Thailand. Met of zonder visum voor Chinese en Indiase toeristen?

 

Binnen de Thaise regering is een stevige discussie gaande over een controversieel voorstel van de Minister van Toerisme en Sport, Phiphat Ratchakitprakan. Deze wil, voorlopig voor de periode van een jaar, visa  voor Chinese en Indiase toeristen opschorten.

Hij wordt daarin gedwarsboomd door het Ministerie van Buitenlandse Zaken en door vice-premier Prawit Wongsuwon, die daarin een gevaar zien voor de nationale veiligheid.

Het voorstel geniet, zoals te verwachten, de steun van de reisindustrie, die met de Association of Thai Travel Agents (ATTA) en de Tourism Council of Thailand (TCT) een sterke lobby heeft.

In de toeristenindustrie is de rek eruit, hoewel het aantal aankomsten in de eerste helft van dit jaar een marginale stijging te zien gaf. In de hotellerie wordt steen en been geklaagd, terwijl resorthotels in Phuket te kennen gaven dat hun bezettingsgraad drastisch is teruggelopen. Voor een deel zal dat ook te wijten aan de constante toename van hotelkamers

Met meer dan 10 miljoen toeristen per jaar is China Thailands grootste toeleverancier. India brengt jaarlijks 1,6 miljoen toeristen. Verwacht wordt dat de Indiase markt kan groeien naar 3 miljoen door de visa voor deze toeristen af te schaffen.

Maar tegenstanders vrezen dat dit illegale immigratie, in het bijzonder vanuit India, verder zal doen toenemen. ATTA geeft toe dat bezoek zonder visum uit deze twee landen, de werkdruk bij immigratiedienst zal doen toenemen, maar ziet het herstel van de toeristenindustrie als de grootste prioriteit. Daarin worden ze bijgestaan door de TCT, die van mening is dat de maatregel van levensbelang is voor de Thaise reisindustrie.

‘Het is de taak van de immigratiedienst om toeristen op te sporen die langer blijven dan is toegestaan. Als voor deze markten het visum niet wordt aangeschaft, valt het te betwijfelen dat Thailand het gestelde doel van 40 miljoen aankomsten in 2019 gaat halen’, zo zei de president van de TCT Trirattanajarasporn.

 

Bron: TTR

Redactie
Over Redactie 574 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*