Visindustrie Thailand neemt maatregelen tegen moderne slavernij 

Het lijkt een onuitroeibaar probleem. Moderne slavernij op Thaise vissersboten. Na internationale kritiek op de visindustrie hebben de overheid en viswerkende bedrijven een reeks maatregelen geïntroduceerd. Van eerlijke arbeidscontracten tot strengere wetten in de sector waar miljarden dollars in omgaat.

De industrie had dringend behoefte aan een grote zoals ze noemen ‘opruimactie’. In 2014 werd er gewag gemaakt van wijdverspreide slavernij, mensenhandel en geweld op vissersboten en in verwerkingsfabrieken. Thai Union, dat over de hele wereld zijn producten afzet, is een van de eersten bedrijven dat ethisch wervingsbeleid voert. Dit met hulp van het Migrant Worker Rights Network (MWRN.) Een lokale non-profit organisatie die migrerende werknemers ondersteunt, opkomt voor hun belangen en slavernij bestrijdt.

Foto: Berthy Jenner/Sifaa.nl

Moderne slavernij

Schuldbinding is een van ’s werelds meest voorkomende vormen van moderne slavernij, waar 610.000 mensen inThailand mee te maken hebben. Zo blijkt uit de Global Slavery Index van de Walk Free Foundation. Werknemers worden misleid te betalen om een ​​baan te krijgen, waarna ze vast komen te zitten in een eindeloze cyclus van aflossingen. In de praktijk betekent dat gratis werken en als slaaf worden behandeld. Onder het ethisch beleid van de Thai Union betaalt het bedrijf de wervingskosten en werknemers ongeveer 4.300 baht voor vergunningen, gezondheidscontroles, visa en andere diensten. Daarnaast is de Seafood Task Force opgericht. Een coalitie van bedrijven en liefdadigheidsinstellingen die regelmatig vissersvaartuigen controleert om schendingen van mensenrechten te voorkomen.

Hulplijn migranten

Naast Thai Union gaan ook andere bedrijven een nieuwe koers varen. Charoen Pokphand Foods, het grootste landbouwconglomeraat van Thailand, werkt samen met een campagnegroep die migranten helpt klachten over hun bedrijf in te dienen. Seafresh Industry, heeft zich aangesloten bij het ‘Issara Institute’, dat strijdt tegen mensenhandel, om een ​​hulplijn voor migranten op te zetten. Thailand heeft officieel drie miljoen arbeidsmigranten, maar volgens schattingen zijn er minstens 2 miljoen migranten illegaal in het land. Velen zitten vast in schuldslavernij of zijn tegen hun wil in Thailand verhandeld.

Vissers Bang Burd, Lode Engelen.
Foto: Lode Engelen

Grote schulden

Volgens een rapport van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) uit 2018 betaalde ongeveer 55 % van de visverwerkende werknemers gemiddeld 11.000 baht aan hun tussenpersoon. Daarbij blijkt dat veel werknemers uit Myanmar arriveren in Thailand met grote schulden die zijn opgebouwd alvorens ze waren afgereisd. Thai Union is daarom gestopt met het in dienst nemen van migranten die al in Thailand zijn en werft direct via ‘International Focus’, een betrouwbare tussenpersoon. Het MWRN zorgt er vervolgens voor dat rekruten geen extra kosten betalen.

Thai Union is een voorloper in de strijd tegen moderne slavernij en het tegengaan van  uitbuiting. Steeds meer bedrijven beginnen nu hun achterstand in te lopen. In 2015 gaf de Europese Unie (EU) Thailand een ‘gele kaart’. Als waarschuwing omdat het land niet kon voorkomen dat illegale en niet-gereglementeerde vis de toeleveringsketen binnendringt en in Europa terechtkomt. Thailand moest binnen zes maanden constructieve maatregelen treffen of het zou een handelsverbod krijgen. De EU heeft de gele kaart in januari verwijderd na inspanningen van Thailand om mensenhandel te bestrijden en de omstandigheden voor werknemers te verbeteren.

Bert Vos, Slavernij, Dwangarbeiders, Laos
Bevrijde visserijslaven

Bedreiging hervormingen

Maar waakzaamheid is geboden. Sommige bedrijven, aangemoedigd door de regeringswisseling, dringen aan op een versoepeling van de regels. Zoals het verlagen van leeftijdsbeperkingen tot 16 jaar, afschaffen van inspecties en de schepen laten bemannen op zee, ver van enig toezicht. Een van de grootste uitdagingen waar Thailand momenteel voor staat, is ervoor te zorgen dat de hervormingen, die de afgelopen vijf jaar zijn doorgevoerd, niet teruggedraaid worden. Dat zegt Steve Trent, directeur Environmental Justice Foundation, die schendingen van milieu en mensenrechten onderzoekt. Daarom dringen experts erop aan om migrerende werknemers dezelfde rechten te verlenen als Thaise werknemers. Bij Thai Union kan men nu ook zijn klachten via e-mail, de post of een speciale hotline melden. Volgens EJF is samenwerking en betrokkenheid de sleutel om moderne slavernij beëindigen.

Bert Vos
Over Bert Vos 161 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekstproducent, Azië-liefhebber, publicist en ZZP'er in Amersfoort.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*