Thailand. De ene vluchteling is de andere niet….

Thailand, vluchteling, Erik Kuijpers

 

Thailand beoordeelt vluchtelingen naar gelang publiciteit

Publiciteit! En dus reageert Thailand razendsnel op de 18-jarige Saoedische jongedame Rahaf Mohammad al-Qunun en op de ‘voetballertjes’ waarvan er enkelen stateloos waren. Rahaf wordt snel de status van vluchteling verleend terwijl enkele voetballertjes ongewoon vlug de Thaise nationaliteit en een paspoort krijgen want Man-U staat op hen te wachten en een stoet hotemetoten. ‘Ja, ja, kijk ons in Thailand eens, onze mensenrechten, ons mededogen….’.

Thailand, vluchteling, Erik Kuijpers
Het eiland Bahrain.

Maar voor anderen gelden andere wetten

Als de uit Bahrain, een olie-eiland in de Perzische Golf, gevluchte voetballer Hakeem al-Araibi op 27-11-2018 naar Thailand vliegt voor zijn honeymoon wordt hij gearresteerd op een juridisch onjuist Interpolverzoek uit Bahrain. Dat verzoek gaat al op 3-12-2018 van tafel maar dan zit Al-Araibi al in de cel en volgt een uitleveringsverzoek van Bahrain.

Wat heeft hij dan misdaan? Dat is niet duidelijk. Hem wordt verweten dat hij aan rellen heeft meegedaan en de politie heeft aangevallen, zaken die hij ontkent. Hij was in Bahrain op borgtocht vrij en nam de benen naar Australië waar hij de status van vluchteling heeft zoals bepaald in het Vluchtelingenverdrag 1951.

Thailand is geen ondertekenaar van dat verdrag en erkent ogenschijnlijk al-Araibi’s status niet. De zaak is nu onder de rechter, al kan Thailand de man zonder meer naar Australië terugzenden. Er is grote internationale druk om het pseudo-verzoek terzijde te leggen: Fifa, Human Rights Watch en diverse regeringen.

Bahrain wil de man vermoedelijk hebben vanwege zijn kritiek op de regering die wat mensenrechten betreft ernstig bekritiseerd wordt door de EU, de VS, Amnesty en andere organisaties. De vrees bestaat dat al-Araibi wordt gemarteld en mogelijk vermoord.

Thailand, vluchteling, Erik Kuijpers

Gaat Thailand schuiven?

Dat staat te bezien. Belangrijk is het precedent dat Rahaf Mohammad al-Qunun heeft geschapen met haar Twitterstorm en de enorme publiciteit die dat bracht. ‘Boycot Thailand’ was een van de vele reacties en dat ziet men niet graag.

Nu heeft ‘Big Joke’, de baas van de Immigration Police, Luitenant- Generaal Surachate Hakpal, bekend van zijn niet-aflatende jacht op buitenlanders die hun visum laten verlopen, zich laten ontvallen ‘Thailand is the land of smiles and we will not send anyone to die‘. Zijn opmerking is in Thailand uniek want een voorstel voor ‘non-refoulment’ is in Thailand niet eerder gehoord.

Thailand moet ‘schuiven’ en als dat wordt gezien als gezichtsverlies dan kun je de uitkomst helaas wel raden…..

En de 130.000 vluchtelingen in Tak?

De provincie Tak heeft negen kampen langs de grens met Myanmar en daar kwijnen 130.000 Birmezen afkomstig uit de vele etnische groepen die Myanmar kent. Gevlucht voor het oorlogsgeweld tussen het leger en de legertjes die het land heeft. Onder hen veel moslims die niet terug durven nu ze zien hoe de Rohingya’s worden behandeld.

De oudste kampen bestaan al 30 jaar en dat is internationaal uitzonderlijk lang. De minimum-eisen vastgelegd in het vluchtelingenverdrag gelden niet voor hen want Thailand heeft dat verdrag noch het protocol ondertekend.

Wat zijn hun mogelijkheden? Terug naar hun thuisland, integreren in Thailand of emigreren naar elders. Wat het laatste betreft, sinds 2005 zijn 90.000 van hen opgenomen door de VS, Canada en Australië.

Maar om te integreren in Thailand zullen ze eerst een status moeten hebben om naar school te kunnen gaan, om een baan te zoeken, grond voor een huis en een vervoermiddel te mogen kopen. Die weg is lang en moeilijk al doorlopen zo’n 80.000 mensen voornamelijk uit Myanmar nu die procedure.

Het heeft er alles van dat je voor Thailand pas meetelt als je een voetballertje-in-een-grot bent of de wereld met Twitter op stelten zet. Dat heet meten met twee maten.

 

Bron: https://www.bangkokpost.com/news/general/1610878/130-000-refugees-languish-in-thailand

en https://www.bangkokpost.com/opinion/opinion/1610646/two-refugees-two-different-outcomes

Beide artikelen zijn bewerkt door Erik Kuijpers.

Toelichtingen

Non-refoulment; a fundamental principle of international law that forbids a country receiving asylum seekers from returning them to a country in which they would be in likely danger of persecution based on ‘race, religion, nationality, membership of a particular social group or political opinion’.

Foto’s en prenten

Bewoners Mae La kamp; wikimedia, 2720844.

Het eiland Bahrain; wikipedia, 34897135.

Vrouwe Justitia; wikimedia, 388349.

 

Meer over dit onderwerp:  Saoedische vluchtellinge en Twitterstorm en Het trieste bestaan van Birmese vluchtelingen

Foto homepage:  geboren als vluchtelinge in kamp. ©Lode Engelen

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 687 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*