Thailand. Wat Cherng Tha in Ayutthaya

Wat Cherng Tha, een tempel met veel namen

Wat Cherng Tha ligt in het noorden buiten het stadseiland Ayutthaya, aan de oever van de Lopburi-rivier Klong Muang. De tempel ligt op het zuiden tegenover het oude paleis van Ayutthaya. Ten zuiden van de belangrijkste spitsvormige pagode bevindt zich de Boeddha-beeldenhal. Ten westen van de pagode bevindt zich de boot van de tempel. Alle gebouwen zijn omgeven door een muur.

Er is geen verslag in de Ayutthaya-kroniek over de periode waarin Wat Cherng Tha gebouwd zou zijn. De naam van de tempel komt voor in een lokale legende waarin een mooie dochter van een vermoeide man wegliep met haar geliefde. Verontrust door het verlies van zijn dochter, bouwde de rijke man in een vergevingsgezinde bui een bruidshuis en wachtte vele jaren op haar terugkeer. Uiteindelijk gaf hij opdracht tot de bouw van een tempel op de site. Oorspronkelijk heette de tempel Wat Koy Tha, wat je kan vertalen als wachten.

De tempel had nog verschillende andere namen, zoals Wat Teen Tha of Wat Teen, wat zoveel betekent als de tempel aan de oever van de rivier. Wat Klaang en Wat Kosavat zijn nog twee namen die voorkomen. Tijdens het bewind van koning Rama IV kreeg de tempel zijn huidige naam Wat Cherng Tha.

Lode Engelen, Wat Cherng Tha.

Sin, een belangrijk man

De tempel komt voor in enkele historische documenten. Er zijn bijvoorbeeld verslagen dat Sin, de zoon van een Chinese man genaamd Hi Hong en een protégé van de Phraya Chakri (burgerlijk kanselier), een leerling van de tempel was in opdracht van de Phraya Chakri. Sin kwam in dienst van koning Ekkathat en was eerst plaatsvervangend gouverneur en later gouverneur van Tak (Phraya Tak). Na de invasie van het Birmese leger in 1767 leidde Phraya Tak het leger van Chanthaburi naar Ayutthaya om het land te bevrijden. Phraya Tak werd toen koning van Thonburi onder de nam van Koning Taksin.

Archeologisch bewijs toont aan dat de tempel zou gebouwd zijn in de vroege Ayutthaya-periode. Hij werd verlaten na de invasie van het Birmese leger in 1767. Veel later in de geschiedenis werd de tempel opnieuw gebruikt tijdens het bewind van koning Rama IV.

Lode Engelen, Wat Cherng Tha.

De Ubosot

De Ubosot van Wat Cherng Tha is een rechthoekig gebouw van 7,50 meter breed en 18 meter lang. De hoofdingang ligt op het zuiden. Er zijn twee deuren aan de voorkant en twee aan de achterkant. Dit gebouw staat op de fundering die in het midden van de lange zijde lichtjes doorbuigt. In de Ayutthaya-periode gebouwde tempels hebben een concave basis die doet denken aan een scheepsromp. Sommige deskundigen leggen uit dat dit in het boeddhisme een metafoor is voor een vat van verlichting.

Lode Engelen, Wat Cherng Tha.

Lode Engelen, Wat Cherng Tha.

Lode Engelen, Wat Cherng Tha.

Lode Engelen, Wat Cherng Tha.

Lode Engelen, Wat Cherng Tha.

Lode Engelen, Wat Cherng Tha.

Lode Engelen, Wat Cherng Tha.

Lode Engelen, Wat Cherng Tha.

De achttien pagodas

Voor het tempelgebouw, nog binnen de omringende muur, bevinden zich achttien pagodas. De pagodas hebben verschillende stijlen, zoals de verzonken stoepa, de vierkante stupa, de klokvormige stupa en de prangvormige stupa.

Een prang is een toren met een conische vorm met een brede basis die naar boven smaller wordt en aan één kant een ingang. Prangs zijn afkomstig uit de Khmer-architectuur.

De pagodas bevatten de as van verschillende familieleden van de koningen uit de latere Ayutthaya-periode.

Lode Engelen, Wat Cherng Tha.

De kloktoren

De kloktoren van Wat Cherng Tha staat op een vierkante basis. De toren bestaat uit een kamer voor de klok met een lotusblaadjesvormige opening in elke muur.
Aan de noordzijde bevindt zich een trap die naar de klok leidt. Boven de klok kamer is een dak in mondop vorm met een spits.

Lode Engelen, Wat Cherng Tha.

Meer werk van mij vind je hier.

© Lode Engelen. foto’s genomen in Wat Cherng Tha op 07.10.2019.

Over Lode Engelen 286 Artikelen
Lode Engelen, jaargang 1952. Hield zich in actieve carrière bezig met röntgenapparatuur. Onmiddellijk na zijn vervroegde pensionering in 2013 is hij met levensgezellin Pat, een Thaise antropologe, permanent in Thailand gaan wonen. Lode is amateur-fotograaf, en probeert leven en cultuur van de Thai vast te leggen. Pat is de perfecte partner om hiervoor deuren te openen. Meer werk van Lode op LodeEngelen.be

1 Comment

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.