Thailand. Een busreis met Noordkoreaanse tintjes van Khorat naar Chiang Mai

Lieven Kattestaart, VIP-bus, Contrabande

 

VIP-behandeling

Het is kwart voor drie s’nachts, en de VIP-bus die Oy en mij  van Khorat naar Chiang Mai vervoert houdt even halt in Phitsanulok.

Slaapdronken en ietwat verkrampt stap ik uit. Mijn eerste idee, namelijk gewoon in de bus te blijven,  werd door eega op een veto getrakteerd Het zou zonde zijn geen gebruik te maken van de door de busmaatschappij verstrekte maaltijd, en het ook al gratis toiletbezoek. Mijn vrees zelfs met twee handen mijn gulp niet te kunnen vinden op dit zo vroege uur word daarop wreed doch doeltreffend tenietgedaan.

Ik ben namelijk meteen klaarwakker. Door een Noord-Koreaans ochtendprogramma dat loeihard in mijn rechteroor word gebruld. Een restaurant-medewerker met elektronische scheepstoeter maakt de vers aangekomen passagiers in een bulder-speech attent op alle heerlijkheden hier verkrijgbaar. Maar dit wel te doen binnen de daarvoor gestelde twintig minuten. Dan ontdekt het orakel de enige farang tussen de Thais. Mij dus. Meteen volgt een herhaling van zijn tien geboden. Nu in het soort vloeibare spijkerschrift dat iedere rechtgeaarde Engelsman in wanhoop naar de fles zou doen grijpen.

Om maar verlost te zijn van zijn gebrul vlucht ik wat verderop het toilet in. Even word het stil, en de nachtelijke rust valt als balsem op mijn geteisterde ziel. Maar ik heb Kim onderschat, want opnieuw springt de kalk uit de leidingen. Ik begrijp eerst niet waar deze volgende geluidsorkaan vandaan komt, als ik tot mijn ontzetting pal boven mijn hoofd een luidspreker ontwaar. Zelfs in de plee zul je niet veilig zijn, zo moeten de architecten van dit station gedacht hebben. Daar zouden ze in de heilstaat van ‘kleine raketman’ nog wat van kunnen leren.

Gedurende  de gehele toilet-sessie wordt het decibel-bombardement voortgezet, en pas als ik minuten later naar buiten wankel houdt onze Thaise kampbewaker het voor gezien. En kan ik eindelijk aanschuiven voor de rijkgevulde dis. Die,net als de preek, import uit Noord-Korea bleek en er voor zorgde dat ik ruim binnen de gestelde tijd weer achter de busramen zat.

Over Lieven Kattestaart 104 Artikelen
Lieven Kattestaart (1963) werd geboren in Middelharnis. Hij werkte van 1991 tot 2016 bij de Gemeente Goeree-Overflakkee. Sinds 1993 bezoekt hij Thailand en raakte zoals zovelen verslaafd aan het land en de bevolking. In Isaan, het noordoostelijk deel van Thailand, ontmoette hij zijn vrouw Pranom (Ooy).