Thailand. Wat Khao Pra Angkhan


Khao Angkhan, een berg met asse van Boeddha

Op een 20 tal kilometer van Phanom Rung , eveneens op een uitgestorven vulkaan, ligt een tempel in een zeer speciale stijl gebouwd. De recent gebouwde ubosot doet denken aan de oude Khmer-architectuur, maar met een meer vernieuwende stijl. De tempel is gebouwd boven op de resten van een zeer oude tempel. Volgens de legende van That Phanom werden in deze tempel de asse van van Boeddha bewaard.

De ubosot van de tempel staat binnen een grens gevormd door acht grensstenen (Thai: ใบเสมา). De stenen scheiden het heilige van het profane. De grensstenen die er nu staan zijn kopieën van de oude grensstenen die op de site gevonden zijn. De gevonden stenen, van basalt gemaakt, dateren uit de Dvaravati periode in de achtste of negende eeuw. Dit bewijst dat het boeddhisme hier al sinds de oudheid bestaat.

De berg waar de tempel staat noemde men vroeger Khao loy. Na de crematie van de Boeddha werden de resten verdeeld, maar de mensen uit deze streek waren te laat, en kregen slechts de overblijvende asse. De berg waar de tempel toen gebouwd werd leek van bovenaf bekeken op de Phra Khrut, het officiële embleem van Thailand. Dit was volgens hen toen de meest geschikte plaats om de asse te bewaren in Thailand.

De bouwer van de nieuwe ubosot, Phra Achan Panyawutthitho, heeft de asse verplaatst naar de pagode boven op de ubosot.

Lode Engelen. Wat Khao Pra Angkhan.

Lode Engelen. Wat Khao Pra Angkhan.

Eén van de grensstenen die teruggevonden zijn op de plaats waar de oude ubosot gestaan heeft. Op deze stenen zijn bas-reliëfs van een persoon, een pagode, een lotus en het wiel van dharma uitgebeiteld.

Lode Engelen. Wat Khao Pra Angkhan.

Een deels gerestaureerde grenssteen.

Lode Engelen. Wat Khao Pra Angkhan.

Honderd jaar geschiedenis.

Ongeveer honderd jaar geleden heeft Luang Pho Kon (vertaald, ” de oude monnik Kon” ) een sala (een open paviljoen, gebruikt als ontmoetingsplaats en om mensen te beschermen tegen zon en regen ) gebouwd over een voetafdruk van Boeddha op Khao Angkhan. Tijdens zijn leven kwamen de mensen uit de omgeving naar de berg om boete en kleine ceremonies te doen. Na zijn overlijden is de tempel verwaarloosd. De bevolking kwam enkel nog één keer per jaar naar boven om een ceremonie te houden om voldoende regen te vragen om hun rijst te kunnen planten.

65 Jaar geleden heeft Luan Pho Bunma Thamma Cho To, mensen bij elkaar gebracht om samen een kleine zandweg te maken naar de tempel.  Nadat ook hij gestorven was is de tempel en de weg weer verwaarloosd. Opnieuw kwamen de mensen slechts één keer per jaar naar boven.

In 1977 heeft Phra Achan Panyawutthitho, een bos monnik, de tempel ontdekt op één van zijn tochten door Thailand. Hij heeft de site weer leven ingeblazen en is gestart met de bouw van de huidige tempel Wat Khao Pra Angkhan.

De nieuwe ubosot.

Lode Engelen. Wat Khao Pra Angkhan.

De ubosot omringd door 109 Boeddha beelden.

Lode Engelen. Wat Khao Pra Angkhan.

Een deel van de pagode boven op de nieuwe ubosot, waarin nu de asse van Boeddha bewaard wordt.

Lode Engelen. Wat Khao Pra Angkhan.

Lode Engelen. Wat Khao Pra Angkhan.

Eén van de muurschilderingen in de ubosot. Deze beelden het laatste leven van de Boeddha uit voor zijn leven waarin hij  Boeddha wordt. Op deze schildering staat Phrawhet san don (in zijn volgend leven Boeddha) samen met zijn vrouw Nang Matsi en zijn twee kinderen Khanha en Chali.

Lode Engelen. Wat Khao Pra Angkhan.

Lode Engelen. Wat Khao Pra Angkhan.

Lode Engelen. Wat Khao Pra Angkhan.

De voetafdruk van de Boeddha die vroeger door een houten sala beschermd werd. Een nieuw gebouwtje zorg nu voor bescherming.

Lode Engelen. Wat Khao Pra Angkhan.

Het Boeddhabeeld is Phra Khan Thararaat. Een Boeddha die op een verhoging zit, met de rechterhand naar boven, en de linker naar voren gehouden.

Lode Engelen. Wat Khao Pra Angkhan.

Een nieuw beeld bij de tempel. Een beeld van de Boeddha op zijn sterfbed. Meestal wordt deze houding, de slapende Boeddha genoemd, maar deze houding is de Boeddha zoals hij op zijn sterfbed lag.

© Lode Engelen. Foto’s genomen in Wat Khao Pra Angkhan, Amphoe Chaloem Phra Kriat, Buriram op 22.11.2018.


Lode Engelen
Over Lode Engelen 259 Artikelen
Lode Engelen, jaargang 1952. Hield zich in actieve carrière bezig met röntgenapparatuur. Onmiddellijk na zijn vervroegde pensionering in 2013 is hij met levensgezellin Pat, een Thaise antropologe, permanent in Thailand gaan wonen. Lode is amateur-fotograaf, en probeert leven en cultuur van de Thai vast te leggen. Pat is de perfecte partner om hiervoor deuren te openen. Meer werk van Lode op LodeEngelen.be