Thailand. Wat Khun Intha Pramun

  De grootste liggende Boeddha van Thailand

Wat Khun-Intha Pramun bevindt zich in het Intha Pramun-subdistrictvan het district Po Tong, in de provincie Ang Tong. De tempel is een belangrijke uit de Ayutthaya-periode met een gigantische liggende Boeddha. Het beeld is gebouwd met bakstenen en mortel. De liggende Boeddha kijkt uit op het Noorden, heeft een lengte van 50 meter en een hoogte van 11 meter.

De lokale bevolking  gaf het beeld eerst de naam ‘Pra Sri Mueang Thong’. Oorspronkelijk was er een vihara  over de liggende Boeddha gebouwd, die het beeld beschutte. Bij een brand tijdens een invasie van de Birmezen is het dak ingestort. Daarom ziet de Boeddha eruit alsof hij op een heuvel is geplaatst. Om die reden noemt de bevolking het thans ‘Khok Phra Non’.

Na de invasie en het verbranden bleef de tempel gedurende honderd jaar verlaten. Tijdens de heerschappij van koning Boromakot (1732 – 1758) is de tempel weer in ere hersteld. Volgens een legende werd ‘Khun Intra Pramu’, een belastinginner, destijds gestraft omdat hij belastingpenningen had verduisterd om de liggende Boeddha te herstellen. Toen de koning vroeg hoe hij aan het geld was gekomen heeft Khun Intha Pramun de waarheid niet onthuld omdat hij bang was dat de verdienste van de constructie van het beeld aan de koning zou worden toegeschreven. Hij werd met zweepslagen gedood. De tempel werd toen naar hem vernoemd “Wat Phra Non Khun-Inta Pramun”.

Lode Engelen, Wat Khun Inthapramun.

Koninklijk bezoek

In de Rattanakosin-periode (1778 – 1908) bracht koning Rama V twee bezoeken an de tempel om de liggende Boeddha zijn respect te betonen. De tempel is sindsdien gerestaureerd. Ook koning Bhumibol is tijdens zijn regeerperiode twee keer langs geweest om geschenken aan de Boeddha aan te bieden.

Lode Engelen, Wat Khun Inthapramun.

Lode Engelen, Wat Khun Inthapramun.

Lode Engelen, Wat Khun Inthapramun.

De tempel Wat Khun Intha Pramun bestaat uit drie delen, de Vihara met de grote liggende Boeddha, de Ubosot en de achthoekige pagoda. Alle drie de gebouwen staan op een kleine heuvel. Vroeger was de tempel ommuurd met een twee meter hoge bakstenen muur. Hierdoor ontstonden mooie grote tempelhoven.

Lode Engelen, Wat Khun Inthapramun.

De Ubosot en de Pagoda

De Ubosot is oostwaarts gericht en van baksteen, in de stijl van Ayutthaya. De fundering is in lotusvorm gebouwd. Er zijn twee ingangen, aan de oost- en westkant. Er is nergens bewijs gevonden dat er ramen zouden geweest zijn en ook de grensstenen (Sema) ontbreken. Het dak is al geruime tijd geleden ingestort. Binnen bevind zich een boeddhabeeld in zandsteen afgewerkt met stukwerk.

De achthoekige pagoda staat aan de westkant van de Ubosot. Ze is gebouwd op een gelaagde achthoekige basis. De klok op de basis is ook in baksteen gebouwd, van het oorspronkelijke stukwerk is niet veel meer overgebleven. Aan de vorm te zien is de pagoda gebouwd in Ayutthaya stijl, ergens in de zeventiende of achttiende eeuw.

Lode Engelen, Wat Khun Inthapramun.

Lode Engelen, Wat Khun Inthapramun, Liggende Boeddha,

Lode Engelen, Wat Khun Inthapramun, Liggende Boeddha,

Lode Engelen, Wat Khun Inthapramun, Liggende Boeddha,

Lode Engelen, Wat Khun Inthapramun, Liggende Boeddha,

 

Meer werk van mij vind je hier.

© Lode Engelen. Foto’s genomen bij Wat Khun Intha Pramun, op 08.10.2019.

Over Lode Engelen 286 Artikelen
Lode Engelen, jaargang 1952. Hield zich in actieve carrière bezig met röntgenapparatuur. Onmiddellijk na zijn vervroegde pensionering in 2013 is hij met levensgezellin Pat, een Thaise antropologe, permanent in Thailand gaan wonen. Lode is amateur-fotograaf, en probeert leven en cultuur van de Thai vast te leggen. Pat is de perfecte partner om hiervoor deuren te openen. Meer werk van Lode op LodeEngelen.be

2 Comments

  1. Weer een interessante aflevering met zoals we gewend zijn fraai foto’s. Prima gedaan Lode. Interessant is deze keer ook het commentaar van Tino.

    Berthy, Chiang Mai

  2. Goed, Lode. Grappig dat altijd de hoogte en lengte van Boeddhabeelden worden vermeld.

    Het is ook goed om te weten dat de liggende of slapende Boeddha de stervende Boeddha voorstelt, het moment dat hij het nirwana zal binnengaan, verlost van zijn werelds lijden en verlost uit de cirkel van wedergeboorten. Het heet in het Thais ปรินิพพาน parinipphaan. De Boeddha was toen 80 jaar en hij spotte voor zijn overlijden vaak met zijn ouderdom. Ik vind het altijd vreemd dat we nooit een beeld zien van een oude Boeddha zien, het is altijd een betrekkelijk jonge man.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.