Thailand en de soap rond een wastobbe

Thailand, wastobbe, seastead, Erik Kuijpers

Het einde van een dobberend liefdesnestje…..

Mooie plannen voor een vogelvrij bestaan in een knus, drijvend liefdesnestje! Ja, het verliefd koerende koppel Chad Elwartowski en Supranee Thepdet hebben het goed voor elkaar. Een dikke portemonnee en een fraai bouwsel stevig verankerd aan een betonnen blok op de zeebodem.

Vrij zicht naar alle kanten en in de verte de fraaie skyline van Thailands grootste eiland Phuket. Een aangenaam klimaat met frisse bries, heel wat anders dan de 40+ die nu heerst in de Isaan. Er lonkt het vrije leven en de vrije liefde in een achthoekig bouwsel dat snel de naam ‘seastead’ krijgt: zeehoeve!

Thailand, wastobbe, seastead, Erik Kuijpers

Maar men dobbert te dicht bij de kust!

Thailand is immers verder bevoegd dan de bekende territoriale wateren. De exclusieve economische zone reikt veel verder, namelijk tot 200 zeemijlen, 370 km, uit de kust. Vaar je daar in internationale wateren dan heb je weinig met Thailand te maken maar lig je onbeweeglijk vast zoals boortorens, windmolens en een dobberend nestje aan een betonblok dan val je onder de Thaise wetgeving.

Overspannen reacties en een hoop blabla……

En dan begint een heisa zonder weerga. Overijverige rechtsgeleerden zien dat Thailands onafhankelijkheid wordt bedreigd en daar staat de doodstraf op, het koerende koppel ziet de investering in gevaar (zo’n ding zal toch best wel een stevige grijpstuiver kosten…) en de media doen de rest. Dagenlang horen we niets anders dan de tegenstelling tussen doodstraf en vrijheid…..

Enfin, de dappere Thaise marine heeft ingegrepen en de betonnen wastobbe staat veilig aan wal op Phuket. Er komt een onderzoek, er komen nog veel schreeuwerige stukken in de media, het koppel krijgt een reprimande en mogelijk een schop onder hun achterste en het incident is gesloten.

De betonnen wastobbe zal wel worden afgezonken om koraal een kans te geven. Dient het toch nog ergens voor……

Bron:

De Thaise kranten en de wereldpers; internetmedia.

Meer lezen?

Exclusieve economische zone; https://nl.wikipedia.org/wiki/Exclusieve_economische_zone

Foto’s en prenten

Wastobbe; wikimedia, 492620.

De seastead, de zeehoeve; photo Thai navy.

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 846 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland