Thailand. Wat Pa Kung, een zandsteen pagode in Roi Et

Wat Pa Kung, of ook wel Wat Prachakhom Wanaram

Wat Pa Kung is gelegen in het district Si Somdet van de provincie Roi Et. Het is een grote prachtige pagode, de eerste in Thailand die gebouwd is in zandsteen. De tempel is gebouwd door monnik Luang Pu Sri Mahawiro, een bekende en gerespecteerde monnik uit het noordoosten van Thailand. De monnik heeft zijn inspiratie opgedaan tijdens een reis in Java, Indonesië, bij de Borobudur pagode. Deze pagode is de grootste Boeddhistische tempel ter wereld.

 

Lode Engelen, Wat Pha Kung.

Luang Pu heeft onmiddellijk de pracht en praal gezien van de Borobudur. En bij zijn terugkeer in Thailand heeft hij de mensen uit de streek overtuigd om een kopie te bouwen in Si Somdet. In 1992 is hij met de bouw gestart. Twee jaar is er met man en macht gewerkt aan het kunstwerk, om het als geschenk te kunnen aanbieden aan Luang Pu op zijn negentigste verjaardag. Tegelijk met deze verjaardag vierde hij ook zijn 60 jarig jubileum als monnik. Op drie Mei 1996 is een groot feest georganiseerd ter ere van Luang Pu en om de toch wel mooie prestatie te vieren. De bouw heeft in totaal 40 miljoen Baht gekost.

Lode Engelen, Wat Pha Kung.

De spits van de centrale klokvormige koepel van Wat Pa Kung is volledig in goud gemaakt.

Lode Engelen, Wat Pha Kung.

Een mooi, in zandsteen gemaakt reliëf beelden een aantal belangrijke scenes uit het leven van Boeddha uit. Het onderstreept weer eens het bijzonder goede vakmanschap van de tempelbouwers in Thailand.

Lode Engelen, Wat Pha Kung.

Lode Engelen, Wat Pha Kung.

Lode Engelen, Wat Pha Kung.

Lode Engelen, Wat Pha Kung.

Lode Engelen, Wat Pha Kung.

Een beeld van Luang Pu heeft een mooie plaats gekregen aan één van de vier trappen.

Lode Engelen, Wat Pha Kung.

Lode Engelen, Wat Pha Kung.

Lode Engelen, Wat Pha Kung.

Binnen in de pagode wordt een deel van de asse van Bhoeddha bewaard. De andere glazen urnen bevatten asse van een aantal belangrijke monniken uit de streek.

Lode Engelen, Wat Pha Kung.

Mooie kunstwerken versieren de kelderverdieping.

Lode Engelen, Wat Pha Kung.

Lode Engelen, Wat Pha Kung.

 

© Lode Engelen, foto’s genomen in Wat Pha kung op 28.11.2018.

Lode Engelen
Over Lode Engelen 237 Artikelen
Lode Engelen, jaargang 1952. Hield zich in actieve carrière bezig met röntgenapparatuur. Onmiddellijk na zijn vervroegde pensionering in 2013 is hij met levensgezellin Pat, een Thaise antropologe, permanent in Thailand gaan wonen. Lode is amateur-fotograaf, en probeert leven en cultuur van de Thai vast te leggen. Pat is de perfecte partner om hiervoor deuren te openen. Meer werk van Lode op LodeEngelen.be

3 Comments

  1. Ah, Luang Pu Maha Viro, หลวงปู่มหาวีโร, Eerbiedwaardige Opa Maha Viro, een leerling van de beroemde zwerfmonnik Man. Zo, heeft hij die tempel gebouwd? Op de volgende link zie je de zwetende dorpelingen die de tempel bouwden in 1966:
    http://www.dharma-gateway.com/monk/monk_biography/lp-sri/lp-sri-hist-08.htm
    Kom, laten we wat beelden oprichten en een tempel bouwen voor al die dorpelingen….voor een rijstboer die zwoegend de rijst verzorgd voor alle mensen en monniken. Ik heb een sterk vermoeden dat de Boeddha een beetje moe is van al die pracht en praal…

    • Inderdaad Tino, ik denk ook dat Boeddha ondertussen wel genoeg tempels heeft om zijn discipelen in op te vangen. De beelden in de link die jij geeft zijn waarschijnlijk van de bouw van de oorspronkelijke tempel. De pagode is op hetzelfde terrein gebouwd, een honderdtal meter van het oude tempelgebouw.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.