Thaise monnik onthoofdt zichzelf om Verlichting te bereiken

Om de Verlichting te bereiken onthoofdde tempel-abt Dhammakorn Wangphrecha zichzelf met een zelfgemaakte guillotine. Dit bizarre incident gebeurde vorige week donderdag in Wat Phuhingong in de noordoostelijke provincie Nong Bua Lamphu. Dat meldt Coconuts Bangkok.

Thaise monnik onthoofd zichzelf om Verlichting te bereiken
Volgelingen van Dhammakorn Wangphrecha (rechts) bidden op de plaats waar hij zichzelf onthoofdde.

Volgens het Nationaal Boeddhisme Bureau had de abt, die zo hoopte in het Nirvana te komen, sommige dingen verkeerd geïnterpreteerd. Terwijl de meeste mensen geld geven of in gevangenschap levende vogels gratie geven, predikte de 68-jarige Dhammakorn wat hij donderdag uitvoerde. Namelijk de verlichting bereiken door je te onthoofden onder een zelfgemaakte guillotine. Een woordvoerder van de religieuze autoriteiten zegt dan men het niet eens is met zijn methodes, die op zwarte magie lijken. Hij voegde eraan toe dat magie, spreuken en rituelen niet stroken met de boeddhistische leer. De abt had vier dagen eerder al in een brief zijn zelfdoding aangekondigd. Zijn broer en volgelingen houden vol dat Dhammakorn helder van geest was en niet geestesziek.

Verlichting bereiken

Aanhangers van Dhammakorn’s actie zeggen dat dit een geldige vorm van verdienste is, omdat de Tripitaka (de collectie vroegste geschriften van het boeddhisme, red.), zegt dat je op verschillende manieren kunt oefenen om verlichting te bereiken. Maar er is ook veel weerstand binnen de kloostergemeenschap op deze praktijken. Sinds het nieuws bekend werd verklaarden in Thailand beroemde monniken, zoals Phra Ratchdhamanithet, Pramaha Vuttichai Wachiramatee en Phramaha Paivan Warawoonno, dat Dhammakorn de leringen verkeerd heeft gelezen. Ratchdhamanithet zegt dat hij nog nooit een tekst is tegengekomen die zelfonthoofding aanmoedigt.

De lokale politie overweegt om een aanklacht in te dienen tegen diegenen die de monnik hebben geholpen, de crematie hebben voltrokken en het klooster schoonmaakten om alle sporen uit te wissen.

Over Redactie 798 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*