Thailand. Wapens in overvloed onder de burgers

Thailand, wapens, Erik Kuijpers

 

Een rekeningetje te vereffenen? Zeg het met wapens!

Moord en doodslag; goedendag zeg!

Met de knots, in de oudheid. Daarmee werden rekeningen vereffend en wie het hardst sloeg won het duel. Sindsdien heet de knots een ‘goedendag’ in de Nederlandse taal.

Maar tegenwoordig gaat het niet meer met vuisten of knotsen. Het gaat met kogels. Ook in Thailand.

Thailand, wapens, Erik Kuijpers

Waarom een Thai wapens heeft

Vast niet omdat het vergunningstelsel te lastig is. Je hebt vrij snel een vergunning en of dat allemaal in de haak is met de regels? Het ‘ons kent ons’ stelsel kennen wij allemaal en een dotatie in de juiste kontzak wil ook wel stimulerend werken…..

Wapens zijn ook gemakkelijk te kopen. In Bangkok zijn winkels gespecialiseerd in verkoop van schiettuig, ‘non-militairy firearms’ heet dat, en Binnenlandse Zaken geeft aan 6 miljoen vergunningen te hebben afgegeven. Maar er zijn er vast meer, zegt de denktank Small Arms Survey en die het aantal illegale wapens in dit land op 4,1 miljoen schat.

Dat brengt het wapenbezit op 10,1 miljoen stuks en op een bevolking van ongeveer 66 miljoen betekent dat 15,1 wapens per 100 mensen. En daarmee is Thailand kampioen in zuidoost Azië. Buurlanden komen nog niet in de buurt van Thailand.

En waarom? Openbare veiligheid, beter: het ontbreken daarvan, is reden nummer één. Wellicht daarom schieten de zuidelijke provincies Narathiwat, Pattani en Yala er bovenuit. Bescherming van eigen lijf, have en goed is de drijvende kracht achter het wapenbezit. Maar er is meer…..

Moorden in aantal

Niemand weet het precies maar betrouwbare cijfers van de WHO geven aan, voor 2015, dat in Thailand 4.100 mensen vermoord zijn van wie  ruim 60% door een vuurwapen. Op een bevolking van circa 66 miljoen zijn dat 3,7 moorden door een vuurwapen per 100.000 inwoners. Hoe staat Thailand daar internationaal mee?

In 2017 staan, in de regio, de Filippijnen aan top met 9,2 doden per 100.000. Thailand heeft 3,7 en de Verenigde Staten 4,5. Overigens verschillen de bronnen uiteraard allemaal van elkaar; niemand kent de juiste aantallen.

Het waarom van de moorden is lastiger te verklaren. Dat komt niet altijd naar buiten tenzij er buitenlanders bij betrokken zijn. Dan gaat het om geld, om drugs of als men stomdronken een blaffer trekt.

Juist Thaise mensen kunnen bij uitstek heetgebakerd raken als het o zo ernstige gezichtsverlies dreigt of er sprake is van een afgewezen minnaar, en dat is altijd een man, die wraak neemt op de nieuwe vlam of op zijn ex. Maar vaak gaat het om helemaal niks en stookt alcohol, drugs of gezichtsverlies de reactie op.

Maar langzaamaan wordt Thailand veiliger

Er is een trend te zien in de laatste twintig jaar; het aantal moorden met een vuurwapen is met de helft verminderd. Een trend die je in andere ontwikkelde landen ook ziet. Wordt men wijzer, of is het de druk vanuit de overheid? Hoe dan ook, het maakt het verdriet van de betrokken families er niet minder om.

Internationaal staat bij wapenbezit per 100 inwoners de V.S. bovenaan met 120 wapens; men heeft dus meer dan één proppenschieter in huis. Keurig tweede zijn de Falkland Eilanden, nog steeds een deel van Groot-Brittannië, waar men mogelijk bang is voor nog een inval van de Argentijnen (op plaats 104 van de lijst).

Thailand staat op de 50e plaats, boven onze zuiderburen de Belgen die op plaats 62 staan met 12,7 wapen per honderd. Wij Nederlanders zijn braaf met onze 2,6 op plaats 162. En onderaan, verbaast het jullie?, staan de braafsten uit de wereld zoals het pauselijke Vaticaanstad.

Thailand, wapens, Erik Kuijpers

Terug naar het duel?

Een duel is moord met een sportief tintje.

Van middeleeuwen tot aan de 20-e eeuw werd dat in Europa gedaan, meestal door ‘heren van stand’ zoals adellijke personen die iets met elkaar te verhapstukken hadden. Met degen of pistool werd bepaald wie gelijk had en vaak werd het duel gebruikt als godsoordeel: god zou partij kiezen voor de rechtvaardige in het dispuut.

Een duel reduceert de dood van onschuldige omstanders en legt het probleem bij de twee heren die het samen maar moeten uitvechten. Zeker iets voor Thailand, zo’n godsoordeel. Boeddha krijgt het nog druk…..

Bron:
Channelnewsasia; https://tinyurl.com/y5jmjkk8
Wikipedia, wapenbezit per land; https://tinyurl.com/yxbobt5y

De hierboven genoemde aantallen zijn exclusief doden door oorlogsgeweld en door politie-acties tegen criminelen.

Foto’s en prenten

Duel met de goedendag tussen de Hindoe grootheden Bhima en Duryodhana; wikimedia, 21170690.
Hedendaags pistool; wikimedia, 27358.
Duel. Duitse studenten, rond 1900, schilderij George Mühlberg (1863–1925); wikimedia, 940473.

 

Over Erik Kuijpers 862 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland