Thailand. Wat Bang Kung in Samut Songkhram


Wat Bang Kung, een belangrijk stukje geschiedenis

We gaan helemaal terug tot 1350 bij de oprichting van het koninkrijk Ayutthaya. Het koninkrijk was eigenlijk een verzameling van kleine stadstaatjes in de lagere vallei van de Chao Phraya rivier. De volgende eeuwen is het rijk sterk uitgebreid, met inpalming van stukken van Birma en Lanna. Alle macht werd gecentraliseerd in Ayuthaya en het rijk groeide uit tot één van de sterkste machten in Zuidoost-Azië.

Gedurende heel zijn bestaan werd Ayuthaya geplaagd door invallen van de Birmezen. Een triest hoogtepunt werd bereikt met de totale bezetting in 1569. Ayuthaya was gevallen, maar koning Naresuan heeft het na enkele jaren van bezetting terugveroverd. Naresuan is dan begonnen met de uitbreiding van de militaire macht om sterker te staan tegen de Birmezen.

In de zeventiende eeuw begon Ayutthaya zich in te zetten als centrum van de internationale handel en bloeide haar cultuur op. Het bewind van koning Narai (ca. 1656 – 1688) werd beschreven als “Gouden Eeuw” van de Siamese cultuur en stond bekend om het historische contact tussen het Siamese hof en het hof van koning Lodewijk XIV van Frankrijk. In de achttiende eeuw bezweek Ayutthaya echter aan burgeroorlogen en hernieuwde Birmese invasies. Het koninkrijk Ayutthaya eindigde in 1767 met een Birmese invasie en de stad Ayutthaya werd na 417 jaar van bestaan ​​vernietigd.

 

Wat Bang Kung, Lode Engelen

Wat Bang Kung als militair kamp

Somdet Phra Chao Yu Hua Phra Thi Nang Suriyat Amarin (koning van Ayutthaya) beval de bouw van een kamp voor de marine. Tegelijkertijd liet hij een muur bouwen rond Wat Bang Kung. De tempel diende als een religieus centrum voor de militairen. Birmese troepen, die op één van hun veroveringstochten langs de rivier Kwai Yai, en verder langs de Mae Klong-rivier naar beneden afzakten, hebben het kamp ontdekt. De Birmezen zijn het gevecht aangegaan met het leger dat in het kamp lag. Helaas was het leger van Ayutthaya niet sterk genoeg. Na een felle strijd werd het kamp vernietigd en verlaten in 1765.

De strijd om het de tempel Wat Bang Kung en het kamp samen met gevechten in Ayuthaya betekende het einde van het rijk.

In 1767 heeft koning Taksin de Grote (koning van Thonburi) de onafhankelijkheid van het land herwonnen van de Birmezen. Taksin beval de Chinezen van Rayong, Chon Buri, Ratchaburi en Kanchanaburi om een ring van verstevigde vestingen te vormen om het kamp te beschermen. Hij noemde het het Bang Kung, “Chinees kamp”.

Wat Bang Kung, Lode Engelen

Het begin van Thailand

In 1768 gaf de Birmese koning van Angwa het bevel aan het leger en de marine om het Chinese kamp Bang Kung opnieuw te belegeren. De Chinese troepen hadden grote moeite om stand te houden tegen de Birmezen. Koning Taksin de Grote heeft dan ingegrepen in de strijd en in een gezamenlijk gevecht hebben ze de Birmezen verslagen. Deze overwinning had gevolgen voor vele aspecten, waaronder het ontstaan van Thailand, dat nu nog steeds een onafhankelijke natie is.

Wat Bang Kung, Lode Engelen

Wat Bang Kung, Lode Engelen

Wat Bang Kung, Lode Engelen

Wat Bang Kung, Lode Engelen

Wat Bang Kung, Lode Engelen

De tempel is bedekt met wortels van vier planten: Pho (Bodhi), Sai (Banyan), Krai en Krang. De wortels, samen met een metaalconstructie, helpen het gebouwtje stabiel te houden. Bot Prok Pho is een andere naam voor het tempelgebouwtje .

Wat Bang Kung, Lode Engelen

Muurschilderingen in de tempel tonen scenes uit het leven van Boeddha.

Wat Bang Kung, Lode Engelen

Wat Bang Kung, Lode Engelen

Wat Bang Kung, Lode Engelen

Wat Bang Kung, Lode Engelen

Plaatsen in Thailand waar oorlogen uitgevochten zijn, zijn en blijven sterk verbonden met de geestenwereld. Waarschijnlijk blijven de geesten van de gevallen soldaten rond deze plekken hangen. Maar geesten zijn niet altijd slechte of gevaarlijke wezens, ze kunnen ook zeer behulpzaam zijn. Speciaal in deze tempel. Wanneer je bedreigd word door zwarte magie of slechte wezens uit de geestenwereld, moet je even binnengaan in de tempel. De aanwezige geesten nemen dan alle bedreigingen van je weg.

Wat Bang Kung, Lode Engelen

 

Meer werk van mij vind je hier.

©  Lode Engelen. Foto’s genomen in Samut Songhram op 26.02.2018 en 04.10.2019.


Lode Engelen
Over Lode Engelen 267 Artikelen
Lode Engelen, jaargang 1952. Hield zich in actieve carrière bezig met röntgenapparatuur. Onmiddellijk na zijn vervroegde pensionering in 2013 is hij met levensgezellin Pat, een Thaise antropologe, permanent in Thailand gaan wonen. Lode is amateur-fotograaf, en probeert leven en cultuur van de Thai vast te leggen. Pat is de perfecte partner om hiervoor deuren te openen. Meer werk van Lode op LodeEngelen.be

2 Comments

  1. Zoals altijd een lezenswaardig verhaal met mooie afbeeldingen, Lode. Wat die Thaise koningen niet allemaal voor Siam/Thailand hebben gedaan! Vechters waren het. Maar even dit: ‘Hij noemde het het Bang Kung, “Chinees kamp ” ‘.
    In Thais schrift is het วัดบางกุ้ง spreek uit wat baang koeng (tonen hoog, midden, dalend). Wat is een wat, baang is een dorpje aan het water (als in Bangkok) en koeng zijn garnalen. ‘het garnalen vissersdorpje tempel’. Ja toch?

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*