Thailand. Wat Lai Hin Luang

Een pareltje in Lampang

Wat Lai Hin Luang ligt op een paar kilometer van Wat Lampang Luang, de belangrijkste tempel van Lampang, waar dagelijks busladingen toeristen naar toe worden gebracht. Bij onze kleine tempel kom je hoogstens een paar verdwaalde toeristen tegen. Toch is Wat Lai Hin Luang één van de best bewaarde, in Lanna stijl gebouwde, tempels van het noorden van Thailand.

Wat Lai Hin Luang, Lode Engelen

Deze tempel wordt ook wel Wat Sela Rattana Papphataram genoemd en bevindt zich in het district Ko Kha van Lampang. Er zijn geen aanwijzingen wanneer precies de tempel is gebouwd. Dr. Hans Penth vond op een oud palmblad met boeddhistische geschriften een verwijzing maar de bouw in 1471.

De typische Lanna-stijl in architectuur en boeddhistische kunst toont zich bij de entree in het stuk grond dat wordt gebruikt voor activiteiten en om Bodhibomen te planten. Verder een vihara, een paviljoen, omringd door zand, en een pagode aan de achterkant van de vihara. Verondersteld wordt dat de pagode relikwieën van Boeddha bevat. Het terrein van de tempel is een imitatie van de boeddhistische kosmologie, waar de vihara wordt gezien als Ausa-Dwipa, de pagode als de berg Sumeru, en de zandpartij als een rivier die de berg omringt.

Dit prachtige heiligdom van klein formaat is gemaakt van bakstenen en cement, versierd met stucwerk en omgeven door een lage muur. De vihara is karakteristiek voor de ambachtslieden van Lampang die veel fijner werk leverden dan die van Chiang Mai. Het dak is licht gebogen en heeft drie lagen. Dit soort vihara wordt Hang Pu genoemd, wat ‘lichaam van een man’ betekent.

Wat Lai Hin Luang, Lode Engelen

In 1683 is de tempel volledig gerestaureerd. Tijdens dit werk zijn de decoratieve elementen veranderd in de stijl van centraal Thailand. De afdeling Beeldende Kunst van Thailand registreerde Wat Lai Hin, inclusief de Lanna-stijl vihara, de pagode, de ubosot, de lage muur en de bibliotheek, als een historische site op 14 oktober 1980. In 2007 werd de tempel ook geregistreerd als een geconserveerd gebouw door de vereniging van Siamese architecten.

Wat Lai Hin Luang, Lode Engelen

De poort in de muur van de tempel is een prachtig voorbeeld van de kunde van de mensen die de tempel gerenoveerd hebben. Hun vakmanschap gaf de poort een rijkelijke versiering, met beeldjes in klei.

Wat Lai Hin Luang, Lode Engelen

Wat Lai Hin Luang, Lode Engelen
De op miraculeuze wijze vesteende kokosnoot.

Wat Lai Hin Luang, Lode Engelen

Een detail van de linkerkant van de poort.

Wat Lai Hin Luang, Lode Engelen

Wat Lai Hin Luang, Lode Engelen

Wat Lai Hin Luang, Lode Engelen

Wat Lai Hin Luang, Lode Engelen

Beschermd tegen de zon door de boog van de poort is de kleur van dit stucwerk nog in vrij goede staat gebleven.

Wat Lai Hin Luang, Lode Engelen

Wat Lai Hin Luang, Lode Engelen
Een beeld van de monnik die de kokosnoot naar Wat Lai Hin Luang gebracht heeft.

Wat Lai Hin Luang, Lode Engelen

Een houten paneel dat zich in de vihara bevindt, toont een geschilderde Boeddha.

© Lode Engelen, fotos genomen in Lampang 17.11.2018

 

Zie ook: Populaire tempel in Lampang

Lode Engelen
Over Lode Engelen 254 Artikelen
Lode Engelen, jaargang 1952. Hield zich in actieve carrière bezig met röntgenapparatuur. Onmiddellijk na zijn vervroegde pensionering in 2013 is hij met levensgezellin Pat, een Thaise antropologe, permanent in Thailand gaan wonen. Lode is amateur-fotograaf, en probeert leven en cultuur van de Thai vast te leggen. Pat is de perfecte partner om hiervoor deuren te openen. Meer werk van Lode op LodeEngelen.be

4 Comments

  1. Tino, de naam betekend inderdaad schouder van steen, waar het vandaan komt heb ik niet kunnen vinden. Misschien heeft het inderdaad te maken met de versteende kokosnoot waar de tempel voor vereerd word. Ik heb dit niet willen vermelden in het stukje omdat ik verschillende versies van het verhaal gevonden heb, en geen enkele was correct met de data. Wat bijna zeker is is dat er in Chieng Thung een monnik was die op een ochtend een halve kokosnoot in zijn kom gekregen heeft. De monnik is dan naar Wat Lai Hin gekomen, en de kokosnoot is dan op miraculeuze wijze versteend. Deze is op één van de foto’s te zien in het stukje. Ik heb er een voetnoot bijgezet.

  2. In Thaise letters is het วัดไหล่หินหลวง, Wat Lai Hin Luang, Tempel Schouder Steen (rots) Groot (belangrijk). Ik begrijp dat het iets met een versteende kokosnoot te maken heeft? uit Chiang Tung (Kengtong), Myanmar, 100 km ten noorden van Chiang Rai, destijds een deel van Lanna. Weet jij meer van de oorsprong van de naam, Lode?

  3. Daar ga ik naar toe! Fijn dat je deze mooie plekken beschrijft, anders zou ik ze niet kennen.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.