende of staande Boeddha, wat wijst op de invloed van Sukhothai.

Lode Engelen, Wat Pa sak

Lode Engelen, Wat Pa sak

Lode Engelen, Wat Pa sak

Lode Engelen, Wat Pa sak

Wat Pa Sak was rijkelijk voorzien van mythische dieren in stucwerk. Dwergwezens zijn te zien op verschillende lagen die als bewakerfiguren dienen. Voorbeelden van makara en singh (mythische leeuw) zijn hier ook te vinden. Garuda-figuren die verband houden met het hindoeïsme en het Sukhothai-koninkrijk sieren ook de muren van Wat Pa Sak.

Lode Engelen, Wat Pa sak

Lode Engelen, Wat Pa sak

Saen Phu

Na de dood van koning Chai Songkhram in 1325 besteeg prins Saen Phu de troon en werd hij heerser over het koninkrijk Lanna. Hij verliet toen echter Chiang Mai en ging in Chiang Rai wonen, zoals zijn vader vóór hem had gedaan. Prins Khamfu, zijn zoon, werd heerser over Chiang Mai. De nieuwe koning bouwde de stad Chiang Saen op de plaats van de verwoeste stad Ngoen Yang. Vervolgens verhuisde hij zijn familie en het centrum van het koninkrijk naar Chiang Saen, waar hij de rest van zijn leven woonde. Saen Phu gebruikte Wat Pa Sak als zijn residentie, vreemd genoeg heeft hij de wat buiten de stadsmuren gebouwd. Waarom hij dit gedaan heeft is niet terug te vinden in de geschiedschrijving.

Lode Engelen, Wat Pa sak

Meer werk van mij vind je hier.

© Lode Engelen. Foto’s genomen bij Wat Pa Sak op 17.08.2014.

Lode Engelen
Over Lode Engelen 237 Artikelen
Lode Engelen, jaargang 1952. Hield zich in actieve carrière bezig met röntgenapparatuur. Onmiddellijk na zijn vervroegde pensionering in 2013 is hij met levensgezellin Pat, een Thaise antropologe, permanent in Thailand gaan wonen. Lode is amateur-fotograaf, en probeert leven en cultuur van de Thai vast te leggen. Pat is de perfecte partner om hiervoor deuren te openen. Meer werk van Lode op LodeEngelen.be

1 Comment

  1. Altijd fraai om te zien die zeer oude bouwwerken en net als in het Historisch Park in Sukhothai wordt je er stil van. Mooi genoeg voor een Tweet op mijn blog.

    Berthy, Chiang Mai.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*