Thailand. Tien miljoen hobbywapens is echt teveel

Thailand, vuurwapens, Erik Kuijpers

De VN commissie die gaat over de relatie tussen kinderen en gewapende conflicten heeft een rapport geschreven mede over de toestand in Thailand in 2018 . Kinderen worden doelbewust beschoten of zijn ‘collateral damage‘, bijkomende schade door vuurwapens bij aanval, verdediging of bij ongelukjes.

Thailand, vuurwapens, Erik Kuijpers

De situatie in Thailand in 2018

Het zuiden van Thailand lijdt nog steeds onder de aanvallen van etnisch-Maleise moslims, de groepering Barisan Revolusi Nasional (BRN), die symbolen van de in hun ogen illegale overheersing door de Thaise staat aanvallen. Zij schieten met hun vuurwapens op schoolkinderen, onderwijzend en ander personeel en de auto’s waarmee die kinderen worden vervoerd naar en van school.

Zij vallen ook lokale klinieken aan, bedreigen boeddhisten, willen controle over de moslimgemeenschap en zijn een plaag voor de Thaise autoriteiten.

Human Rights Watch noemt aanvallen op burgers oorlogsmisdaden en erkent dat ook van de kant van het Thaise leger misdaden tegen de moslims plaatsvinden. Het is een vicieuze cirkel die al 15 jaar voortgaat.

Thailand, vuurwapens, Erik Kuijpers

De vuurwapens in Thailand: buitengewoon hoog in aantal

Sinds 1947 mag je in Thailand voor privédoeleinden vuurwapens hebben als je maar een vergunning koopt. De vergunning is goedkoop, 1.000 baht, en is gemakkelijk te krijgen voor zelfverdediging, bescherming van mensen en eigendommen, voor sport of voor de jacht. Maar er wordt wel een onderzoek gedaan naar jouw verleden…..

Dan blijkt hoeveel vuurwapens in Thailand legaal in omloop zijn onder de burgers. Vijftien wapens per 100 burgers; dat is veel meer dan in de andere ASEAN-landen zoals uit de grafiek blijkt. Voor vergelijking, in Nederland ligt het aantal op ongeveer 4 per 100 burgers.

Thailand, vuurwapens, Erik Kuijpers
Antiek vuursteengeweer

Tien miljoen hobbywapens in Thailand

Dat leert een eenvoudige rekensom uitgaande van 68 miljoen inwoners. Dit aantal is wel inclusief de vuurwapens bij verzamelaars die ook een vergunning moeten hebben.

Hoeveel kinderen slachtoffer worden van schietpartijen vanwege afrekeningen of ongelukjes is niet bekend maar iedere dode en iedere amputatie is er een teveel.

Wapens brengen leuk geld op voor de wereldhandel maar is dat een dood kind waard? Geef zelf het antwoord maar.

Bron:

The Asean Post; https://tinyurl.com/y5f6vrt8

Foto’s en prenten

Modern pistool; wikimedia, 27358.

Logo VN commissie; website.

Grafiek; The Asian Post says: various sources.

Antiek vuursteengeweer, Charleville Modèle 1766; wikimedia, 11934116.

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 787 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*