Thailand. Verslaggeefster bedreigd door oproerpolitie


Er zijn gedurende de protesten van politieke activisten in Bangkok al meerdere keren aanvaringen geweest tussen journalisten en de oproerpolitie. Zo werden nog maar enkele weken geleden twee journalisten geraakt door rubberkogels, wat toen nog uit te leggen was als zijnde ‘ongelukstreffers’. Tijdens de protesten van afgelopen zondag voor het Government House was er echter geen misverstand mogelijk.  

Kamonthip, een verslageefster voor een Japanse krant die had gefilmd hoe vreedzame demonstranten door de oproerpolitie werden gearresteerd, kreeg plotseling de loop van een geweer met rubberkogels tegen haar aangedrukt. Het was tot nu toe de meest directe bedreiging van de Thaise oproerpolitie tegen journalisten, die verslag doen van de demonstraties.

“Ik was een van de laatste verslaggevers ter plaatse, dichtbij het politiecordon”, vertelde Kamnothip aan de Thai Enquirer. “De politie sommeerde de nog aanwezige pers om afstand te nemen”. Daaraan gehoor gevend, begonnen enkele leden van de oproerpolitie te schreeuwen dat ze moest stoppen met filmen. Kamonthip vroeg daarop waarom ze de gebeurtenissen niet mocht documenteren en waarom de politie geweren nodig had om de straat schoon te vegen.

Ze had zich inmiddels teruggetrokken op de stoep en was gestopt met filmen, toen ze ineens iets hards op haar schouder voelde. Het bleek de loop van een geweer te zijn van een politieagent die ze al eerder gefilmd had. Een andere politieman kwam daarop naar haar toe om een einde te maken aan dit dreigement en bood excuses aan zeggende ‘dat er niets gebeurd was’.

Kamonthip had duidelijk het insigne van de pers op de voor- en achterkant van haar vest, een tag om haar nek en een witte armband om, zodat daar geen misverstand over kon zijn.

Dit incident roept opnieuw vragen op over de integriteit van de Thaise regering ten aanzien van vrije en objectieve reportage over gebeurtenissen die haar niet welgevallig zijn.

“De Thaise politie moet kennelijk nog leren, wanneer ze hun wapens mogen gebruiken, ook als die zijn geladen met rubberkogels”, aldus Kamonthip na het incident. “Ze wordt niet verondersteld die te richten op  het bovenlichaam en zeker niet op de pers, die geen deel uitmaakt van het conflict”.


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Redactie
Over Redactie 760 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

1 Comment

  1. Dezelfde verslaggeefster is kort daarop voor bepaalde tijd verbannen om persmomenten bij te wonen van de premier. Door met haar benen kruislings te zitten zou ze premier Prayuth geschoffeerd hebben. Haar voet wees namelijk op die manier naar hem en dat is strijd met de Thaise fatsoensnormen die respect en nederigheid jegens mensen van status verbieden. Tevens zou ze het publiek ‘verkeerd informeren’ (lees: nepnieuws), maar wat dat dan betrof kon een regeringswoordvoerder niet zeggen. De autoriteiten zijn niet zo blij met deze journalist, dat is duidelijk.

    https://coconuts.co/bangkok/news/thai-reporter-whose-crossed-legs-infuriated-pm-banned-from-govt-house/

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*