Thailand. Beelden doodschieten actievoerder door militair plotseling ‘weg’


Redactie, Chaiyaphum, Videobeelden
Chaiyaphum met band tijdens optreden voor rechten van minderheden

Een video waarop te zien zou zijn waarom de 17-jarige Chaiyaphum Pasae door een soldaat werd doodgeschoten blijkt niet te bestaan. Chaiyaphum, een etnisch Latu en erkend activist voor de rechten van de ‘bergvolkeren‘ in Noord-Thailand, werd 17 maart vorig jaar in zijn auto bij een  militaire controlepost aangehouden. Een van de soldaten schoot hem dood toen hij op de vlucht sloeg. Chaiyaphum’s familie stapte naar de rechter om de toedracht van het drama boven water te krijgen. Zij zijn en waren ervan overtuigd dat hij is vermoord.

‘De militairen hadden verklaard dat zij de video hadden bekeken en wij geloofden dat. Zij hebben nooit gezegd dat er geen video was,’ zei advocaat Sumitchai Hattasan nadat hij en familie per brief door defensie waren geinformeerd. Sterker, hoge officieren hadden vorig jaar naar aanleiding van ‘de beelden’ keiharde uitspraken gedaan. Zoals de regionale bevelhebber luitenant generaal Vichak Siribansop die verklaarde vanwege Chaiyaphums ‘verzet tegen arrestatie’ zelf ook de trekker te hebben overgehaald indien hij bij het checkpoint aanwezig was geweest.

Bescherming voor schutter

De militairen claimden destijds drugs te hebben gevonden in de auto van Chaiyaphum. Om aan arrestatie te ontkomen zou de activist zijn gevlucht en een handgranaat hebben gegooid. Getuigen van het incident hebben echter vekrlaard dat de activist ongewapend was en uit angst probeerde te vluchten. De superieuren van de soldaat hebben hem bij onderzoek en rechtszaak hardnekkig buiten schot gehouden.

De opnamen van de bewakingscamera, zei vorig jaar tijdens een persconferentie Mongkol Samphawapol, chef van de politie in Chiang Mai, waren op een disc vastgelegd die per verzegelde enveloppe naar het regionale forensische centrum was gestuurd. Hij noch andere politiecollega’s zouden de beelden hebben bekeken omdat zij ‘niet de bevoegdheid hadden dit te doen.’  Later werd verklaard dat dit forensisch centrum niet over het juiste computerprogramma te beschikken om de file met de beelden te kunnen openen.

Videobeelden ‘automatisch gewist’

De nieuwste twist is dat er helemaal geen beelden zijn. Als reden wordt in de brief deze week aan famlie en advocaat gegeven dat de geheugenopslag van de camera ‘vol’ was.  Gezamenlijke inspectie door politionele en militaire experts had uitgewezen dat beelden van het incident daardoor waren overschreven door latere opnamen van de camera.

Rappe Pen, Voice, Sia
Cartoonist Zia vorig jaar in Thai Rath over het doodschieten van Chaiyaphum en hoe media worden aangepakt die over zulke zaken berichten

Volgens advocaat Sumitchai blijven hij en de familie doorgaan met het gerechtelijk onderzoek naar de toedracht.  Mogelijk dienen we een klacht wegens onzorgvuldigheid in tegen de politie omdat zij bewijsmateriaal niet hebben veiliggesteld. ‘Het is echter zonneklaar dat we nooit videobeelden te zien zullen krijgen.’ zei hij.

Ook na de dood stateloos

In de Bangkok Post herinnert columnist Kong Rithdee aan een aspect: Chaiyaphum, een Luha en ‘stateloos’, zette zich in voor mensen zoals hij, behorend tot etnische minderheden in Thailand die sinds jaar en dag niet door Thaise regeringen worden erkend als Thaise burgers. En juist deze week werd met de nodige fanfare bekendgemaakt dat vier stateloze jongens alsnog hun Thaise paspoort kregen. Dat waren leden van het inmiddels wereldberoemde voetbalteam dat gered werd uit een onder water gelopen grot.

Ciaiyaphum Pasae was niet wereldberoemd. Hij was als de 486.000 andere statelozen in Thailand zonder recht, een non-persoon. Rithdee: ‘Nu de videobeelden zoek zijn is Chaiyaphum, zelfs als dode, het recht op een onderzoek naar het gebeurde ontzegd.  Wat blijft zijn bloedsporen op de grond en een donkere plek in het dossier mensenrechten van het regime. Alsof hen dat iets kan schelen…’

Bron Khaosod English/Bangkok Post

Meer over Chaiyaphum

Militaire bevelhebber over ‘de waarheid’
Columnist Kong Rithdee, Bangkok Post 11 aug: Chaiyaphum verdient meer dan ‘zoekgeraakte data’
Achtergrond Grotjongeren en stateloosheid

 


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Redactie
Over Redactie 760 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

1 Comment

  1. De duvel speelt er mee, lijkt wel. En is ooit in het Nederlandse leger ook niet iets gebeurd, een filmrolletje dat wel of niet ontwikkeld kon worden, herinner ik me? Reden te meer om jouw mobi immer bij de hand te hebben en direct te posten op de social media EN op te slaan in jouw pc.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.