Thailand. Vijftienjarige voorvechtster van vrije haardracht wordt uitgescholden voor hoer


Thaise scholieren en studenten hebben al langere tijd geprotesteerd tegen verplicht opgelegde haardracht en uniformen. Hier het verhaal over Phloy. Benjamaporn Nivas, met de roepnaam Phloy, wordt op de sociale media uitgescholden voor ‘slet’ en ‘hoer’. Wat is haar misdaad? Phloy, 15 jaar, zet zich in voor het opheffen van verplichte regels van haardracht op scholen en universiteiten. Ze zegt: ‘Haar is een deel van mijn lichaam. Niemand heeft het recht te beslissen wat ik er mee moet doen. Ik alleen mag daarover beslissen’.

Tino Kuis, Vrije haardracht, Docent
De docentkapper in actie
Foto Thisrupt

Niet zo lang geleden heeft het ministerie van onderwijs besloten de regels te versoepelen maar vrije haardracht betekende dat niet. De scholen kregen de vrijheid zelf regels op te stellen en te handhaven, en dat gebeurt ook op grote schaal. De meest voorkomende regel zegt dat het haar van meisjes niet langer mag dan tot aan de oorlellen. Voor jongens is een militaire stijl verplicht: kaal behalve kort haar op de kruin. Leerlingen die niet aan de regels voldoen worden vaak door leraren vernederd. Ze gebruiken een schaar om stukken haar weg te knippen. Onlangs kreeg een leerling een kruis op haar voorhoofd gemaakt met een ‘permanent marker’.

Phloy demonstreerde recentelijk voor het BTS station Siam. Ze zat op een stoel met de handen vastgebonden op haar rug en haar mond afgeplakt. Op haar schoot lag een schaar en een bord om haar nek zei: ‘Ik heb onbehoorlijk lang haar. Kom en straf me daarvoor’. Ze betoogde al vele maanden op deze manier op veel plaatsen in Bangkok. Begin juli ging zij met een groep vrienden naar het ministerie van onderwijs om een verzoek te overhandigen alle regels rond haardracht op te heffen.

Tino Kuis, Vrije Haardracht, Activiste Phloy
Twitterfoto op Thisrupt

De Thaistalige website Thisrupt had een kort interview met haar.

Hoe voel je je als je een hoer en een slet wordt genoemd?
Ik lees en zie alle commentaren en ik voel niets naar deze personen toe. Ik hoef hun commentaren niet te beoordelen. Ik luister en neem alle feedback tot me, de positieve en de negatieve. Sommige zijn niet erg opbouwend en ik besteed er verder geen aandacht aan.

Waarom probeer je de regels rond de haardracht te bevechten?
Studenten worden gedwongen hun haar te knippen tegen hun wil. Het schendt onze rechten en het moet stoppen. Dat is waarom ik het doe: vechten voor mijn rechten. Haar is een deel van mijn lichaam, ik alleen mag er over beslissen.

Denk je dat haardracht iets te maken heeft met de capaciteit om te leren?
Absoluut niet. Je haardracht doet er niet toe, het heeft geen enkele invloed op mijn studie. Het gaat om bekwaamheden van de leraar te onderwijzen.

Tino Kuis, Vrije haardracht, Ploy
Foto Thisrupt

Hoe denken je familie en je vrienden over je activisme?
De mensen om me heen steunen me. Maar sommige leraren en familieleden waarschuwen me niet al te agressief op te treden.

Wat studeer je?
Ik studeer talen.

Wat wil je later worden?
Dat is een lastige vraag (ze lacht). Ik weet het nog niet zeker maar ik zou heel graag iets gaan doen om dit land vooruit te helpen.

Links over vrije haardracht en verzet

In 2013 bond ook de bekende studentenactivist Netiwit Chotiphatphaisal de strijd aan voor  vrije haardracht in het onderwijs. Zeven jaar opnieuw  de Bangkost Post, nu naar aanleiding van het verzet van Phloy: Het onderwijs heeft hervorming nodig, geen knipbeurten.
Meer over Netiwit op Trefpunt: Eerste Thaise dienstweigeraar en Actie tegen prostreren
Ook op Trefpunt: Gaat de school de haardracht van dochter bepalen?

 


Tino Kuis
Over Tino Kuis 135 Artikelen
Tino Kuis. gepensioneerde huisarts, woont in Zutphen. Na zijn opleiding werkte hij drie jaar als tropenarts in Tanzania en daarna vijfentwintig jaar als huisarts in Vlaardingen. Hij heeft in Nederland drie volwassen kinderen. Tino verbleef van 1999 tot 2017 in Thailand. Zijn 18-jarige Thaise zoon studeert in Chiang Mai. Tino heeft zich gespecialiseerd in Thaise taal, cultuur en geschiedenis.

3 Comments

  1. Knap dat ze domme scheldpartijen naast zich neer kan leggen, dat is inderdaad een reactie waar je zelf niet bepaald lessen uit kunt trekken. Het is nogal een zwaktebod als iemand niet met argumenten kan uitleggen waarom militaire haardracht noodzakelijk of een positieve invloed zou hebben op leerlingen.

  2. Tja, scholen moeten toch érgens in uitblinken en als het niet de kwaliteit van het onderwijs is dan maar de kapsels model bloempot. De discipline is daar helaas een hoger goed dan kennis overbrengen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*