Thailand. De Boeddha en de kluizenaar van Wat Doi Thaen Phra Pa Luang


Een kleine, maar mooie tempel

Wat Doi Thaen Phra Pa Luang ligt in Pa Phai, San Sai, op een 25 km van Chaing Mai, in een bosrijke omgeving.  De tempel dateert van 1924, en is volledig in hout gebouwd. Er zijn geen nagels gebruikt, alles is in elkaar gezet met houten pinnen. Bijzonder vreemd is dat het Boeddha beeld met zijn rug naar de ingang van de tempel zit. Waarschijnlijk is dit uniek voor Thailand. Volgens een verhaal zou het zo zijn dat het beeld vroeger op een steen stond, en deze zou omgevallen zijn. Boeddha zou zo gevallen zijn dat hij met zijn gezicht naar de rots keek.

De mensen dachten dat het de wil van de Boeddha was dat hij naar de rots zou kunnen kijken, en hebben het beeld dan in die richting terug geplaatst. In 1924 heeft de toenmalige heerser van Lanna, koning Bunyawat Wongmanit, er het huidige tempeltje rond gebouwd.

Lode Engelen, Wat Doi Thaen Phra Pa Luang.

Lode Engelen, Wat Doi Thaen Phra Pa Luang.

De rots van de kluizenaar van Doi Thaen Phra Pa Luang

Nu kijkt de Boeddha dus steeds naar de rots waar hij vroeger een kluizenaar heeft ontmoet. De kluizenaar woonde in een grot onder de rots, en worstelde met een aantal vragen over het bestaan. Boeddha zelf is hem komen opzoeken, en heeft hem geholpen met het oplossen van zijn levensvragen. Door een verzakking van de rots is de ingang van de grot verdwenen, maar vroeger kon men er nog een kleine opening van vinden. Wanneer men een muntstuk liet vallen in de spleet dan hoorde men deze oneindig lang op de rotsen kletteren. Het leek wel of de grot geen bodem heeft.

Lode Engelen, Wat Doi Thaen Phra Pa Luang.

Het houten Boeddha beeld van Doi Thaen Phra Pa Luang, heet Luang Po Tan Jai (หลวง พ่อ ทันใจ). Lode Engelen, Wat Doi Thaen Phra Pa Luang.

Lode Engelen, Wat Doi Thaen Phra Pa Luang.

De kleine zijdeuren zijn versierd met schilderingen die mythische gevechten uitbeelden.

Lode Engelen, Wat Doi Thaen Phra Pa Luang.

Lode Engelen, Wat Doi Thaen Phra Pa Luang.

Lode Engelen, Wat Doi Thaen Phra Pa Luang.

Geen grote Naga langs de ingang van de tempel, wel twee kleine leeuwen die de tempel bewaken.

Lode Engelen, Wat Doi Thaen Phra Pa Luang.

Lode Engelen, Wat Doi Thaen Phra Pa Luang.

Op een honderdtal meter voor de ingang van de tempel is er in 2016 een slapende Boeddha op een mooi versierde sokkel bijgemaakt.

Meer werk van mij vind je hier.

 

© Lode Engelen, foto’s genomen op 18.11.2020 in Pa Phai, San Sai, Chiang Mai.


Lode Engelen
Over Lode Engelen 268 Artikelen
Lode Engelen, jaargang 1952. Hield zich in actieve carrière bezig met röntgenapparatuur. Onmiddellijk na zijn vervroegde pensionering in 2013 is hij met levensgezellin Pat, een Thaise antropologe, permanent in Thailand gaan wonen. Lode is amateur-fotograaf, en probeert leven en cultuur van de Thai vast te leggen. Pat is de perfecte partner om hiervoor deuren te openen. Meer werk van Lode op LodeEngelen.be

3 Comments

  1. ‘ In 1924 heeft de toenmalige heerser van Lanna, koning Bunyawat Wongmanit, er het huidige tempeltje rond gebouwd.’

    Volgens mij was dat de heerser van Lampang. In 1924 had Lanna al geen heerser meer. Koning Chulalongkorn had het koninkrijk Lanna al ingepikt. Lampang volgde. Als ze mij vroegen ‘Waar woon je? ‘dan antwoorde ik altijd ในอาณาจักรล้านนา nai anachak lanna ‘in het koninkrijk Lanna’. Sommigen keken boos, anderen moesten lachten.

    Pa Phai, San Sai, ป่าไผ่ Pa phai betekent ‘bamboebos’.

    Einde les.

    • Tino, je hebt natuurlijk gelijk, heerser van Lampang was beter geweest, want het is wel degelijk de leider van Lampang Bunyawat Wongmanit geweest. De link op zijn naam laat dat ook duidelijk zien. Ik heb Lanna gebruikt omdat dat meer aangeeft in welke streek van Siam de tempel ligt. Van dat bamboe bos is niet veel meer te zien, maar de betekenis is wel juist.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*